Gönüllü Verici (Donör) Tam uyumlu kardeş ideal vericidir. Ancak hastaların yalnızca yüzde 25 ila 35'inin HLA uyumlu bir kardeşi vardır. 10/10 uyumlu kardeş bulunamazsa 8/10 uyumlu kardeşten de nakil yapılabilir. Uyumlu akraba bulunamazsa ilik bankalarından tam uyumlu gönüllü donör aranır.
KEMİK İLİĞİ NAKLİNİN BAŞARI ORANI:
Dünyanın gelişmiş hematoloji merkezlerinde olduğu gibi ülkemizde de kemik iliği nakli başarıyla yapılmaktadır. Löseminin cinsine ve vericinin uygunluğuna göre değişmekle birlikte sonuçlar olumludur. %43 ile %83 oranında başarı elde edilmektedir.
Nakilden sonra tam iyileşmenin ne zaman olacağı hastadan hastaya değişmekle birlikte hastaların çoğu nakilden sonraki bir yılda iş ve okul hayatına dönebilecek duruma gelirler. Bazı hastalarda (özellikle de graft versus host hastalığı olanlarda) iyileşme süreci ve normal yaşama dönüş 2 veya daha fazla yıl sürebilir.
Kemik iliği nakli, hasarlı veya hastalıklı kemik iliğini değiştirmek için vücuda sağlıklı kan yapan kök hücreleri yerleştiren bir prosedürdür. Kemik iliğinin çalışmadığı ya da yeterli miktarda sağlıklı kan hücresi üretemediği durumlarda, kemik iliği nakli gerekir.
Kemik iliği nakli için alıcı ve vericinin kan grubunun aynı olması gerekmez, farklı kan grubu olan kişiler arasında da nakil yapılabilmektedir. Doku grubu antijenleri (HLA) sizinki ile uyumlu olan sağlıklı herhangi bir kişi verici olabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Doku grubu antijenlerine vericiden az miktarda (2-4 ml) kan alınıp özel yöntemlerle doku grubu uyumu olup olmadığına 2-4 işgünü içinde bakılır. Eğer tam uyum varsa alıcının verilen kök hücreleri reddetme olasılığı daha düşük olmaktadır. Tam uyumlu kardeş ideal vericidir.
Kemik iliği Nakli SGK kapsamındaki hastalara ücretsiz yapılmaktadır.
Kemik İliği Nakli Sonrası
Kemik iliği naklinin ortalama olarak 10. gününde vericinin hücreleri çoğalmaya başlamakta ve yatış süresi kemoterapi dahil olmak üzere yaklaşık 25-30 gün arasında olmaktadır.
Kalp hastalıkları; Aort stenozu, Anevrizma, Kardiyomyopati, Koroner tromboz. Kronik kalp yetmezliği, Aritmi (Ağır kardiak aritmi öyküsü veya tedavi gerektiren aritmi), Myokard enfarktüsü öyküsü, Kardiak stent takılması olanlar donör kabul edilmez.
Kemik iliği nakli hakkında, vericinin yapılan işlemden zarar göreceği gibi pek çok yanlış inanış bulunur. Karaciğer veya böbrek naklinden kaçınanlar olduğu gibi, bu yanlış bilgiler nedeniyle kemik iliğini vermek istemeyenlerde olur. Oysa işlemin vericiye bir zararı olmaz.
İlik nakli tutmazsa yeni bir donör bulmak gerekebilir.
Kardeşten KHN için 90.000-120.000 YTL, kardeş dışı vericiden KHN için 120.000-150.000 YTL (yurt dışından kök hücre satın alınması ve getirtilmesi masrafları hariç), haploidentik ve kordon kanı ile KHN için 150.000-170.000 YTL ilk yıl için uygulanmasını önerdiğimiz rakamlardır.
Hastalık kemik ağrıları, tekrarlayan enfeksiyonlar, böbrek sorunları, halsizlik, kilo kaybı gibi belirti ve bulgularla seyreder. Belirtileri kontrol altına almaya yönelik çeşitli ilaçlar kullanılsa da tam iyileşme sağlayan bir tedavisi yoktur.
Nakilden sonra bağışıklığın düzelmesi genellikle 3-12 ay kadar sürer. Bu süreçte yapılan kan tetkikleri ile bağışıklık sistemi yanıtı düzenli olarak takip edilir. Bağışıklık sistemi yanıtı iyileşene kadar kişi, artmış enfeksiyon riski ile karşı karşıyadır.
Steril ameliyathane koşullarında vericinin şartlarına uygun olarak genel veya spinal (belden uyuşturularak) anestezi altında kemik iliği alma iğneleri yardımı ile alıcıya yetecek miktarda kemik iliği toplanır. İşlem 1-2 saat kadar sürer.
1-18-50 yaş aralığında olmalıdır. Kök Hücre Bağışçısı olmak için; Başvuru sonrası bir bilgilendirme görüşmesi yapılır. Eğer bağışı kabul ederseniz, Gönüllü Kök Hücre Bağışçısı Bilgilendirme ve Onam Formunu doldurup imzalayarak bu bağışı resmi olarak onaylamanız sizden istenir.
Kan hücrelerinin büyük kısmı bazı kemiklerin içindeki boşluklarda bulunan ve süngerimsi bir yapıya sahip olan kemik iliği tarafından üretilir. Kemik iliği nakli bazı kan ve kemik hastalıkları ile bazı kanser türlerinin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bir insanın kan grubu kemik iliği nakli sonrası değişebilir.
Sigara ve alkol kullanmak donör olmaya engel değildir.
Saç Dökülmesi
Nakil yapıldıktan sonra yaklaşık 3-4 haftada saçlarınız ve diğer tüylü bölgeler tekrar çıkmaya başlayacaktır.
Kemik iliğinden kök hücre toplama işlemi, genel anestezi altında ve ameliyathane koşullarında yapılıyor. Bu yöntemi çok fazla kullanmıyoruz. Sanırım insanların da en çok çekindiği ya da acı çekeceğini düşündüğü işlem bu oluyor. Ama bu işlem anestezi altında yapıldığı için hasta hiçbir ağrı, acı hissetmiyor.
Kemik İliği naklinde , hastaya kök hücrelerini veren kişiye donör adı verilir.Bir kişinin donör olabilmesi için hastayla HLA uyumunun olması şarttır. Bir allogeneik naklin başarısında bağışıklık sistemi önemli rol oynar.
Bir insanın kendi organları arasında tedavi amaçlı nakil yapılması caizdir. Kendini yenileyen kan, doku ve ilik gibi maddelerin yine tedavi amaçlı olmak üzere bir başkasına verilmesi caizdir.
Kemik iliğinin çok sayıda anormal kan hücresi ürettiği bir kanser türüdür. Bazı vakalarda başka kan oluşturan hücrelerden de oluşabilir. Kemik iliğinde başlasa da çoğunlukla kana geçer. Yetişkinlerde en sık görülen lösemi türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri