Aralarında ilişkisel özellik gösteren sözcüklerin ilişkisel karşıtlık olarak adlan- dırıldığını ifade eden Palmer (2001: 100-101), satın almak- : satmak, koca : karı gibi sözcük çiftlerini örnek olarak verir.
Bununla birlikte Rus dilinde zıt anlamlı sözcükler anlamsal açıdan genellikle karşıt zıtlık, bütünleyici zıtlık ve vektörel zıtlık olmak üzere üç ana grupta incelenmektedir.
Nitelik ve durumları itibarıyla birbirine ve aykırı ve birbirlerinin karşısında, ters kutuplarında yer alan kavram ve olgular ile bunların durumları. Zıtlık, tezat.
Edebiyatta tezat, birbirinin zıddı olan duygu, düşünce ve durumları; aralarında bir ilgi kurarak aynı cümlede, mısrada veya beyitte dile getirme sanatıdır. Hem nazımda hem de nesir de görülebilir. Ayrıca tıbak, mutâbakat, tatbîk ve tekâfu isimleriyle de bilinir.
Türkçeye, Fransızca paradoxe sözcüğünden türeyerek giren paradoks sözcüğünün, etimolojik anlamda kökeni Yunanca paradoksos yani "karşıt-çelişen (düşünce)"dir. Paradokson, paradoks (karşıt düşünce) içeren iddia anlamındadır.
İlgili 17 soru bulundu
Felsefede karşıtlık konusunu inceleyen araştırmacılardan Hançer- lioğlu'na göre karşıtlık, “Birbirine karşı olup birbirlerini dışındalayan iki nesnel olgu ya da düşüncenin ilişkisi”dir. Nesnel olgular arasındaki karşıtlık, eytişimsel; düşünceler arasındaki karşıtlık ise mantıksaldır (1996).
Türkçe dil bilgisi konuları arasında yer alan tezat diğer anlamıyla karşıtlık, iki karşıt düşüncenin bir arada söylenmesine denir. Ayrıca bu bir söz sanatı olarak da ifade edilmektedir. Karşıt düşünce denilince akla zıt anlamlı kelimeler gelebilir.
Karşıtlık sanatı aynı zamanda tezat olarak da bilinmektedir. Anlamı daha güçlü hale getirmek için karşıt anlamlarını kullanıldığı söz sanatına karşıtlık sanatı denmektedir. Böylece bir cümle içerisinde anlatılmak istenen durum daha güçlü hale gelir.
Karşıtlık (Tezat)
Anlamı güçlendirmek için karşıt kavramların bir arada kullanılması sanatadır. Ağlarım hatıra geldikçe gülüştüklerimiz. Sana çirkin dediler, düşmanı oldum güzelin.
- Anlatımda birbirine karşıt olan iki sözü yan yana kullanmak.
Anı, biyografi, deneme, fabl, fıkra, gezi yazısı, hikâye, söyleşi, şiir, masal, tiyatro, mektup ve köşe yazısı (fıkra) her iki kitapta da ortak olarak kullanılan türlerdir.
Tezat sanatına, tıbak, tatbik, mutabakat, mütezad da denmektedir.
Manevi Tezat: Anlam veya anlam çerçevesi bakımından birbiriyle çelişkili ya da zıt kavramların bir ifadede yer almasıyla oluşan tezattır.
5- Tezat: Zıt anlamlı kelimelerin ya da karşıt kavramların bir arada kullanıldığı söz sanatıdır. Anlatımı güçlendirmek için tüm yazılı eserlerde sıklıkla kullanılır.
Gerçeklik veya hakikat, günlük kullanımdaki anlamıyla, "var olan her şey" demektir. Bilimde, dinde ve felsefede farklı anlamları vardır. Düşünceden bağımsız olarak zamanda ve mekanda yer kaplayan her şey gerçektir. Herhangi bir şeyin gerçekliği insan zihnine bağlı olmaksızın var olmasıdır.
Tutarlılık, bir önermenin diğer önermelerle gerçeklik veya doğruluk açısından aynı niteliği taşıması durumudur. Bir önermenin doğru olarak değerlendirilebilmesi için tutarlı olması şarttır. Bir önermenin kendi kendiyle çelişki içinde olmaması olarak da tanımlanabilir.
Sözlükte “zıt, aykırı, ters; eş, benzer, denk” anlamlarındaki zıdd kökünden türeyen tezâdd “iki şeyin birbirine zıt olması” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “żdd” md.). Bugünkü Türkçe'de tezat için yeni kelime olarak karşıtlık kullanılmaktadır.
7) Karşıtlık (Tezat): Bir durumun birbirine zıt olan anlamlarının bir arada kullanılması sanatıdır. 8) Cinas: Sesleri aynı fakat anlamları farklı olan sözcüklerin kullanılmasıyla oluşturulan söz sanatıdır. 9) Tenasüp: Anlam olarak birbirine yakınlığı olan kelimelerin bir arada kullanılması ile oluşan söz sanatıdır.
Bir söz içinde geçen iki veya daha fazla unsurdan sonra her birinin karşıtını yahut ilgilisini sırasıyla zikretmek anlamında edebî sanat. Sözlükte “yüz yüze gelmek; iki şeyi birbiriyle karşılaştırmak” mânalarına gelen mukābele bedî' ilminde anlamı güzelleştiren söz sanatlarından biri olup tekābül adıyla da geçer.
ZIT(KARŞIT) ANLAM
Mesela en basit şekilde iki tane örnek verelim. kelimelerde yeni ve eski var. Bu iki kelime birbirinin zıt anlamlısıdır. Aynı şekilde yaşlı ve genç kelimeleri de zıt anlamlı sözcüklerdir.
Topluluğumuz tarafından sevilenler. ⇒⇒ Zıt anlamlı kelimelere denir . Örneğin , yaşlı genç , uzun kısa gibi terimler karşıt kavramlar denir .
5-Tezat (Karşıtlık)
Birbirine karşıt düşüncelerin, kavramların, duyguların bir arada kullanılmasıdır. İki karşıt düşüncenin bir arada söylenmesidir.
Anılar yaşanmış olaylar olduğu için tarihi belge özelliği taşır ve geçmişe ışık tutar. Anının Özellikleri: 1. Anıda anlatılanlar yaşanmış olaylardır.
Olmuş veya olabilecek olayları belli bir plan çerçevesi içinde yer ve zamana bağlı olarak anlatan yazı türüne hikâye (öykü) denir. > Yaşanmış ya da yaşanabilir olaylar anlatılır. >
Olay, düşünce ve bildirim yazıları olarak üçe ayrılıyorlar. Olay yazılarında öne çıkan yazı türleri ise, hikâye, roman ve masallardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri