E-devlet KYK borç sorgulaması için ilk olarak ilgili siteye T.C. kimlik numarası ve şifreyle giriş yapmak gerekir. Kurumlar sekmesinden Gençlik ve Spor Bakanlığını bulduktan sonra “Öğrenim / Katkı Kredisi Geri Ödeme Sorgula” adresine girebilirsiniz.
türkiye.gov.tr web sitesine girerek KYK kredi borcu sorgulama için ilk adımı atabilirsin. Açılan web sitesinin 'Kurumlar' başlığı üzerinden 'Gençlik ve Spor Bakanlığı'na girmen gerekli. Kurumun sunduğu hizmetler içerisinden 'Öğrenim / Katkı Kredisi Geri Ödeme Sorgulama'yı seçerek devam edebilirsin.
Hak sahiplerimiz E-Devlet kapısı üzerinden "5543 ve Mülga 2510 sayılı İskân Kanunu Borç Sorgulama" hizmeti adı altında; borçlarına ait toplam borçlarını, ödedikleri tutarı, kalan taksit miktarı ve tutarlarını, ödeme tarihlerini takip edebileceklerdir.
KYK kredi ve yurt ödemelerinizi Bankamız ATM'lerinden, İnternet Şubesi'nden gerçekleştirebilirsiniz. KYK kredi ve yurt ödemelerinizi KYK kredi ve yurt ödemeleriniz için kyk.ziraatbank.com.tr(Bu sayfa yeni pencerede açılacaktır) adresinden herhangi bir banka kartıyla veya kredi kartıyla yapabilirsiniz.
Kyk Borcu Kaç Yıl Ödenmezse İcra Gelir? Öğrenim Kredisi veya Katkı Kredisinin borç taksitlerinden birini zamanında ödemeyen kredi borçlusunun bir yıllık borçları için tahsil işlemleri devreye girer. Birden fazla taksitlerini zamanında ödemeyenlerin ise borçlarının tamamı için tahsil işlemleri devreye girer.
İlgili 17 soru bulundu
TÜFE'nin yüzde 10'un üzerinde olması durumunda, öğrenim kredisi borcuna yüzde 10 faiz uygulanacak. Kanun teklifi yasalaştığında, ödemesi başlamayanlardan faiz alınmayacak, ödemenin ertelenmesi durumunda belirtilen şartlara göre faiz alınacak.
Yükseköğrenim gören öğrencilere normal öğrenim süresi kadar burs/kredi ödemesi yapılmaktadır. Öğrenim süresi uzayan öğrencilere burs/kredi ödemesi yapılmamaktadır.
TBMM'de görüşülen KYK borç faizleriyle ilgili kanun teklifinde son karar belirlendi. Torba yasaya göre öğrencilerin aldıkları KYK kredi borçlarının faizleri silinecek.
Bankalar, ödemelerin gecikmesi durumunda bunu gecikme faizi olarak ödemeye dahil eder. Gecikme faizi ise yasal olarak kredi alınırken geçerli olan faiz oranının en fazla %30 yukarısında olabilir. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanılması halinde aylık gecikme faizi en fazla %1,30 olur.
Vergi borcunuz varsa bunun miktarını öğrenmek ya da ödemek için E-Devlet Kapısı'nı ya da Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesini kullanabilirsiniz. Eğer vergi borcu yoktur yazısı almak istiyorsanız, bağlı olduğunuz Vergi Dairesi'ne giderek resmi belge talep edebilirsiniz.
Bu hizmetten faydalanmak isteyen kullanıcılar, e-devlet kapısında yer alan kimlik doğrulama yöntemlerinden biri ile kimliklerini doğrulayıp sisteme giriş yaptıktan sonra, “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” hizmetini seçerek, “Kredi Limit ve Borç Bilgileri” veya “Çek Bilgileri” raporlarından birini talep edebilirler.
e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
KYK borç fazilerinin silindiğini açıklayan Gençlik ve Spor Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu Öğrenim Kredisi Borçlarında Yeni Dönem Bilgilendirme Toplantısı'nda "1 milyon 392 bin 629 öğrencinin 27 milyar liralık borcu kaldırıldı." ifadesini kullandı.
Eğer taksitler zamanında ödenmezse, her yıl Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen bir oran üzerinden günlük faiz uygulanır. Dolayısıyla geciken borçlar her geçen gün biraz daha artar. KYK borcu ödenmezse, gecikme faizi ile birlikte borcun, bankadan vergi dairesine devri de söz konusudur.
GİB İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİ İLE KYK KREDİ BORCU SORGULAMA
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) resmi internet sitesine (https://www.gib.gov.tr/) kimlik bilgileri ve şifre ile giriş yaptıktan sonra vergi borçları sekmesinden öğrenim kredisi borçları bölümünü seçerek sorgulama yapabilirsiniz.
Düzenleme ile sicil affı da getirildi. 1 Ekim 2022'den önce olan borçlarını, 1 Temmuz 2023'e kadar ödeyenlerin olumsuz sicil kayıtları silinecek. Borçlarını yapılandıranlar da düzenlemeden yararlanabilecek.
KYK bursu öğrenciye geri ödemesiz olarak verilir. Ancak KYK bursu çıkmayan ya da belli nedenlerle bursu kesilen ve kredi almaya başlayan kişiler, KYK kredisi aldıkları takdirde bu krediyi ileride ödemek durumunda kalırlar.
Öğrenciler ödemelerini T.C. kimlik numarası ile “kygm.gsb.gov.tr” internet adresinde yer alan "e-Ödeme Bölümü" ya da "Geri Ödeme Bölümü"nden yapabileceği gibi T.C. Ziraat Bankası ATM'lerinden veya internet bankacılığından da yapabilmektedir. Öğrenciler taksitlerini vadesinden önce ödeyebilmektedir.
İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk'un sorusunu yanıtlayan Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu, “Öğrenim kredisi alan öğrencilerin sigortalı bir işte çalışıncaya kadar kredi borcunu ödeme zorunluluğu bulunmamakta olup sigortalı bir işe girene kadar da borcunu erteleme imkânı mevcuttur” dedi.
VERGİ DAİRESİNE DEVREDİLEN ÖĞRENİM/KATKI KREDİSİ BORÇULARININ DİKKATİNE. Hiç ödeme yapmayan ya da iki veya daha fazla taksitini düzenli ödemeyen öğrencilerimizin borçları, 1 Ağustos 2016 tarihi itibariyle vergi dairelerine aktarılmaktadır.
Kredi ve Yurtlar Kurumu İkinci Üniversite Okuyanlara Kredi Yok.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kredi geri ödemelerinin herhangi bir enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılması kararını aldık. Bu uygulamadan hâlen kredi geri ödemesi yapan tüm gençlerimiz yararlanabilecek.
Öğrenciler borçlarını, öğrenimlerinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki aydan başlayarak kredi aldıkları süre kadar aylık taksitler halinde geri öder.
Buna göre, Cumhurbaşkanı kararıyla yapılandırma için başvuru süresi bir ay uzatılarak 30 Haziran'a çekildi. İlk taksit ödeme süresi de bir ay uzatılarak 31 Temmuz oldu. 30 Haziran 2023 tatile denk geldiği için, son başvuru süresi 3 Temmuz 2023 olarak açıklandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri