Yüzme, hamileliğin ilk 3 ayında senin için en yararlı olabilecek aktivitelerden biri. Suyun desteği ve kaldırma gücünün etkisi vücuduna binen yükü azalttığından yüzmek, hem senin hem de bebeğinin rahatlamanızı sağlar.
Hamilelikte ilk üç ayda oluşan mide bulantısını azaltır. Kusma ve bulantı gibi rahatsızlıkları azaltmaya da faydaları vardır. Yüzme, hayatın her döneminde faydalı bir spordur. Gebelik döneminde doktorunuzdan onay alarak yüzebilirsiniz.
Gebelikte denize girmek zararlı değildir, havuza girmektense denize girmeyi tercih etmek gerekir. Yine de denize girilecek olan plajın temiz olmasına dikkat edilmelidir. Gebeler için yüzme en faydalı sporlardan birisidir. Eğer doktorunuz bir sakınca görmediyse haftada 3 - 4 gün 15 - 20 dakika yüzülebilir.
Hamilelik sırasında sağlıklı, formda kalmak için düzenli bir egzersiz rutini şarttır. Hamileyken yüzmek güvenli kabul edilir ve sağlık açısından herhangi bir problem yoksa harika bir egzersiz şeklidir.
Hamileler için denize girmek zararlı değildir hatta yüzme havuzlarına göre daha çok tavsiye edilir çünkü deniz suyu havuz suyuna göre genellikle daha temiz kabul edilir.
İlgili 26 soru bulundu
Bebekler; cilt altı yağ dokularının kalınlaşarak vücut ısısını korumaya başladığı, kafasını dik tutabildiği, yaklaşık 7 kiloya ulaştığı 4'üncü aylarından itibaren denize ve evlerindeki özel havuza girebilir.
Psikolojik ve fiziksel olarak fazlasıyla yararlı olan bu aktivite, sadece sizin için değil, karnınızdaki bebeğinizin sağlığı için de destekleyici olur. Hamileliğin ilk 3 ayında yüzebileceğiniz gibi, diğer dönemlerinde de keyifle yüzebilir, bu aktiviteyi düzenli olarak gerçekleştirebilirsiniz.
Gebeliğin ilk üç ayında düşük tehdidi varsa veya gebelik sürecinde suyu gelen hastalarda deniz ve havuza giriş kısıtlanabilir. Bildik bir idrar yolu enfeksiyonu olan gebelerde öncelikle tedavilerinin tamamlanması sonrasında deniz ve havuz kullanılabilir."
Arapça kökenli bir terim olan Eyyamı bahur, yaz aylarının en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılır. Halk arasındaki inanışa göre bu zamanlarda denize girmek zararlıdır.
Vajinadaki kaslar tamponu yerinde tutar ve çıkarılana dek aynı yerde kalırlar. Doğru yerleştirildiği sürece tamponun varlığı hissedilmez. Günlük yaşamda, spor aktivitelerinde, havuzda veya denizde tampon kullanılabilir.
Son 4 haftaya kadar devam edilebilir. Her şeyin normal olarak gittiği durumlarda son 4 haftaya kadar cinsel yaşamda hiçbir kısıtlama yoktur.
Uzun süre suda kalınması ciltte kurumaya neden olacağı için enfeksiyonlara da açık hale gelecektir. Bunun için; denizde ya da havuzda 1 saatten fazla kalmak önerilmemektedir. Güneş ışınlarından korunmanın en önemli yolu ise, yüksek koruyucu faktörlü kremler kullanmaktır.
Eğer güneşin dik geldiği zamanlarda dışarı çıkılması gerekiyorsa mutlaka koruyucu güneş kremi ve şapka ile korunmalıdır. Sabah 10:00 ve akşam 16:00'dan sonra kısa süreli güneşlenilebilir. Kısacası hamilelerin gün boyu güneşlenip bronzlaşması sağlıklı değildir.
Denize girdiğinizde vücudunuzda farklı tepkiler ortaya çıkmıyorsa, doktorunuz yaptığı tetkikler sonucunda bebeğinizin gelişiminde bir anormallik görmüyorsa hamileliğiniz boyunca yüzmeye devam etmenizde hiçbir sakınca yok demektir.
Güneş kremi ve şapka kullanımı bu dönemde oldukça önemlidir. En önemli şey suyun temiz olmasıdır. Eğer su temiz olmazsa cilt mantarı, idrar yolu enfeksiyonu, göz iltihapları, vajinit gibi durumlara yol açabilir. Deniz suyuna kanalizasyon karışmışsa bu E.COLİ denilen mikroorganizmaların çoğalmasına neden olur.
Hamam, sauna, kaplıca gibi aşırı ısı olan yerlerden kaçınmak gerekir. Çünkü yüksek sıcaklık değerleri özellikle, bebeğin organ gelişiminin devam ettiği ilk 3 aylık dönemde teratojen yani sakatlık yaratabilecek etkilere neden olabilir. Fazla kahve veya çay tüketilmemelidir.
Aylara göre deniz suyu sıcaklığı dikkate alındığında en yüksek ortalama sıcaklık 24,1 ile ağustos, en düşük ise 7,9 dereceyle şubat aylarında ölçüldü.
Yüzmeye giderken ped takılmamalıdır. Pedler sıvıyı emdiği için, emdiği tek sıvı regl kanınız olmayacaktır. Bu hem sağlığınız için tehlikelidir hem de için dolan ped kötü kokuya da sebebiyet verebilir. Ayrıca ped yapışkanları genel olarak mayo kumaşına yapışmak ve orada kalmak konusunda güvenilmez olabilirler.
Denizde Kaç Saat Durulmalı? Devamlı olarak suyun içinde olunduğunda cilt tabakasında zedelenmeler oluşabilir Fazla süre suyun içinde kalmak deride kuruluk yapar ve deri enfeksiyonlara da açık olur. Bu yüzden; denizde 1 saatten uzun süre olmak önerilmez.
Bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimine devam ediyorsa, Denize veya havuza girdiğinde vücudunda ani bir değişim olmuyorsa, Doktorun yaptığı tetkikler sonucunda rahatlıkla yüzebileceğini söylüyorsa hamileliğin boyunca yüzmeye devam etmende hiçbir sakınca yok.
Soğuk algınlığı veya grip olan hamilelerin istirahat etmesi ve bol sıvı tüketmesi gerektiğini belirten uzmanlar, burun tıkanıklığı için ise tuzlu su ya da okyanus suyu kullanılmasını önerdi.
Uzmanlara göre normal şartlarda doğan ve herhangi bir sağlık problemi olmayan bebeklerin ortalama 4 aylık olduktan sonra denize ya da havuza girmelerinde herhangi bir sakınca yoktur.
Yüzme hamileler için tavsiye ettiğimiz bir aktivitedir. Ancak sizden gelen sorular üzerine aşağıdaki bilgileri sizlerle paylaşmak istedik. Havuzun kloru kontrollü bir cihaz yardımıyla sağlanıyorsa böyle bir havuzda gebelerin yüzmesinde hiçbir sakınca yoktur. Hatta klorlanmamış bir havuzda yüzmekten daha iyidir.
Hamileliğin hassas bir dönem olmasından dolayı yapılacak egzersizlerin gebeliğin ayına uygun olması gerekir. Hamilelikte egzersize genellikle 8'inci,10'uncu haftalarda başlanmalıdır.
**sert sporlar: basketbol,voleybol ve dövüş sanat sporlarında karına gelebilecek sert darbeler gebeliğe zarar verir,uzak durmak lazım. **atletik sporlar: bebeğe gidecek kan miktarını çok azalmasına neden olabileceği için uzak durulması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri