Genel olarak Abraham Ortelius'un Theatrum Orbis Terrarum adlı yapıtı ilk modern atlas olarak kabul edilir.
Şu halde, hazırladığı coğrafya haritaları için 'atlas' adını ilk kullanan müellif Mercator olsa da[29], tamamlanan ilk tarih atlasını Ortelius hazırlamıştır.
Tarih atlası Türk ve dünya tarihini en iyi şekilde anlatarak her detayı ile geniş kapsamda ele alan haritalar topluluğudur. Beşeri ve ekonomik haritalarda, nüfus, göç, yerleşme, turizm, hayvancılık ve sanayi alanları olmak üzere birçok alanda tarih ve coğrafya atlası olarak önem arz etmektedir.
Anadolu Medeniyetleri Müzesinde yer alan ve MÖ 6200 yıllarına tarihlenen Çatalhöyük kent planını gösteren harita, dünyanın bilinen en eski haritasıdır.
Atlas (harita), bir ya da birkaç konuyu açıklamak için hazırlanmış haritalardan oluşan derleme.
İlgili 17 soru bulundu
Atlas, köken olarak Yunan mitolojisine dayansa da günümüzde birçok kültürde kullanılan uluslararası bir isimdir. Taşıdığı mitolojik geçmiş nedeniyle, bu ismi alan kişiler için genellikle güçlü, sabırlı ve sorumluluk sahibi kişilik özellikleri düşünülebilir.
Atlas, Türkçe köklere sahip bir yapıdadır ve genellikle erkek ismi olarak kullanılmaktadır. Çok popüler bir isim olmadığı için de anne ve baba adaylarının yoğun ilgisi ile karşılaşmaktadır. Atlas Ne Demek? Atlas, kelime manası ile “üst kısmı ipekten, alt kısmı pamuktan olma kumaş” anlamına gelir.
İlk Harita
M.Ö. 2400'de Mezopotamya ve M.Ö. 1300'de Mısır Firavunu İkinci Ramses zamanında çizilen Mısır haritalarının diğer en eski haritaları olduğu sanılmaktadır. Bu haritalardaki dağlar, bir yolun sağında ve solunda profiline göre yan yatırılmış gibi gösterilmiştir.
Modern Türk haritacılığının kurucusu olarak bilinen M. Şevki Paşa (1866-1927) Fransa'ya gönderilen (1890) subaylardandır.
Kimliği. Atlas altı erkek Titan kardeşten biri olan İapetos ile Okeanid'lerden Asia veya Klymene'nin oğluydu.
"Atlas" adını ilk olarak 16. yüzyıl'da Gerardus Mercator, haritaların bir araya getirdiği ve kapağına dünyayı omuzlarında taşıyan Atlas'ın resmini koyduğu kitabı için kullanmıştır.
Fakat bunlar arasında İbrahim Hamdi Efendi'nin Atlas'ı, kitabî kaynaklar yanında yazarın müşahede ve duyduklarına da dayanması sebebiyle önem taşımaktadır. Bu önemine rağmen yazar ve eseri bu yüzyılın başlarına kadar gerekli ilgiyi görmemiştir. İbrahim Hamdi ve Atlas'ı ilk tanıtan Mehmed Tahir olmuştur.
Abraham Ortelius (2 Nisan 1527 – 28 Haziran 1598) Flaman haritacı ve coğrafyacı. Genellikle ilk modern atlas olarak kabul edilen, 70 harita içeren Theatrum Orbis Terrarum (Dünya Sahnesi Görünümü,1570) adlı eseriyle bilinir.
Büyük Dünya Atlası Kimin Eseridir? Büyük Dünya Atlası, harita ve coğrafya alanında öncü bir isim olan Gerardus Mercator tarafından 1595 yılında ilk kez yayımlanır. Gerardus Mercator, 16. yüzyılda yaşamış olan bir Flaman matematikçi, coğrafyacı ve haritacıdır.
Gök Atlası, basit bir ayarlamayla herhangi bir tarihte ve saatte gökyüzünün nasıl göründüğünü, gökcisimlerinin konumunu, doğuş ve batış saatlerini bulmanızı sağlayan bir gökyüzü haritasıdır.
Osmanlı Kaptan-ı Derya'sı (Amiral) Pîrî Reis tarafından 1513'te çizilmiştir.
Mahmûd bin Hüseyîn bin Muhammed el-Kâşgarî (Arapça: محمود بن الحسين بن محمد الكاشغري, Uygurca: Mehmud Qeshqeri) veya bilinen adıyla Kâşgarlı Mahmud (1008-1102), Türk dilleriyle ilgili çalışmalarıyla tanınmış 11. yüzyıl leksikografı. Kâşgar'ın 45 km güneybatısındaki Opal kasabasında dünyaya geldi.
Babil Dünya Haritası (M.Ö.
Bilinen en eski dünya haritası olan Babillilere ait bu harita, kil bir tablet üzerine oyulmuştur.
Dünyanın en eski haritası 8200 yıl önce Konya'nın güneyinde Çatalhöyük'te yapıldı.
Piri Reis in Kanuni Sultan Süleyman'a armağan ettiği haritanın bu parçası, Piri Reis'in 1513'te çizdiği ilk dünya haritasıyla beraber halen Topkapı Sarayı'nda bulunur.
İnsanlığın ilk yerleşik hayata geçtiği dönemlerin başlangıcı kadar haritacılık biliminin geçmişi de eskilere uzanmaktadır. Yerleşik hayata geçenler, bulundukları yerleri ve buralara yakın olan avlanma, beslenme gibi alanları gösteren basit krokiler çizmişlerdir. Bu sayede ihtiyaçlarına ulaşmada kolaylık sağlamışlardır.
Sert ve parlak bir ipekli kumaş türü. Diğer adı saten olan atlas, ipeğin parlaklığını en belirgin biçimde gösteren kumaş cinsidir ve Arapça ṭalise (طلس) kökünden türeyen “tüysüz, parlak” anlamındaki adını bu sebepten ötürü almıştır (bk. Lane, V, 1866-1867).
Türkiye'de Atlas ismini kullanan 5.077 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Atlas ismini kullanan 1.566 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Atlas ismini kullanan 377 kişi bulunmaktadır. İzmir'de Atlas ismini kullanan 768 kişi bulunmaktadır.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Karan ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Temiz, masum, katkısız. Sözünün eri, yiğit. Kahraman, yürekli.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri