Patateslerinizi kızartmadan önce içine tuz eklediğiniz maden suyunda yarım saat kadar bekletirseniz çıtır çıtır patateslere kolayca kavuşabilirsiniz. Soda ve tuz yerine içine bir kaşık sirke damlatılmış soğuk sudan da faydalanabilirsiniz. Limon da aynı şekilde patateslerin çıtır çıtır olmasını sağlıyor.
Öncelikle patateslerimizi güzelce yıkayıp soyalım, ince bir küçük parmak şeklinde doğrayalım, genişçe bir süzgece koyalım. Üzerlerine 2 çorba kaşığı tuz serpelim, elimizle iyice harmanlayalım.
Bunun için patatesleri, dilimledikten sonra 1-2 damla sirke damlattığınız buz gibi soğuk suyun içine atın. Patatesleri bir süre bu suda bekleterek sertleşmesini sağlayacak, daha iyi kızarmasını sağlayacaksınız. Bunun için bir diğer yöntem de soda ve tuz ikilisinden yararlanmaktır.
Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patateslerin üzerine unu ve tuzu serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yüksek ateşte kızdırın. Patatesleri nar gibi kızarana kadar kızartın.
Kızgın ve bolca yağ şart
Kabuğun altındaki ısı derecesi hızlı bir şekilde yükselir. Yükselen ısıyla b irlikte kabuğun dışına çıkamayan su baharı patatesin iç kısmını yumuşacık yapar.
İlgili 32 soru bulundu
3. Sirkeli su alternatifi!
Soğuk su içerisine 1 yemek kaşığı sirke ekleyin. Dilimlediğiniz patatesleri bu suyun içerisine aktarın. Kızgın yağ ile kızaran patatesler, sirkeli su ile çıtır çıtır olacak.
Toplam kızartma süresi 4-5 dakikayı geçmemelidir.
Süre uzadığında patatesler öz suyunu kaybederek kurur, hatta yanar ve içleri boşalarak bir kabuk halini alır.
PÜF NOKTASI
Patateslerin çıtır çıtır olması için patatesleri dilimledikten sonra buzlu suda bekletebilirsiniz. Patatesleri kuruladıktan sonra mutlaka kâğıt havluda bekletin. Yağ çok kızgın olmalıdır.
Patateslerinizin hepsini 1 kerede atmayın bölün 2 aşamada haşlayın, ve soğuk suya alın. Soğuk suda bir kaç dakika kaldıktan sonra tekrar bir soğuk sudan geçirin, patateslerinizin soğuduğundan emin olun ve süzgece alın. Teflon tavanıza sıvı yağı dökün ve kızgın yağa patateslerinizi yavaş olarak bırakın.
Fast food restoranları sizden farklı ne yapıyor? Annelerimizden öğrendiğimiz patates kızartması tarifi aslında çok basit. Patatesleri soy, gelişigüzel doğra, tuzlu suda biraz beklet, ardından ayçiçek yağı koyduğun tavada kızartıp kağıt havlu serili servis tabağına al.
Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz. Yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağın sıçramasını önleyebilirsiniz. Çünkü tuz, yağın içindeki sıçramaya sebep olan nemi alacaktır.
pateteslerin kesilme şekli ile değil içeriğindeki nişasta ile doğru orantılı durum. eğer patetesleri yeterince suda bekletir nişastasını atmasını sağlarsanız kızardığında çıtır olur, yok efendim yıkamadan yağa atarsanız haşlanmış gibi olur elbet.
Patateslerinizi sudan çıkardıktan sonra kağıt havlu ya da temiz bir bez yardımıyla güzelce kurulayın. Islak bir şekilde yağın içerisine atarsanız yağ çeker ve çıtır çıtır olmaz.
Patateslerinizi kızartmadan önce içine tuz eklediğiniz maden suyunda yarım saat kadar bekletirseniz çıtır çıtır patateslere kolayca kavuşabilirsiniz. Soda ve tuz yerine içine bir kaşık sirke damlatılmış soğuk sudan da faydalanabilirsiniz. Limon da aynı şekilde patateslerin çıtır çıtır olmasını sağlıyor.
Patates Hangi Ayda Toplanır? Patates ekimden yaklaşık 2,5 ile 4 ay sonra hasadı yapılır. Patatesler şubat ve mart aylarında ekilen patates nisan ayı ile temmuz ayı arasında toplanır.
Merak edilen tüm detaylar haberimizde... Dünyada önemli bir gıda maddesi ve bir numaralı bitkisel ürün olan patates, sodyum ve yağ içermez, mükemmel bir C vitamini ve ayrıca potasyum ve B6 vitamini kaynağıdır.
Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz. Yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağın sıçramasını önleyebilirsiniz. Çünkü tuz, yağın içindeki sıçramaya sebep olan nemi alacaktır.
Patatesleri soyup ince ince dilimliyoruz. Sonra patatesleri yıkayıp bol suyun içinde 2 tatlı kaşığı tuz atıp bir saat kadar suda bekletiyoruz. Daha sonra süzgeçten geçirip suyunu çekmesini bekliyoruz ve bol kızgın yağda kızartıyoruz. Dışarda yemeye son afiyet olsun!
Bir kasede tuz, karabiber, pul biber, sumak, biberiye ve kekik karışımı hazırlayın. Doğranmış patatesleri bu karışıma bulayıp harmanlayın. Ardından kızgın yağda kızartın.
En iyi şekilde kızartma yapmak için tavadaki yağın yiyeceklerin ortalama 4 katı miktarda olması önerilir. Çok az miktarda eklenen yağın içinde besinler kızarmaz, sık sık yağ eklemeniz ve bu yağın ısınması gerekir.
Patateslerin kabukları soyulur ve ince ince dilimlenir. Bir kapta soğuk suyun içerisine tuz ve karbonat atılıp karıştırılır ve dilimlenen patatesler suyun içerisine alınıp 30 dakika bekletilir.
Kızartmalık patateslerin nişasta oranı yüksek, su oranı az olmalıdır. Kabuğu kalın, parlak ve iri patateslerdir. Kızartmalık patatesin kabukları koyu sarı ve kırmızıdır. Haşlamalık patates ise, kızartmalık patatese göre daha küçüktür.
Tuzlu su karışımı patateslerin kararmalarını önleyerek patatesleri en güzel şekilde tüketmenize yardımcı olacaktır. Bu yöntemi uygularken patateslerin tamamen tuzlu su karışımının içinde kaldığından emin olmanız gerekmektedir. Bu şekilde patatesleri birkaç gün bile saklayabilirsiniz.
Ortalama yarım saatte haşlanacak olan patateslerin tam olarak haşlanıp haşlanmadığını anlamak içinse patateslerden birine bıçakla dokunun. Bıçak patatese kolayca giriyorsa ama onu yukarı çekerken patates parçalanacak gibi oluyorsa haşlanmış patatesleriniz hazır demektir. Afiyet olsun.
Patateslerinizi soyduktan ya da doğradıktan sonra hemen kullanmayacaksanız ya da o sırada başka bir işiniz çıktıysa mutlaka soğuk suyun içerisine atıp üzerine bolca tuz ilave edin. Soğuk su ve tuz patateslerinizin rengini korumaya yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri