İnka medeniyeti, Güney Amerika'nın batı kıyısındaki And Dağları bölgesindeki Cuzco şehri civarında, efsanevi kralları ve ilk Sapa Inca olan Manco Capac'ın 11. yüzyılda Cuzco Krallığı'nı kurmasıyla başlamıştır.
İnka İmparatorluğu, MS. 1400 ve 1533 seneleri arasında antik Peru'da hüküm sürmüş ve kuzeyde Kito'dan güneyde Santiago'ya Güney Amerika'nın batı kısımları boyunca genişleyerek o zamanların Amerika ve hatta dünyanın en büyük imparatorluğu haline gelmiştir.
Maya, Aztek ve İnka medeniyetleri Amerika kıtasında kurulan ilk medeniyetler arasında yer alıyor. Aztek ve Maya medeniyetleri Orta Amerika'da, İnka medeniyeti ise Güney Amerika'da kök salmış uygarlıklar.
Politeizm, animizm ve şamanizmin bir karışımı olarak ifade edilebilecek İnka dininde İnka hanedanınca desteklenen ve ibadet edilen tanrı, İnti'dir (Güneş Tanrısı). İnkalar bu tanrının bedenlenmiş temsilcisi olarak gördükleri imparatorlarını "Güneşin Oğlu" diye tanımlardı.
1438 yılına kadar küçük bir krallık olarak varlığını sürdüren İnka'lar, yazıyı bulmamış bir uygarlık olarak günümüze kadar gelmiş ve bu zamana kadar tarihçilerin hep ilgisini çeken bir uygarlık olmuşlardır.
İlgili 37 soru bulundu
Peru'da arkeologlar yeni bir tip piramidi gün yüzüne çıkardı. İnka medeniyeti öncesi döneme ait olduğu belirlenen piramidin ushnu yapısına ait olduğu sanılıyor. Ushnu, ana meydanların ortasındaki, İnkaların dini törenlerinde ve diğer kutlamalarında kullandığı küçük taştan yapı anlamına geliyor.
İnka Medeniyeti Amerika'nın yerli halkından oluşmaktaydı. Bu medeniyet And Dağları tarafında kurulmuştu. Günümüzde Şili ve Peru'nun bulunduğu Güney Amerika İnkalara ev sahipliği yapmıştır. İnka Medeniyeti'nin tam olarak kurulduğu yer ise günümüzde Peru'da bulunan Cusco şehridir.
Atahualpa ya da Atawallpa (Keçuvaca: ata-wallpa «horoz» < wallpa «tavuk», Ekvador Keçuvacası atallpa, atillpa «tavuk/horoz») (d. Cuzco – ö. 29 Ağustos 1533, Cajamarca), İnka İmparatorluğu'nun onüçüncü ve son imparatoru.
And Dağları'nın bir dağının zirvesinde, 2.430 m yükseklikte, Urubamba Vadisi üzerinde kurulmuş olup Peru'nun Cusco şehrine 88 km mesafededir. Şehir, İnkalı bir hükümdar olan Pachacutec Yupanqui tarafından 1450 yılları civarında inşa ettirilmiştir.
Aztekler, Mezoamerika'da bugünkü orta Meksika bölgesinde 14. ve 16. yüzyıllar arasında yaşamış bir Orta Amerika halkıdır. Zengin bir mitoloji ve kültürel mirasa sahip Azteklerin başkenti, günümüzde Meksiko'nun bulunduğu Texcoco Gölü'nün ortasında yer alan Tenochtitlan kentiydi. Aztekler, büyük bir uygarlık kurmuşlardı.
Azteklerin baş tanrısı ve inandıkları en yüce tanrı Ometeotl idi. Her şeye kadir, her yerde var olan, evrenin yaratıcısı bu tanrı her şeyin ilk sebebiydi. Kendinde hem eril hem de dişil özellikler barındırmaktaydı ki onun bu tarafları birçok küçük tanrıyla birleşmiştir.
Sonuçlarda Amerika kıtasına yerleşen ilk insanların Kanada ve Rusya'yı birbirine bağlayan ve Beringia olarak bilinen deniz köprüsünü geçtiği görüldü. Bununla birlikte veriler, Kuzey Sibiryalılar adlı bir halkın kurtları yemek artıklarıyla besleyerek onları evcilleştiren ilk insanlar olabileceğini gösterdi.
Bir Orta Amerika uygarlığı olan Maya uygarlığı, binlerce yıl boyunca Meksika'nın güneydoğusundan, Honduras, El Salvador ve Guatemala'ya kadar uzanan Mezoamerika bölgesinde hüküm sürmüştür.
Uygarlık tarihi, günümüzün arkeolojik bilgileri doğrultusunda ilk uygarlık sayılan Sümerlerden başlar; günümüze dek önemli uygarlıkları ele alır. Bu durumda Uygarlık tarihi M.Ö. 4000 yılları civarında başlar ve büyük karmaşık uygarlıklar dışındaki yaşama biçimleriyle ilgilenmez.
Orta Amerika'da en önemlileri M.S. 500'lerde Mayalar ile 15. ve 16. yüzyıllarda Aztekler olmuştur. Güney'de ise 12.-16. yüzyıllarda İnkalar en önemli uygarlıktır. Kuzey Amerika'da büyük bir uygarlık kurulmamıştır.
Wiracocha Tapınağı, Peru'nun Cusco bölgesindeki, İnkalar'a ait Raqchi arkeolojik sit alanında bulunan en önemli yapıdır. Tapınak İnka mimarisinin en ilginç ve kendine özgü örneklerinden biridir. Silindir biçimli sütunları olan yapının dört adet büyük avlusu bulunmaktadır.
Peru'nun Cusco şehrinde bulunan Güneş ya da Altın Tapınak olarak bilinen Coricancha, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
República del Perú (yardım·bilgi), Quechua: Piruw Mama Llaqta, Aymara: Piruw Suyu) Güney Amerika'nın batısında bir ülkedir. Kuzeyde Ekvador ve Kolombiya, doğuda Brezilya, güneydoğuda Bolivya, güneyde Şili ve batıda Büyük Okyanus'la sınırlıdır.
1542 yılında Peru Valiliği'nin kurulmasına dek isyan eden İnkaları bastırmayı bilen İspanyollar, 1572 yılındaki Vilcabamba'daki son İnkaların direnişinin de yıkılması ile İnka medeniyetini bitirmiş oldular.
Büyük Piramit bir ana kayanın üzerine inşa edilmiştir, yapı 2,3 milyon kireçtaşı (kalker) taş bloktan oluşur. Bu taş blokların çoğu muhtemelen civardaki bir taş ocağından getirilmiş ve kaplamada kullanılan Tura kireçtaşı Nil nehrinden taşınmış olmalıdır.
Uygurlarca MÖ 15 000 yılında Mu adlı kağan tarafından yapılan piramitler, ünlü mısır piramitlerinden çok daha eski ve çok daha görkemli durumda.
Birçok medeniyet aslında birçok ulus ve bölgeleri de içeren geniş kültürel alanlardır. Kişinin yaşadığı medeniyet o kişinin en geniş kültürel kimliğidir. Birçok tarihçi geniş kültürel alanlara odaklanmış medeniyetleri birbirinden ayrı birimler olarak düşünmüşlerdir.
Tapınak katliamı, 20 Mayıs 1520 tarihinde Aztek başkenti Tenochtitlan'da İspanyol konkistadorlar tarafından yapılan katliamdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri