Çocuğun günlük rutinine kısa ama dikkatini geliştireceği odaklanması gereken eğlenceli aktiviteler eklemek ve bunu bir rutin haline getirmek çocuğun dikkat süresinin zamanla artmasına yardımcı olur. Bu aktivitelerin kısa ve kolay başlayarak kademeli olarak uzaması ve zorlaşması uygun olur.
Düzenli aralıklarla eşleştirme oyunu oynamak, puzzle yapmak, başka bir şekle bakarak, o şekli çizmeye çalışmak, anlatılan bir hikayenin, masalın ya da kitabın tekrar anlatılması, resimler arasındaki farklılıkların tespit edilmesi gibi oyunlar çocukların dikkatini geliştirmeyi sağlar.
* Kumaş boyama, ebru, slime, süngerden figürler yapma gibi kendin-yap tarzı oyunlar çocukların ilgisini çekiyor. Siz de bu tür aktivitelerle çocuğunuzun el becerisini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. * Çocuğunuzun müzik alanına ilgisi varsa kendi seçeceği bir enstrümanı çalmayı öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Güneş ve D vitamininin DEHB semptomlarını azaltmada rolü büyüktür ve laboratuvar sonuçlarına göre eksiklik durumunda D vitamini takviyesinin semptomları iyileştirmede güvenli ve etkili bir yöntem olabileceği belirtilmiştir.
Demir ve B vitamini açısından oldukça zengin bir besin kaynağı olan kırmızı et ise bu nedenlerden kaynaklanan dikkat eksikliğinin önüne geçebilir. Düzenli olarak ve yeteri kadar tüketildiği takdirde beyin hücrelerini koruyan ve yenileyen kırmızı et, dikkat dağınıklığını da ortadan kaldırır.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Kendiliğinden Geçer mi? DEHB nörobiyolojik bir hastalıktır. Beynin çalışmasındaki ve kimyasal dengesindeki bozukluk kendiliğinden geçmez.
Aileler böyle bir ihtimal olduğunu düşünerek, çocuklarını doktora götürmek istemedikleri gibi verilen ilaçları da kullanmaktan kaçınıyorlar. Dikkat eksikliği 12-13 yaşlarında büyük oranda ortadan kalkan bir durumdur. Yani bir süre sonra dikkat normale dönüyor ve çocukların başarıları artıyor.
DEHB'li çocukların genel olarak takım sporlarından çok yüzme, jimnastik ve dövüş sporları gibi bireysel sporlardan daha fazla fayda sağlayabildiğini kaydeden Dr. Gökçe Vogt, tekvando ve karate gibi dövüş sanatlarının ideal bir branş olduğunu, jimnastiğin odaklanmayı geliştirdiğini söyledi.
Başak: Bu hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir tedavi yok. Dikkat eksikliği, kronik bir durum olarak algılanmalıdır. Son araştırmalar, en etkin tedavinin; ilaç, aile becerileri eğitimi, davranışsal eğitim ve sınıf içi müdahalelerini kapsayan kombine bir tedavi olduğunu söylüyor.
Moxo Dikkat Testi'nde dikkat, zamanlama, dürtüsellik ve hiperaktivite ölçülür. Uyarıya verilen en hızlı ve doğru cevap dikkat testinde beklenir. Ancak aşama aşama çeldirici yani dikkat dağıtıcılar teste eklenir. 8 Aşamadan oluşan Moxo Dikkat Testi'nin her aşamasında görsel ve işitsel dikkat dağıtıcılar kullanılır.
Fasulye, yağsız peynir, yumurta, et ve fındık gibi yüksek proteinli besinler, konsantrasyon ve odaklanma ile ilgili destekleyici besinlerdir, dolayısıyla bunlardan dengeli bir şekilde tüketebilirsiniz.
Dikkat eksikliğinden şüpheleniyorsan direk olarak çocuk psikiyatristine gitmen en sağlıklısı olacaktır. Detaylı değerlendirme ve teşhis koyma yetkisi sadece bu meslek grubuna aittir.
Ritalin ve Concerta çocuklarda dikkat eksikliği tedavisi için Türkiye'de yaygın olarak kullanılır (doktorlar tarafından reçete edilir). Ritalin ve Concerta'nın sık tercih edilme sebeplerinden biri de özellikle dikkat eksikliği ilacı olması, dikkat fonksiyonları üzerinde etkili olmasıdır.
Genellikle 3–4 yaşlarında kendini belli eder. Ancak tanılama süreci ilkokul döneminde öğretmenlerin çocuğu fark etmeleri ve aileyi 'Çocuk Psikiyatrisi'ne yönlendirmeleriyle başlar.
Dünya genelinde çocukların %5-12 sini etkilediği bilinmektedir. Özellikle okul çağındaki çocuklarda ve gençlerde görülme sıklığı daha fazladır. Nedenleri arasında, genetik, nörofizyolojik, nörogelişimsel, nörokimyasal ve psikososyal etkenlerin birlikte rol oynadıkları düşünülmektedir.
Odaklanma noktasında hayal gücümüzün ve zihnimizin sürekli açık olarak işlemesi, düşünce dünyamızın çalışma konusunda fazla mesai yapması anlamlarına gelen okuma eylemi, uzun vadede sürekli hale getirildiğinde dikkat eksikliği ve odaklanma problemlerimize olumlu yönde etki edecektir.
Çocuğunuzla konuşurken göz teması kurun, onunla aynı hizada olun. Çocuğunuzun takip edebileceği kısa ve anlaşılır cümleler kurun. Bir sorun olduğunda bunun üzerine sohbet edin, konuyla ilgili çocuğunuzun fikrini alın. Duygularını ifade edebilmesi için onu teşvik edin.
Uyku bozukluğu, zihinsel yorgunluklar, ekonomik sorunlar, stres, mutsuzluk, aile içi sorunlar ve geleceğe dair yaşanan kaygılar odaklanma sorunlarına neden olan etmenlerdir. Dikkat gerektiren işlerden kaçınma davranışı görülür. Yapılan bir işe ya da konuya uzun süre odaklanmakta güçlük yaşanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri