İlk çamaşır makinesi, 1782 yılında Londra'da Henry Sidgier isimli bir mucit tarafından icat edildi. Ahşaptan tekne şeklinde olan bu makine, insan gücüyle çalışıyordu. Yıkama süreci uzun, yorucu ve zahmetliydi. Fakat, tasarımında bulunan iki taraflı merdane, hem sıkma işlemini yapıyor hem de kırışıklığı azaltıyordu.
Elektrik motoruyla dönen bir metal tambura sahip olan ve kirli çamaşırların makinenin üzerine bulunan bir kapaktan doldurulduğu bu çamaşır makinesinin patentini 1910 senesinde alan Alva John Fisher; bugün çamaşır makinesinin mucidi olarak kabul edilmektedir.
1908'de Alva John Fisher tarafından icat edildi. Makinenin içine yatay olarak yerleştirilmiş metal tambura kirli çamaşırlar konuluyordu. Tambur, elektrik yardımıyla döndürülüyor ve hareket sırasında çamaşırlar sürekli suyla temas ederek temizlenmiş oluyordu.
İlkel veya gelişmiş herhangi bir alet olmaksızın, el, kol ve kas gücüne dayalı çamaşır yıkama dönemleri ne mutlu ki gerilerde kaldı. Göl kenarında odun külüyle yıkanan, bakır leğenlerde çitilenen veya tahta tokmaklarla dövülen çamaşır hikâyeleri, günümüzde kulağa gerçekten hikâye gibi geliyor.
Türkiye'de 1970'lerde üretimine başlanan bir diğer beyaz eşya sanayi mamulü ise fırındır. LPG, havagazı ve elektrikle çalışan fırınların üretimine başladı. Türkiye'de ilk otomatik çamaşır makinesi 1974 yılında üretilmiştir. 1979 yılında İzmir'de Elektrik süpürgesi işletmesi faaliyete geçmiştir.
İlgili 20 soru bulundu
Alva John Fisher (1862-1947), Amerikalı mühendis ve mucittir. 1906 yılında dünyanın ilk elektrik ile çalışan çamaşır makinesini yapmıştır. Bu çamaşır makinesinde kirli çamaşırlar yatay olarak yerleştirilmiş metal bir tamburun içine konuluyordu.
Modern Çamaşır Makinesinin Mucidi: Alva John Fisher
Bu makinenin içinde yatay bir pozisyonda metal bir tambur yer almakta ve kirli çamaşırlar makinenin üzerinde bulunan bir kapaktan konulmaktaydı.
Bir gün öncesinde odun külü kazanda iyice kaynatılır, ardından o su ateşten indirilir ve dinlenmeye bırakılırdı. Küller tamamıyla dibe çöker, su berraklaşırdı. İşe girişileceği vakit ocakta kaynamış olan su ile soğuk küllü su, uygun miktarlarda bir leğene aktarılır; bu su ve sabunla çamaşırlar yıkanırdı.
Eskiden çamaşır yıkanırken günümüzde olduğu gibi deterjan yoktu. Çamaşır yıkarken temizleyici olarak arapsabunu, kül, kil gibi doğal maddeler kullanılırdı.
Eski zamanlarda bu eylem nehir ve dere kıyıları gibi suyun bolca olduğu mekânlarda kol gücüyle yapılıyordu. Evde hazırlanan, kül ve yağın kaynatılmasıyla elde edilen sabunlarla yıkanan çamaşırlar taşta dövülüp çitilenerek temizlenirdi. En sonunda akan suyla durulanan çamaşırlar sıkılarak kurumaya bırakılırdı.
Fisher bu icadını 1908 yılında gerçekleştirerek dünyaya bildirmiştir. Makinenin çalışma şeklini özetleyecek olursak elektrik yardımı veya desteği ile döndürülen tambura bünyesinde barındırdığı çamaşırları su ile temaslı hale getirerek zehirler ve kirli olanlar temizlenir.
1908 yılında icat edilen makine, hızlı ve kolay bir şekilde çamaşırları temizlemek için kullanılıyor. ''Çamaşır makinesi nasıl çalışır?'' sorusunu, makinenin çalışma prensibi cevaplıyor. Tambur içindeki çamaşırlar, elektrik motorunun yüksek devirle sağladığı hareketle, suya çarpma sonucu temizlenir.
İlk Çamaşır Makineleri Marangozlara Yaptırılırdı
yardımıyla hareket ettirilirdi. Dişli, kazanın tümünü sağa sola döndürerek çamaşırların temizlenmesini sağlardı. Bu makinelerle çamaşır yıkamak, elle çitilemekten daha kolay olsa da yorucuydu.
Otomobillerin mucidi olarak Karl Benz gösteriliyor. Bunun nedeni Benz'in benzinle çalışan, içten yanmalı bir motora ev sahipliği yapan aracı ilk kez kullanınan kişi olması.1886 yılında patenti alınan araç çağımızdaki modeller gibi çalıştığı için ilk otomobil olarak kabul ediliyor.
Daha sonra ABD'li Josephine Cochran 1886 yılında ilk başarılı bulaşık makinesini icat etti. Bu makineyi icat etmesinin sebebi hem bulaşık yıkamaktan insanları kurtarmak hem pahalı porselen tabaklarını hizmetçisinden korumaktı.
Binlerce yıl boyunca insanlar hayvan postundan kıyafetler giydiler ve onları yıkama ihtiyacı duymadılar.Dokumacılığın gelişmesi ile kumaş giyecekler yıkanmaya başlandı.Temizlik maddesi olarak sabun otu gibi bitkiler ve ocak külü kullanıldı.
câmeşûylar, osmanlı saraylarının en göze görünmeyen hizmetlileridir de diyebiliriz. 19. yüzyıl ortalarına kadar sarayın bodrumunda taştan yapılmış teknelerde gün boyu çamaşır yıkayıp sonra bunları kurutup ütüleyip akşam olunca da bitkin bir şekilde yatarlar imiş.
Odunun yanması ile oluşan kül, ciddi bir temizlik malzemesidir. Geleneksel olarak eskiden köylüler sabunlarını yağ ile küllü suyun belirli bir ısıda karıştırılması ile elde ederlerdi. Küllü su yüzyıllarca temel temizlik malzemesi olarak kullanıldı.
Neredeyse tüm kumaşlar 30 ila 40 derece yıkanabilir ve makinadan temiz çıkar. Yapılan araştırmalar 30- 40 derecede yıkanan kumaşların çekme yapmadığını ortaya koymuştur.
Ana Fatma Kerbela Hadisesi ile ilgili haberi bu çarşamba almıştır. Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz.
Toprak ya da kilden yapılan güveç, bulaşık makinesinde yıkanması mümkün olmayan mutfak ürünüdür. Kimyasal içerikli bulaşık deterjanlarını içine çekme ihtimali yüksek olan güveçler hem yemeklerin lezzeti hem de kişilerin sağlığı açısından tehlikelidir.
Antonio Santi Giuseppe Meucci (13 Nisan 1808-18 Ekim 1889), İtalyan mucit. 1854'te teletrofono adını verdiği sesi önce elektrik dalgalarına, daha sonra aletin diğer ucunda sese çeviren aleti icat etmiştir. Bu, telefonun ilk örneği olarak kabul edilir.
Dünyanın ilk elektrik ile çalışan çamaşır makinesini yapmıştır.
İngiliz makine mühendisi ve bilgin Charles Babbage, programlanabilir bir bilgisayar kavramını ortaya çıkardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri