Gurme Bebek bebeklerinize buğday ürünlerini 8. aydan itibaren vermenizi tavsiye ediyor. Lütfen buğday ürünleriyle ilgili doktorunuza danışınız. Bebeklerin 6. aydan itibaren tam tahıllar tüketmesi gerekir.
- Buğday ruşeymi 8. aydan itibaren bebeklerin yiyeceklerinin içerisinde yer alabilir. Yalnız 1 yaş öncesi pişmiş tüketmek gerekir.
Bebekler için en önemli tahıl kaynaklarının başında tam buğday geliyor. B vitamini, folat, çinko gibi elementlerce zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Tam buğday ununu ekmek, pankek, kurabiye evinizde hazırlayacağınız sağlıklı tariflerle ya da tahıllı gece öğünleriyle bebeğinizin beslenmesine ekleyebilirsiniz.
Bebeklere buğday ve unu 6-9.aylardan itibaren başlanabilir. Bu konuda farklı kaynaklarda farklı bilgilere rastlayabilirsiniz. Tahıl kullanırken de bebek/çocuğunuz için bir günde kullandığınız tahılın, en az yarısının tam tahıl şeklinde olmasına dikkat edin.
Ayhan Atlı, minerallerin emiliminde sıkıntı oluşturabileceği için çocuklara tam buğday unlu yiyecekler önermediklerini söyledi.
İlgili 27 soru bulundu
Ek gıdalara başladığımız zaman bebeğimize vereceğimiz ilk tahıl mutlaka pirinç olmalı. Çünkü pirinç tüm dünyada bebek beslenmesindeki en güvenli kabul edilen tahıl olarak biliniyor. Bebeğiniz 6'ncı ayına girdiğinde pirinci sebze çorbasına ekleyerek katı gıdaya geçebilirsiniz.
Besleyici Muhallebi(+6 Ay) Tarifi Nasıl Yapılır? Ülkemizde maalesef bebek maması ya da muhallebisi deyince annelerin aklına ilk olarak pirinç unu geliyor. Oysaki pirinç unu besin degeri oldukça düşük olan bir üründür. Onun yerine çavdar, yulaf ve irmik gibi tahıllar çok daha besleyicidir.
TAM BUĞDAY UNU: Rafine edilmiş beyaz una göre besin değeri daha yüksek. Yapısında insan sindirimi için faydalı olan kepek, rüşeym ve protein barındırıyor. Ek gıdaya geçişte tercih edilen en temel un olması nedeniyle elinizin altında bir tam buğday unu bulundurmanızda fayda var.
Tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, pirinç ve pirinç unu gibi gıdalara başlanabilir.
Bebeğinizin tariflerinde beyaz un yerine kepekli un, çavdar unu ya da tam buğday unu gibi tam tahıl tanelerinden elde edilen unları kullanarak bebeğinizin tahıl grubunda bulunan B1, B2, B3, E vitamini, çinko, folat, gibi birçok besin ögesinden faydalanmasını sağlarsınız.
Ek gıda notu: Tam buğday olduğu için demir eksikliği vb teşhisi konmuş bebekler 1 yaşından itibaren tüketebilirler. Sağlıklı bebekler için 8. aydan itibaren kullanılabilir.
Bilimsel adı Triticum monococcum olan siyez buğdayı, İngilizce “Einkorn Wheat” yani küçük kızıl buğday olarak bilinir. Bu zamana kadar gelmesinin en büyük sebebi sıkı kavuz yapısıdır. Hastalıklara ve zararlılara karşı dayanıklı olan buğday, kurak iklim koşullarında ve fakir topraklarda yetişebilir.
İRMİK Mİ PİRİNÇ UNU MU, SEBZE Mİ, MEYVE Mİ? İrmik, pirinç unundan daha besleyicidir. Sıklıkla pirinç unu ile ek gıdaya geçişe başlayan annelere glüten hassasiyeti olmadığı tespit edilen bebeklere daha besleyici olduğunu için irmikli gıdalar öneriliyor.
Buğday gluten içeriyor ve bebekler glutene karşı çok hassaslar. Gurme Bebek bebeklerinize buğday ürünlerini 8. aydan itibaren vermenizi tavsiye ediyor.
Yine bu ay içerisinde tahıl olarak pirinç ve irmik dışında bulgur ve arpa, çavdar yulaf unları ve tel şehriye, arpa şehriye de sebze pürelerinin içerisine eklenebilir. Bebeğinizin yeni tatlara alışması için bazı hafif baharatları tarçın, nane, kimyon da beslenmede kullanabilir.
Bebek irmiği bebeklerin ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin yanı sıra karbonhidrat, protein ve lif gibi temel besin maddelerini içermesinden ötürü oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Bebek irmiği, bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümelerine ve gelişmelerine katkı sağlar.
Uzmanlara göre 7. aydan itibaren bebeklerin gece beslenmesine ihtiyaçları yoktur. Uzman çocuk psikologları ve uyku eğitimciler eğer bebeğiniz prematüre değil ya da gelişim geriliği yaşamıyor ise genellikle 6-8 ay arası uyku eğitimini ve 7-9 ay arası da gece beslenmesini kesmeyi öneriyorlar.
Başlangıçta günde tek öğün şeklinde ek besin verilmelidir. Doğal ve taze gıdalar tercih edilmelidir. Konserve ya da dondurulmuş gıdalardan uzak durulmalıdır. Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir.
7 aylık bebeğiniz, günde dört ila altı kez yaklaşık 225 gram mama yiyebilir. Yedi aylık bebeğinizi hala tipik olarak her üç veya dört saatte bir emzirmeniz gerekir.
Buğday unu, beyaz una göre içerisinde daha çok vitamin ve minerale sahiptir. Bu özelliği ile daha besleyici ve daha faydalıdır. Buğday unu, beyaz una göre içerisinde daha çok lif miktarı barındırır. Bu özelliği ile kolayca doyma hissini yakalamaya yardımcı olur, daha fazla yemek tüketmeye engel olur.
TAM BUĞDAY EKMEĞİNİN FAYDALARI
Kabızlığı giderir,kalın bağırsak kanseri riskini azaltır. Şeker hastalığını kontrol altında tutar. Kan basıncı ve kolesterolün yükselmesini önler.
Bu ekmeğin içi 6 aydan itibaren kahvaltı ve çorbalarla tüketilebilir. Şekil verilirken bir miktar daha un serpilebilir.
Ilık su, pirinç unu ve mamayı karıştırın. Daha sonra içerisine ceviz ve yoğurdu ekleyin tekrar karıştırın. Bebeğinize günde bir kere verebilirsiniz. Bu tarif bebeğinizin kilo alımını ve uykuya geçişini kolaylaştırır.
Pirinç unu bebek için kullanılacaksa 4.aydan itibaren anne sütüne ek olarak verilir. Pirinç unu kahvaltı için 7 yaş ve üzeri çocuklara su, pekmez ve peynir ile karıştırılarak yedirilebilir.
3. Hazırlanan pirinç unu maması günde bir kez olacak şekilde bebeğe verilebilir. Bebeğin gelişimi için bu mamanın çok yararlı olduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri