Dünyanın bilinen ilk büyük atlası MS 2. yüzyılda İskenderiye'de yaşayan Klaudios Ptolemaios (Batlamyus) tarafından hazırlanmış. Onun zamanı aşacak güçte hazırladığı bu önemli eser 13 asır sonra yeni kıtaya yelken açan Kristof Kolomb'un “Santa Maria” gemisine hayat veren yelkenlerini şişiriyordu.
Abraham Ortelius (2 Nisan 1527 – 28 Haziran 1598) Flaman haritacı ve coğrafyacı. Genellikle ilk modern atlas olarak kabul edilen, 70 harita içeren Theatrum Orbis Terrarum (Dünya Sahnesi Görünümü,1570) adlı eseriyle bilinir.
Büyük Dünya Atlası Kimin Eseridir? Büyük Dünya Atlası, harita ve coğrafya alanında öncü bir isim olan Gerardus Mercator tarafından 1595 yılında ilk kez yayımlanır. Gerardus Mercator, 16. yüzyılda yaşamış olan bir Flaman matematikçi, coğrafyacı ve haritacıdır.
topkapı sarayı müzesi'nin en nadide kitaplarından 'klaudios ptolemaios'un atlasının tıpkıbasımı itü ile bern üniversitesi salonlarında eş zamanlı gerçekleştirilen tören ile tanıtıldı. ege ve anadolu'nun da arasında olduğu bugüne kadar bilinmeyen 27 özgün haritanın yer aldığı eser, aynı zamanda dünyanın ilk atlası ...
Şu halde, hazırladığı coğrafya haritaları için 'atlas' adını ilk kullanan müellif Mercator olsa da[29], tamamlanan ilk tarih atlasını Ortelius hazırlamıştır.
İlgili 23 soru bulundu
Batlamyus ortam farklılıklarından dolayı ışığın uğradığı değişimleri, aynı zamanda kırılma kanununu da içerecek şekilde deneysel olarak göstermeye çalışmış ve çeşitli ortamlardaki (havadan cama, havadan suya ve sudan cama) kırılma derecelerini gösteren cetveller hazırlamıştır.
Puslu Kıtalar Atlası, İhsan Oktay Anar'ın yayımlanmış ilk romanıdır. Mayıs 2014'te 50. baskısı yapılan kitap, ilk kez Ocak 1995 tarihinde İletişim Yayınları tarafından basıldı.
İhsan Oktay Anar'ın ilk romanı olan Puslu Kıtalar Atlası, postmodern anlatının teknikleriyle kaleme alın- mış bir romandır.
Gümüşten yuvarlak bir Dünya haritası oluşturan İdrîsî, Orta Çağ'ın en önemli coğrafyacılarından biri olarak kabul ediliyor. Kuzey Avrupa'nın Ceuta şehrinde doğan İdrîsî, Kurtuba'dan Sicilya'ya gelerek Norman Kralı II. Roger tarafından bir Dünya haritası hazırlamakla görevlendirmişti.
Muhiddin Piri ya da meşhur ismiyle Piri Reis.
Filuri: (Florin) Venedik Dükalığı tarafindan çıkarılan 993 ayar ve 1 dirhem 1/4 krat ağırlığındaki altın. Forsa: Gemilerde kürek çeken tutsak veya hükümlü kimse.
Mürmür: Anka ile karıştırılan bir kuş. Osmanlı döneminde özellikle güvercin gübresi kullanılırdı. Mürmürbağa: Kirpi.
17. yüzyılda İstanbul'dan kalkan Amat isimli gemide yaşanan olayları anlatan roman, yazarın diğer romanlarınının aksine daha çok denizde geçtiğinden yazar kitabında birçok "eski" denizcilik terimi kullanmıştır.
17. yüzyıl Osmanlısı'nda geçen, birçok farklı hayatın kesiştiği kurgusu ve iç içe geçmiş anlatımıyla postmodernizm akımının edebiyatımızdaki en ünlü ve öncü eseri olan Puslu Kıtalar Atlası; okumanız için sizleri bekliyor.
İhsan Oktay Anar, ilk kitabı Puslu Kıtalar Atlası'nı 1995 yılında yayımladı. Bu kitabın ayrıca İlban Ertem tarafından çizilen çizgi-roman basımı, Anar'ın yayıncısı İletişim Yayınları tarafından 2015 yılında gerçekleşti. Puslu Kıtalar Atlası, 20'den fazla dile çevrildi.
Efrâsiyâb'ın Hikâyeleri'nde Grotesk Anlatım Teknikleri
Roman, üst tabakada, ana karakterler olan Ölüm'ün, yanına Cezzar Dede'yi de alarak -Ölüm'ün bir sonraki alacağı can olan- Uzun İhsan'ın peşinde, birbirlerine hikâyeler anlatarak sekiz mahalle dolaşmalarından oluşur.
Dünyanın en eski haritası 8200 yıl önce Konya'nın güneyinde Çatalhöyük'te yapıldı. Duvara çizilen bu haritada Çatalhöyük'ün planı ve Hasan Dağı yer alır. Çatalhöyük'te bulunan dünyanın en eski haritası, 3 metre uzunluğunda ve 90 santimetre enindedir. Harita kerpiç bir evin duvarına çizilerek boyanmıştır.
Osmanlı Kaptan-ı Derya'sı (Amiral) Pîrî Reis tarafından 1513'te çizilmiştir.
Kanıtlar, “bilimsel astronominin babası” olarak bilinen Hipparchus tarafından yapılan haritaya işaret ediyor. Gizli metnin soluk izleri, multispektral görüntüleme ile ortaya çıkarıldı.
Güneşin hareketlerinden, mevsimlerin ne zaman başladığını belirledi. Dünyanın çapını, bugünkü değere çok yakın olarak buldu. Jeodezi biliminin kurucusu oldu. Hindistan'dayken öğrendiği trigonometrinin astronomiden ayrı bir bilim olarak görülmesi gerektiğini savundu.
I. Ptolemaios, Perslerle yapılan savaşlarda ordu komutanı olarak görev yapmıştır. İskender'in bütün Asya seferlerinde bulunmuştur. Mısır'ın ele geçirilmesiyle bölgede satraplık yapan I. Ptolemaios, Büyük İskender'in ölümünün ardından yapılan Babil konseyinde, Mısır satraplığı görevine atanmıştır.
Nikolas Kopernik, "De revolutionibus orbium coelestium" (Göksel kürelerin devinimleri üzerine) başlığını taşıyan başyapıtında Güneş Sistemi'nin tarifini yapmış; gezegenlerin, Güneş'in merkezde olduğu sabit yörüngeler üzerinde hareket ettiğini kabul eden günmerkezlilik yasasını savunmuştur.
Tizap: Altın ve gümüşün işlenmesinde kullanılan kimyasal madde.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri