Peyami Safa romanları, hikâyeleri, makale ve araştırmaları ile edebiyat dünyasına katkı sağlamıştır. Mistisizm akımından etkilenmiş ve yapıtlarında olaya değil psikolojik tahliller ile ruhsal çözülmelere sıkça yer vermiştir.
Peyami Safa (2 Nisan 1899, Fatih, İstanbul - 15 Haziran 1961, Kadıköy), hem kendi adıyla hem de Server Bedi gibi birçok takma adla romanlar yazan, Cumhuriyet döneminde özellikle psikolojik türde kaleme aldığı eserlerle ön plana çıkmış Türk yazar, romancı, gazeteci, ideolog, mütercim ve hikaye yazarıdır.
1899 İstanbul doğumlu olan sanatçı, Servet-i Fünun dönemi şairlerinden İsmail Safa'nın oğludur.
Cumhuriyet Dönemi edebiyatında bazı sanatçılar da bireyin iç dünyasını (psikolojisini, ruhsal durumunu) anlatmayı amaçlamış bu doğrultuda önemli eserler vermişlerdir. Bu sanatçıların en tanınmış olanları şunlardır: Peyami Safa. Ahmet Hamdi Tanpınar.
Peyami Safa'nın bu eserinin türü otobiyografik romandır. Roman yıllar sonra kaleme alınmış bir hatıra defteri biçimdedir. Romanın anlatımında kahraman bakış açısı kullanılmıştır. Birinci tekil şahıs ağzından anlatılmıştır olaylar yani hastanedeki çocuğun bakış açısıyla tanık oluruz olaylara.
İlgili 20 soru bulundu
Roman, hikaye, masal ve fabl gibi olay çevresinde oluşan metinlerde durumları okuyucuya aktaran kişinin aynı zamanda olayların merkezinde olan kahramanın olduğu bakış açısıdır. Yani burada olayları anlatan bizzat eserin kahramanıdır. Bu anlatıcı olayları ben ağzıyla yani “1.tekil şahıs” ağzıyla anlatır.
Cumhuriyet dönemi romanlarında ve hikayelerinde “Toplumcu gerçekçi, bireyin iç dünyasına ağırlık veren anlayış, milli ve dini duyarlılık” etkili oldu. Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sonunda toplumsal sorunlar ve Anadolu halkının durumu gibi önemli konuların üzerinde duruldu.
Sadri Ertem, özellikle Sabahattin Ali, Orhan Kemal, Kemal Bilbaşar, Samim Kocagöz gibi isimlerin eserleriyle başarılı örnekleri verilen toplumcu gerçekçi sanat anlayışının Türk edebiyatındaki öncü isimlerindendir.
Batıda başarılı örnekleri verilen modernist roman tarzı Türk edebiyatını da etkilemiştir. Ahmet Hamdi Tanpınar, Peyami Safa ve Abdülhak Şinasi Hisar gibi Türk romancıları bu akımdan etkilenerek benzer romanlar yazmaya girişmişlerdir.
1960 yılından sonra roman türüne daha çok ağırlık vermiştir. Roman ve hikayelerine bakıldığında toplumumuzun tarihini kurgusallaştırarak kendine özgü üslubuyla birleştirmiştir. Toplumun değer yargılarını ve sorunlarını işlerken sanatın insanı yücelten bir dal olması gerektiğini belirtmiştir.
İnsan merkezli bir sanat anlayışı benimsemiş, önemli sosyal ve tarihî olayları anlatırken insanın varoluş macerasını da ortaya koymuştur. Tarık Buğra'nın yazıları Çınaraltı, Nasreddin Hoca; Cumhuriyet, Milliyet, Tercüman ve Türkiye Gazetesi gibi birçok gazete ve dergide yayımlanmıştır.
Öz. Peyami Safa romanlarıyla tanınan üretken bir yazardır. Romanlarıyla tanınan yazar, yaşamı boyunca yüzü aşkın hikâye kaleme almıştır. İlk hikâyelerini “Yirminci Asır” gazetesinde, “Asrın Hikâyeleri” başlığı altında neşretmeye başlamıştır.
Türk edebiyatının büyük yazarlarından biri ve aynı zamanda Türkiye'nin yetiştirdiği büyük bir entelektüel olan Peyami Safa (1899-1961) hayatı boyunca sağcı olarak yaşamıştır.
İşte aynı ses Ateşten Gömlek'te de mevcuttur. Roman Peyami'nin savaşta yaralandıktan sonra hastanede yatarken tuttuğu günlük alt türüyle biçimlenir; birinci tekil anlatıcıyı Peyami'nin sesiyle duyarız, Ayşe'yi onun gözüyle görürüz.
Toplumcu gerçekçiler eserlerinde büyük şehirlere göçün yol açtığı sorunlar ve sosyalizm üzerinde durmuştur. Roman ve hikayelerde çok güçlü bir kurgu bulunmaz. Bu eserlerde ise, siyasi ideolojiler daha fazla ön plana çıkar. Eserlerde köylü ağızlarına çok fazla yer verilir.
Toplumcu Gerçekçi Şiir Temsilcileri Kimlerdir? Nazım Hikmet, Ahmet Oktay, Necati Cumalı, Ahmet Arif, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Özdemir İnce, Ceyhun Atıf Kansu, Enver Gökçe, Can Yücel, Eray Canberk, Gülten Akın, Kemal Özer, Yaşar Miraç ve Ataol Behramoğlu toplumcu gerçekçi şairlerdir.
İlk romanı Çıkrıklar Durunca (1931), toplumcu gerçekçi ede- biyatımızın ilk önemli yapıtı olarak Kuyucaklı Yusuf'un, Bereket- li Topraklar Üzerinde'nin, İnce Memed'in, Yılanların Öcü'nün, Azap Ortakları'nın doğacağı haberini verdi.
- 1923 ve 1950 Arası Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında romanların çoğu realizm etkisi ile kaleme alınmıştır. - Cumhuriyet rejimi, Anadolu yaşamı, Atatürk devrimleri ve yoksulluk gibi konulara yer verilmiştir.
Hikaye türünde verilen eserlerde toplumsal sorunların dile getirildiği bir anlayışla sanat toplum içindir bakış açısı iyice yerleşmiştir. Toplumsal işleve uygun olarak eserlerde sade bir dil kullanılmıştır. Psikoloji ve toplumsal temalı eserler verilmiştir.
Cumhuriyet Dönemi Özellikleri
- Gerçekçi bir anlayış kabul edilmiş ve toplumcu bir karakter ortaya çıkarılmıştır.
Bakış açısı, bir hikayenin anlatıldığı bakış açısıdır. Hikayenin aksiyonunun ve olaylarının ortaya çıktığı duruştur. Perspektif, bir anlatıcının kendi kişisel deneyimlerine dayalı olarak bir olay, kişi veya yer hakkındaki tutumları veya inançlarıdır. Literatürde POV ve perspektif karşılaştırması aldatıcıdır.
Perspektif Tanımı: bir olay, kişi veya kendi kişisel deneyimlerine dayalı bir yere ilişkin bir anlatıcının tutum veya inançları. Bir okuyucu dünyaya veya bir olaya yalnızca kendi deneyimlerinden daha fazlasını aradığında, bakış açısı önemlidir.
Yazar olayları okuyucuya aktaran hayali bir karakter kurgular, buna anlatıcı denir. Eserdeki olay ve durumları anlatan anlatıcı, anlattığı olayları bir bakış açısı ile görür, değerlendirir ve yine o bakış açısıyla okuyucuya aktarır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri