Tüm zamanların en önemli coğrafyacısı olarak bilinen Klaudios Ptolemaios'un atlası, 1300'lü yılların başında el yazması çoğaltılan scriptorium'da (el yazmalarının çoğaltıldığı yer) üretildiği biliniyor. "Dünyanın ilk atlası" olarak bilinen el yazması eserde, Ege ve Anadolu'nun yanı sıra 27 özgün harita yer alıyor.
Türkler tarafından yapıldığı bilinen en eski harita, KAŞGARLI MAHMUT'un DİVANÜ LUGATİ'T-TÜRK adlı kitabında bulunmaktadır.
Divanü Lugati't-Türk'ün pek çok önemli özelliği arasında eserin ilk sayfalarında yer alan bir de harita bulunmaktadır. Bugünkü bilgilerimize göre bu, bir Türk'ün çizdiği ilk dünya haritasıdır.
Anadolu Medeniyetleri Müzesinde yer alan ve MÖ 6200 yıllarına tarihlenen Çatalhöyük kent planını gösteren harita, dünyanın bilinen en eski haritasıdır.
İlk Dünya Haritası M.S.150 yılında Klaudyos Ptolemaios (Klaudyos Batlamyus) tarafından çizilmiştir. Klaudyos Batlamyus, İskenderiyeli Yunani gökbilimci, matematikçi, coğrafyacı ve astronom'dur. M.S. 85 ve 165 yılları arasında yaşadığı tahmin edilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Dünyanın en eski haritası 8200 yıl önce Konya'nın güneyinde Çatalhöyük'te yapıldı. Duvara çizilen bu haritada Çatalhöyük'ün planı ve Hasan Dağı yer alır. Çatalhöyük'te bulunan dünyanın en eski haritası, 3 metre uzunluğunda ve 90 santimetre enindedir. Harita kerpiç bir evin duvarına çizilerek boyanmıştır.
Piri Reis, haritasını 1513 senesi Gelibolu şehrinde inşa ve tersim etmiştir ; ve bu tarihten dört sene sonra, yani 1517 de, Mısır Fatihi Sultan Selim I e, Mısırda bulunduğu sıralarda bizzat takdim eylemiştir. Harita, parşömen üzerine, renkli olarak, itina ile yapılmıştır.
Mısır'da kullanılan ilk haritalar ise arazi mülkiyetinin belirlemesi için kullanılmıştır. Kartograflar tarafından ilk dünya haritası olduğu kabul edilen, harita Babiller tarafından M.Ö. 600 yıllarında yapılmıştır. Eser kil tablet üzerine yapılmış olup, okyanusları ve karaları temsil eden iki daireden oluşmaktadır.
İşte detaylar... Dahası, Piri Reis'in haritası, kıtanın buz altında kalmış sahil kesimlerini de gösteriyordu. Ancak ortaya çıkan bir ayrıntı ortalığın karışmasına neden oldu. Kıta üzerindeki buzlar, haritanın çizilmesinden tam 6 bin yıl önce erimişti.
» Türkçenin ilk sözlüğü ve dil bilgisi kitabıdır. » 7500 Türkçe kelimenin Arapça karşılığı verilmiştir. » Türk dilini Araplara öğretmek amacıyla ve Arapça olarak yazılmıştır. » Yazar Türkçe kelimelerin karşılıklarını göstermiş ve bunu halk dilinden derlediği örneklerle açıklamıştır.
Osmanlı Kaptan-ı Derya'sı (Amiral) Pîrî Reis tarafından 1513'te çizilmiştir.
Kaşgarlı Mahmut, XI. yüzyılda yaşayan Türk dil bilginidir. Divânu Lügati't-Türk adlı eseriyle ünlüdür. Karahanlılar soyundandır. 1072 yılında yazmaya başladığı eserini 1074'te tamamlayarak Bağdat'ta Abbasî halifesi El-Muktedî Billah'a sunmuştu.
Bir oryantalistin yazdığına göre Piri Reis'in dayısı Kemal Reis'in bir İspanyol gemisini ele geçirmiş. Gemide bulunan esirlerden birinin elinde bir harita varmış. Bu harita da Kristof Kolomb'un haritasıymış. Bu tamamıyla bir yanlış anlama.
Kartografya alanında çalışan kişiler kartograf olarak adlandırılır. Kartograflar, yeryüzü üzerinde gördükleri gerçek objeleri ya da elde ettikleri bilgiler ile şekillendirdikleri konuları belirli kartografik kurallar çerçevesinde bir haritaya aktarırlar.
Harita, yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün matematiksel yöntemlerle istenilen ölçeğe göre küçültülerek, özel işaretlerle bir düzlem üzerine çizilmiş örneğidir.
Dîvânu Lugâti't-Türk'ün pek çok önemli özelliği arasında eserin ilk sayfalarında yer alan bir de harita bulunmaktadır. Bugünkü bilgilerimize göre bu, bir Türk'ün çizdiği ilk dünya haritasıdır.
Piri Reis in Kanuni Sultan Süleyman'a armağan ettiği haritanın bu parçası, Piri Reis'in 1513'te çizdiği ilk dünya haritasıyla beraber halen Topkapı Sarayı'nda bulunur.
Günümüzde "Piri Reis Haritası" olarak bilinen harita, Piri Reis'in 1513 yılında yapıp 1517'de padişaha sunduğu dünya haritasının halen mevcut olan bir parçasıdır.
Tarihin, yazının M.Ö. 3200 yılında bulunması ile başladığı kabul edilmektedir. Bilim adamları da, dünyada harita sayılabilecek ilk örneği, M.Ö. 6200 yılına dayandırdığından haritacılık tarihinin ne kadar eski olduğu ortaya çıkacaktır.
Kullanım amaçlarına göre haritalar; idari ve siyasi haritalar, beşeri ve ekonomik haritalar, fiziki haritalar, özel haritalar şeklinde sıralanmaktadır. Ölçeklerine göre haritalar; büyük ölçekli haritalar, orta ölçekli haritalar ve küçük ölçekli haritalar olarak sıralanmaktadır.
Siyasi haritalar komşu ülkeleri, kıtaların ve ülkelerin sınırlarını göstermektedir. Ülkeler için renklendirme kullanıldığında her şehir, dünya için renklendirme kullanıldığında her ülke farklı renkte gösterilir. Fiziki haritalar ise yeryüzü şekillerini ve coğrafi özelliğini göstermektedir.
1511'de amcasının ölümünün ardından, bir süre için açık denizlere açılmayan ve Gelibolu'ya yerleşerek burada, 1513 tarihli ilk dünya haritasını çizen Piri Reis, bu haritasında Atlas Okyanusu, İber Yarımadası, Afrika'nın batısı ile yeni dünya Amerika'nın doğu kıyılarını kapsayan haritayı çizdi.
Mısır, Osmanlı topraklarına katılınca 1517' de İskenderiye' ye bir filo ile giden Yavuz Sultan Selim ile şahsen tanışma fırsatını bulan Piri Reis, daha önceleri hazırladığı dünya haritasını padişaha hediye etmiştir.
Pîrî Reis, 1523'teki Rodos seferi sırasında da Osmanlı donanmasına katıldı. 1524'te Mısır seyrinde kılavuzluğunu yaptığı sadrazam Pargalı Damat İbrahim Paşa'nın takdiri ve desteğini kazanınca, 1525'te gözden geçirdiği Kitab-ı Bahriye'sini İbrahim Paşa aracılığıyla Kanuni'ye sundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri