Öncelikle Sanık, duruşma salonuna bağsız olarak alınır. Yani sanığa duruşma salonunda kelepçe takılmaz. Daha sonra Hakim yoklama yapar. Sanığın ve müdafiinin hazır bulunup bulunmadığı, çağrılmış tanık ve bilirkişilerin gelip gelmediklerini saptar ve duruşmaya başlandığını söyler.
Ceza davasında ilk duruşmada ne olur? Ceza davalarının ilk duruşmasında, tanzim edilen iddianame sanığa okunarak il önce sanığın savunması alınır. Sanığın mahkeme huzurunda savunmasını yapmasının ardından varsa şikayetçi taraf dinlenerek davaya katılma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur.
Dosyada tüm ifadeler alınmış eksik bir işlem yoksa savcılık mütalaasını açıklar. Sanık müdafii mütalaaya karşı zaman talep ederse dava ertelenir. Sanık müdafii yazılı savunma için zaman talep etmez mütalaaya karşı sözlü savunma yaparsa ilk duruşmada karar çıkar. Ceza davalarında ilk duruşma bu şekilde gerçekleşir.
Dava konusu somut vakıanın nasıl gerçekleştiğinin sübuta ulaşması, fiilin suç olmadığının anlaşılması gibi hallerde mahkemece ilk duruşmada beraat, mahkumiyet vs. hükmün verilmesi de mümkündür.
Davanın ilk duruşması sanığın sorguya çekilmesi ile geçer. Daha sonra deliller sunulur ve deliller hakkında tartışmaya geçilir. Sanık Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk duruşma günü mahkeme salonunda bulunmuyorsa, kanıtlar ve deliller sanık yokken ortaya konur.
İlgili 36 soru bulundu
HMK'ya göre; eğer gerekiyorsa ve duruşmasız bir karar vermek mümkün değilse, ilk duruşma, ön inceleme duruşması olmalıdır (m. 140). Ön incelemede hakim davanın esasına girilmesine engel bir sebebin varlığını tespit ederse, usule ilişkin bir kararla davayı sona erdirebilecektir.
Duruşmalar, duruşmaya katılan sanıkların, müştekilerin ve tanıkların yoğunluğuna göre yarım saat veya iki saat arasında sürebilir. Tarafların daha önce dinlenmiş olmaları halinde ise duruşma yaklaşık olarak 5 – 10 dk.
1. Kuvvetli Suç Şüphesi: Tutuklama kararı verilebilmesi için ilk şart, şüpheli veya sanık hakkında “Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin” bulunmasıdır. Kuvvetli suç şüphesi, şüpheli veya sanığın suçu işlediğine dair yüksek bir ihtimal bulunmasıdır.
Ceza muhakemesi sistemimizde delil serbestliği ilkesi benimsenmiştir. Hukuka uygun olmak kaydıyla her türlü delille ispat mümkündür. Bu husus 5271 sayılı CMK'nın 217. maddesinde “Yüklenen suç, hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş her türlü delille ispat edilebilir.” ifadesiyle açıkça belirtilmiştir.
Sanığın atılı suçtan mahkumiyetine yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği durumda, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiği sabit hale gelmemiş olur ve sanık hakkında beraat veya yaygın tabirle “delil yetersizliğinden beraat” kararı verilir.
Mahkeme Her Hangi Bir Konuda Karar Vermeden Önce O Konuda Müdafi veya Vekile Söz Vermek Zorundadır. CMK'nun 33'üncü maddesine göre duruşmada verilecek kararlar, Cumhuriyet savcısı, duruşmada hazır bulunan müdafi, vekil ve diğer ilgililer dinlendikten sonra verilir.
Mahkumiyet Hükmünün Kesinleşmesi ve İnfazı
Mahkumiyet hükmü, istinaf veya temyiz olağan kanun yollarının tüketilmesi ile kesinleşir. Kesinleşen hüküm, infaz edilmek üzere mahkeme tarafından infaz savcılığı bürosuna gönderilir. İnfaz savcılığı, kesinleşen hükmün içeriğini göre hükmü infaz eder.
Ceza davalarında suçlunun belirlenmesi, suçun ortaya konulabilmesi, delillerin mahkemeye sunulması ve gerçekliğinin ispat edilmesi, şahitlerin dinlenmesi gibi süreçler ceza davasının uzayıp kısalmasına neden olacak sonuçlardır. Ceza davaları Tüm bu koşullar içerisinde genellikle 4 ile 5 dava sonucunda sonuçlanmaktadır.
Duruşmada söz sırası, sırasıyla katılana veya vekiline, Cumhuriyet savcısına, sanığa ve avukatına veya kanunî temsilcisine verilir.
İlk duruşmada duruşma başladığında sanığın sorgusu yapılır. Akabinde şikayetçi tarafa diyecekleri ve katılma talebi olup olmadığı sorulur.
Ceza davalarında avukat olmaksızın kişinin kendisini savunmasında hiçbir engel yoktur. Kişi mahkeme huzurunda kendisini kurallara riayet etmek kaydıyla dilediği gibi savunmakta özgürdür. Suçsuzluğunun ispatında elinden gelen en iyi savunmayı sunarak mahkemeden beraatini isteyebilir. Kanunen buna engel bir durum yok.
Şayet tanık beyanı ile maddi gerçeği varılması mümkün değil ise; Sadece tanık beyanı ile ceza verilmesi de mümkün değildir.
Asılsız ihbar veya şikayet başvurusu yapılması halinde savcılık veya kolluk tarafından soruşturma başlatılması şart olmayıp, ihbar veya şikayetin objektif olarak soruşturma başlatmaya elverişli nitelikte olması suç uydurma suçunun meydana gelmesi için yeterlidir.
Masumiyet karinesi de soruşturma ve kovuşturma sürecinde sanığın lekelenmemesini teminat altına alır. Yargılama sürecinde masum kabul edilen şüpheli veya sanığın suçu kesin ve açık bir şekilde ispatlanmadığı takdirde “şüpheden sanık yararlanır ilkesi” gereği hakkında beraat kararı verilmelidir.
B.
CMUK'da tutuklama kararının verilebilmesi için, “suçluluğu hakkın- da kuvvetli belirti bulunan kişiler”i ararken, CMK 100 (1) m. de “kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve bir tutuklama nedeninin varlığı” aranmaktadır.
Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir. İşin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olmaması halinde, tutuklama kararı verilemez.
Boşanma davasında ilk duruşmanın devamında hâkim, dava şartları ve ilk itirazlar hakkında gerek görürse taraflara sorular yöneltebilecektir. Daha sonrasında hâkim, tarafların dilekçelerini okuyarak veya özetleyerek taraflara beyanlarını soracaktır.
Ceza mahkemelerindeki hakimler ve savcılar kırmızı; hukuk mahkeme ve mercilerindeki hakimler yeşil; idari yargıdaki hakimler ise gri renkte astara sahip siyah cübbe giyerler.
Mutlaka duruşmaya katılmak / savcılığa gitmek zorundasınız.
Eğer katılmaz iseniz; öncelikle mahkemece / savcılıkça ihzaren celbinize (polis vasıtası ile zorla getirilmenize) ve bundan da sonuç alınamaz ise hakkınızda yakalama kararı çıkarılmasına sebebiyet verirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri