İlk yiyecek olaraksa püre halinde yumuşak havuç, brokoli, ıspanak, karnabahar, elma, armut, tatlı patates gibi sebze ve meyveler tercih edilebilir. Böylece bebek yalnızca havuç gibi tatlı gıdaların yanı sıra diğer tatlara da aşina olabilir.
Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir. İlerleyen zamanlarda sebze çorbası, kabak dolması, yoğurtlu meyve ve sebze karışımları gibi birden çok besin içeren yemekler tercih edilebilir.
Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado olabilir. Daha sonrasında ise yoğurt ek gıdalara eklenebilir. Bu sıralama doktorunuzun önerisi ile değişiklik gösterebilir.
5-6 Aylık Bebekte Önerdiğimiz Ek Gıdalar
Sebze püresi (patates, havuç, kabak, maydanoz, brokoli vb. sebzeler pirinç, kırmızı mercimek, zeytinyağı ilavesi ile az su veya buharda haşlanır; çatalla ezilir veya tel süzgeçten geçirilir. Ezmek için makine kullanılmaz) Öğle yemeği (ana öğün).
Bu ayda bebeğinize başlayacağınız ek besinler yoğurt, meyve püresi ve sebze çorbasıdır. Bu ayda bebeğinizi 4 saat aralıklarla yaklaşık 6 kez besleyiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Doktorunuza danıştıktan sonra anne sütünün yetmediği durumlarda 4. aydan itibaren ek gıda olarak Eti Cicibebe Bisküvisi tüketmeye başlayabilirsiniz. Bisküvileri yatar pozisyondayken çocuğunuza vermeyiniz. Çocuğunuza bisküviyi yedirirken yanında olunuz.
Ortalama 2 saatte bir yani günde 7 ila 8 kez beslenme uygun olacaktır. 4 aylık bebek için gece beslenmesi bebeğin kendi kendine uyanarak emmek istemesi en doğal olanı olup, bebek her uyanıp istediğinde emzirilmelidir. Bebeği sık sık uyandırıp emzirmeye çalışmak doğru bir uygulama değildir.
Bebek 6-12 aylık dönemde iken ek gıda miktarı giderek artırılmalıdır. Bebeğin 6-8 aylık dönemde 2-3 öğün, 9-11 ay arasında 3-4 öğün, 12 aydan sonra ise bunun yanında ara öğünler de eklenmelidir. Besin değeri yüksek fakat bebeğin sevmediği ek gıdalarda ısrarcı olunmamalıdır.
Bebekler 5 aylıkken de anne sütüyle beslenmelidir. 5. ayın sonlarına doğru muz, elma gibi meyve püreleri ile ek gıda denemelerine başlanabilir.
Ek gıdaya geçişin en önemli adımlarından olan 3 gün kuralı, tek bir besini 3 gün süreyle az miktarlarda bebeğe vermek, bu süre içinde bebeğe yeni bir besin yedirmemektedir.
6-8 aylık bebekte 2 öğün, 9-12 aylık bebekte 3 öğün tamamlayıcı beslenme yeterlidir. 12 ay üzerinde 1-2 ara öğün eklenebilir.
Armut Muz Püresi (6+ Ay) Tarifi Nasıl Yapılır? Armutun kabuğunu soyup tercihen cam rendede yada rendenin ince kısmı ile rendeleyelim.İçine yarım muzu ezelim. Afiyetle minik bebeğimize yedirelim.
Bir tatlı kaşığı yoğurdu küçük bir kasede 1-2 kaşık sütle iyice çırparak sütümüze ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Etrafını güzelce sarıyoruz. 6-7 saat sonra bebeğimiz için günlük yoğurdumuz hazır. Afiyet olsun.
Herhangi bir ek gıdaya başlanırken, önce azar azar (günde 1-2 tatlı kaşığı) başlanır. Yeni bir gıda bebek tarafından istenmezse zorlanmamalıdır. Belirli bir süre sonra bu gıda yeniden denenmelidir. Yeni gıdalar bebek açken denenmelidir.
Beş aylık bebeğinizi günde 5-6 kez, gece uyanıyorsa da 1-2 kez emzirebilirsiniz. Anne sütü eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuza danışmalısınız. 5 Aylık Bebek Kaç Saatte Bir Beslenmeli? 5 aylık bebeğiniz yaklaşık 3 saatte bir acıkabilir, bu nedenle bebeğinizi 3'er saat aralıklarla besleyebilirsiniz.
Bebeklere ne kadar su verilmeli
Mesela bebeklere anne sütü aldıkları ilk 6 aylık dönemde kesinlikle su verilmez. Ancak ek besinlere geçtikten sonra su verilmeye başlanır. 6 aydan önce normal şartlarda anne sütü alan bebeğin ihtiyacı anne sütü içeriğindeki su ile karşılanır.
Bebeğiniz 6 aylıkken artık ek gıdaya başlayabilirsiniz.
Havuç Püresi (6+ Ay)
Sarımsak minicik kesilerek su ile sotelenir. Ardından minicik rendede rendelenmiş havuç ilave edilir, havuçların üzeri kapanana kadar su ile pişirilir. Havuçlar pişince zeytinyağı ilave edilir. Bebeğin ihtiyacına göre blendırlanır, püre haline getirilir.
Muzlu Yoğurtlu Püre (6+ Ay)
Aşçı Anne Bebe Bisküvisini ıslatmadan tabakta kuru haldeyken ezip toz haline getirin. Ardından muzu çatalla ezerek püre haline getirin. Ardından yoğurt ilavesiyle tüm malzemeleri karıştırarak bebeğinize servis edin.
Adı üzerinde ek gıdalar anne sütü yerine değil, anne sütüne ek olarak verilir. Bebeğiniz 2 yaşını bitirene kadar anne sütü vermeye devam edin. 6'ncı aydan sonra sadece anne sütü bebeğin gelişimi için tek başına yeterli olmaz. Bu nedenle anne sütünü kesmeden ek gıdalara başlamak için 6'ncı ay idealdir.
Yumurta eğer yeterince iyi haşlanmamışsa, salmonella bakterisi içerebildiğinden, tehlikeli olabilir. Fakat bu bakteriler ısı ile öldüğü için, yeterince iyi şekilde pişirilmiş yumurtanın sarısını, 8. aydan itibaren gönül rahatlığı ile verebilirsiniz.
BLW Yöntemi Nedir? Baby-led weaning veya BLW; bebeğin ailenin yetişkin fertleriyle birlikte, herhangi bir aracı olmaksızın, kendi elleriyle besinleri alması ve kendi çabasıyla beslenmesini ifade eden bir beslenme yöntemidir.
Bebek gelişim tablosuna göre 4 aylık kız bebeğin boyunun 56 ila 68 cm. uzunluğunda, kilosunun ise 4500 ila 8000 gr. aralığında olması beklenir. Erkek bebeklerin boyu 57 ila 68 cm. ağırlığı ise 4600 ila 8250 gr. aralığında olması gerekir.
4,5 ve 6 aylık bebeklerin normal şartlarda anne sütü ile beslenmesi gerekir. Bebekler için en doğal ve en sağlıklı gıda anne sütüdür. Fakat ek gıda verilmek istenirse 4 aylıktan itibaren bebeklere keçi sütü yoğurdu, meyve ya da sebze suları vermek mümkündür.
Bebekler ne zaman oturtulur? 4. ayda çoğu bebeğin fiziksel gelişimi destekle oturabileceği bir seviyeye ulaşmış, gerekli kasları kuvvetlenmiş olur. Bu ayda bebek arkasına ve yanlarına destek koyarak oturabilir. Desteksiz oturma ise 6 ve 8. aylar arasında başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri