Çinko içerikli besinler hem kadın hem de erkeklerde hormon seviyelerini düzenleyerek bebeğinizi rahme tutunmasına katkı sağlar. Bu nedenle bol bol kepekli tahıllar, yağsız et, balık, fasulye, süt, kabak çekirdeği, ayçiçeği, ceviz, badem, yumurta gibi çinko bakımından zengin besinler tüketmelisiniz.
Embriyo transferinden sonra protein açısından zengin gıdalar, meyve ve sebzeler, tam tahıllar, sağlıklı yağlar, süt ürünleri veya alternatifleri ve folik asit içeriği yüksek gıdalardan oluşan dengeli bir beslenme faydalıdır. Susuz kalmamak ve kafein ve alkolü sınırlamaya devam etmek de önemlidir.
Tüp bebek tutması için öncelikle yumurta kalitesini ve sperm kalitesini artıran yiyeceklerin tüketim sıklığı arttırılırken yumurta ve sperm kalitesini azaltan yiyeceklerin tüketimi azaltılmalıdır. Bunun dışında rahime iyi gelen besinler olarak kabul edilen meyve ve sebzelerin tüketimine özen gösterilmelidir.
Kafein tüketimi tüp bebek tedavi başarısını azalttığı gibi düşük riskini de arttırmaktadır. İşlenmiş etler, sakatatlar, az pişmiş et ve et ürünleri, kabuklu deniz ürünleri, pastörize olmayan süt ve süt ürünleri embriyo transferi sonrasında yenmemelidir.
Stresi azaltmak için bazı aktivitelerde bulunmak, düzenli egzersiz ve doğa yürüyüşleri yapmak, doğru beslenmek, zihinsel ve fiziksel hazır olmak tedavide başarı şansını artıran etkenlerdir. Tüp bebek tedavi sürecinde haftada 2-3 kez yürüyüşe çıkılabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen faktörler; kadın yaşı, yumurta sayısı, yumurta kalitesi, sperm sayısı, sperm kalitesi, embriyo kalitesi, transfer edilen embriyo sayısı, tüp bebek merkezinin laboratuvar kalitesi, embriyonun genetik durumudur.
Embriyo transferi sonrası tutunma yaklaşık olarak transferin 2.günü başlar, transferin 6-7. gününe kadar devam eder. Embriyonun rahim iç zarına tutunma sürecinde çok sayıda moleküler düzeyde mekanizma rol oynamaktadır.
Burada özellikle rahim iç dokusunu, rahim kasılmalarını arttıran; Kahve, kola, Çikolata, Soda, Ananas, Maydanoz, Nar, Hurma gibi özel besinlerin rahim kontraksiyonlarını ve rahimdeki kasılmaları arttırdığını bildiğimiz için özellikle bu tür gıdaları hastalarımıza yasaklıyoruz.
Tüp bebek tedavisi sırasında kullanılan ilaçlar kilo yapmamaktadır. İlaçların direkt hormon bozukluğu ya da kilo alımına etkisi bulunmamaktadır.
İlk tüp bebek tutmadığında en yaygın neden embriyonun (ların) rahim duvarına tutunup yerleşmeden önce büyümelerinin durdurmasıdır.
Anne adayında gebeliğin varlığını ve gidişatını kontrol ettiğimiz hormona beta HCG diyoruz. Tüp bebek tedavisinin en zorlu kısmı belki de transferden sonra gebelik testinin beklendiği dönemdir. Gebelik testinin pozitif çıkması embriyonun tutunduğunu, yani “tüp bebeğin tuttuğunu” gösterir.
Tutunmanın önündeki en büyük engellerden biri de rahim içinde oluşabilen sorunlardan olan yapışıklık, miyom, polip, enfeksiyon ve yabancı madde kalıntıları gibi etkenlerdir. Bu gibi sebeplerin mevcut olması embriyonun tutunmasına engel teşkil edebilecek sebeplerdir.
Sağlıklı beslenme, düzenli spor, protein ağırlıklı beslenmek, sigara içmemek, özellikle 40 yaşından sonra hekim önerisiyle bazı antioksidan ilaçların kullanılması yumurta rezervinde elde edeceğimiz yumurta kalitesine mutlaka olumlu etkisi olacaktır.
Çalışmalar, tüp bebek tedavisi sırasında avokado şeklinde belirli miktarda tekli doymamış yağ tüketmenin, o dönemde iyi bitkisel yağ tüketmeyen kadınların aksine, başarı oranını üç buçuk kat arttırdığını göstermiştir.
Embriyo transferi sonrası yatış pozisyonu olarak genelde önerilen yatma pozisyonun yan yatış pozisyonudur. Bu pozisyonda kafayı çok yukarıda bırakmayacak şekilde 1 gün kadar bu şekilde yatmak uygun olacaktır. Bu şekilde yatarken imce yastıklarla destek yapılabilir. Rahat kıyafetler giymek yatarken uygun olacaktır.
Karbonhidratlardan kompleks karbonhidratlar (doğal lifli gıdalar) tüketilmelidir. Yani meyve, tam tahıllar, bal tüketilmelidir. Rafine karbonhidratlar, doğal olmayan şekerler yani saf şeker, çay şekeri, suni tatlandırıcılar özellikle sakkarin içeren gıdalar, işlenmiş ve paketlenmiş ürünlerden uzak durulmalıdır.
Tüp bebek işleminden sonra özel bir diyet programı vermiyoruz. Ancak karbonhidrat, protein ve yağ içeren besinlerin dengeli şekilde alındığı, vitamin ve mineral içeren doğru bir beslenme şekli tercih etmek gerekir. Mutlaka vücut için gerekli sıvı alınmalıdır. Abur cubur ve katkı maddesi içeren gıdalar tüketilmemelidir.
Embriyo transferi sonrasında cinsel aktivite bulunulmamalı, sigara ve kahve içilmemeli, çay açık olmak üzere 2-3 bardak içilebilir, bitkisel çaylar 1-2 çaybardağı içilebilir; sıcak banyo, soğuk duş alınmamalı: ılık duş olarak, hemen embriyo transferi günü bile alınabilir; fazla meyve yenmemeli, kilo alınmamalıdır.
Bebek için hiçbir risk içermez. Gebeliğin ilk üç aylık döneminde 9. haftasından itibaren yapılabilir ve yüzde 99,9 Down Sendromu, Trizomi 13, Trizomi 18, yüzde 92 Monozomi X ve yüzde 99,9 oranında X kromozomu Triploidi'yi tespit eder.
Tüp bebek aşamaları her zaman doktor kontrolünde gerçekleştiğinden, düşük riski de normal bebeliğe oranda az da olsa daha düşüktür. Tüp bebek transfer sonrası gebelik belirtileri ilk olarak 12-14 gün içerisinde incelenir.
Geç tutunma, tüp bebek tedavisiyle oluşan gebelikler de dahil olmak üzere tüm gebeliklerde meydana gelebilen bir olaydır. Ancak, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için hiçbir problem meydana getirmemektedir.
Alt karın bölgesinde hafif kramp benzeri ağrılar, Yerleşme Kanamasının Süresi: Bu süre kadından kadına değişebilir. Genellikle 1 ila 3 gün arasında süren bir yerleşme kanaması meydana gelir, ancak bazı durumlarda süresi daha kısa veya daha uzun olabilir. Kanama genellikle adet döneminden daha hafif ve daha kısa sürer.
Döllenmeden 5 gün sonra, embriyo rahme ulaştığında, ilk olarak dış kabuğundan sıyrılır (hatching). Serbest kalan embriyo, yeni yuvasını bulmak ve yerleşmek üzere hazırdır. İkinci aşama 6. günde başlayan yapışma, tutunma aşamasıdır.
Çok iyi kalite 3. gün embriyosu, çok iyi olmayan bir 5.gün embriyosundan daha avantajlıdır. Ancak kaliteler benzer ise bu kez 5. gün embriyosu tutunma anlamında daha başarılıdır. Özellikle taze embriyo transferi yapılacak ise 5. güne ulaşan embriyoların bir miktar daha iyi tutundukları bilimsel bir gerçektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri