Anadolu'da gelişmekte olan Divan Şiiri içinde en iyi ve en gelişmiş olan manzum eser tipi bir şâirin beş mesnevisinden oluşan Hamse'dir. Türkçe Divan edebiyatında bir Hamse sahibi olan ilk şair Hamdullah Hamdi Çelebi'dir.
Türk edebiyatında hamse sahibi olan ve beş mesnevisi elde bulunan şairler Ali Şir Nevai, Hamdullah Hamdi (Yusuf u Züleyha*), Taşlıcalı Yahya, Ahmed-i Rıdvan, Nevizade Atai, Lamii'dir.
Anadolu'da yazılan ilk hamse Hamdullah Hamdi'ye (ö. 909/1503) aittir. Hamdi'nin Hamse'si Yûsuf u Züleyhâ, Leylâ vü Mecnûn, Tuhfetü'l-uşşâk, Kıyafetnâme ve Ahmediyye (Mevlid) mesnevilerinden meydana gelmektedir.
Klasik Türk edebiyatında ilk hamse XII. yüzyılda Nizâmî-i Gencevî tarafından kaleme alınmış ve şairin “Penc Genc” adını verdiği bu külliyata yazılan nazireler bir hamse geleneğinin oluşmasına zemin hazırlamıştır.
Hamse'den söz eden ilk kaynak, Nergisî'nin ölümünden yaklaşık bir asır sonra kaleme alınmış olan Vakâyiu'l-Fuzalâ'dır. Mecelletü'n-Nisâb, Mecmû'atü't-Terâcim, Esâmî, Sicill-i Osmânî ve Kâmûsu'l-Âlâm da Hamse'den bahseden önemli biyografik kaynaklardandır (Çaldak 2010: 84).
İlgili 29 soru bulundu
Behiştî/Bihiştî, Ahmed Sinân Çelebi (d. 854 /1450 ? - ö. 917, 926 /1511-12, 1520 ?) Anadolu sahasındaki hamse sahibi ilk şairlerden olan Behiştî Ahmed Sinan Çelebi'nin kaleme aldığı beş mesneviden oluşan eserler bütünü.
Anadolu sahasında ilk hamse sahibi şair olan Hamdullah Hamdi'nin şöhretini sağlayan kaleme aldığı mesnevilerdi.
Edebiyatımızda mahlas kullanımı İran edebiyatının tesiriyle ortaya çıkmış ve ilk olarak Şeyhî tarafından başlatılmıştır (İsen 1989: 22).
Türk edebiyatında mesnevi nazım şekliyle yazılmış ilk müstakil eser Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig isimli eseri olmakla birlikte mesnevinin tür ve şekil özelliklerine benzer örneklerin eski Türk şiiri kaynaklı olduğu bilinmektedir.
Mensur şiir, ilk olarak 19. yüzyılda Fransız edebiyatında varlık göstermiştir. Türk edebiyatında ise bu türün Batılı anlamdaki ilk örneklerini ise Servet-i Fünun Dönemi'nde Halit Ziya Uşaklıgil yazmıştır.
Hamse, İran ve Türk edebiyatlarında bir şairin beş mesnevisinden oluşan külliyat anlamına gelir.
Taşlıcalı Yahyâ (ö.1582), Gencîne-i Râz, Usûl-nâme, Şâh u Gedâ, Yûsuf u Züleyhâ, Gülşen-i Envâr eserleriyle mesnevi geleneği içinde XVI. yüzyılın dikkati çeken hamse şairlerindendir.
Fuzûlî, bazı tezkirelerde "hamse" sahibi bir şair olarak anılır1. Fakat "hamse"sinin hangi eserlerden oluştuğu, bütün mesnevilerinin adları verilerek açıklanmaz. Sâkî-nâme veya Heft-câm ile Beng ü Bade adlı mesnevilerin Fuzûlî'ye ait olduğu kesin olarak bilinmektedir.
14. yüzyılda hamse sahibi şairlerden biri olarak dikkat çeken Şeyyâd Hamza, genel olarak dinî içerikli mesnevîler ve şiirler yazmaktadır.
Ölümünün 520'nci yılında, Türk şairi Ali Şir Nevai'nin yüzyıllara etki eden eserlerini anlattık. 2 dk. 15 sn. Nevai, 1441'de Herat'ta doğdu, 3 Ocak 1501'de doğduğu topraklarda, hayatını kaybetti.
2. Hamse. Yahyâ Bey hamseyi oluşturan mesnevilerin tamamını Kanûnî Sultan Süleyman devrinde yazmış ve bu padişaha sunmuştur.
Mevlâna Mesnevi'yi Hüsameddin Çelebi'nin isteği üzerine yazmıştır. Kâtibi Hüsameddin Çelebi'nin söylediğine göre, Mevlâna, Mesnevi beyitlerini Meram'da gezerken, oturuken, yürürken, hatta semâ ederken söylermiş. Çelebi Hüsameddin de yazarmış. Mesnevi'nin dili Farsça'dır.
Edebiyatımızda ilk mesnevi Divan edebiyatında ortaya çıkmıştır. Edebiyatımızda yazılan ilk mesnevi Kutadgu Bilig olarak bilinmektedir. Kutadgu Bilig, günümüz Türkçesi ile mutluluk veren bilgi manasına gelmektedir.
1809)'nin Lütfiyye'si ile 19. yüzyılda Vak'anüvis Esad Mehmed Efendi (Ö. 1848)'nin Pendnâme'si kayda değer önemli eserlerdir. Kısacası ilk orijinal kaynak olan Attar'ın Pendnâme'si de dahil olmak üzere asırlar boyu kaleme alınan bu tarz eserlerin ifade ve üslûb farkı ne olursa olsun hemen hepsinde amaç aynıdır.
Türk edebiyatında ilk Türkçe gazel örnekleri XII. ve XIII. yüzyılda verilmiştir. Klasik Türk edebiyatında ilk gazeller lirik olarak Hoca Dehhânî tarafından yazılmıştır. XV. Yüzyılda Şeyhî, Ahmed Paşa ve Necatî gazel şairleridir.
Nef'î, (Osmanlı Türkçesi: نفعي), (d. 1572, Hasankale, Erzurum – ö. 27 Ocak 1635, İstanbul), 17. yüzyıl Türk şâirlerindendir. Kasidede gerçek bir varlık göstermiş ve gerek kendi zamanında, gerekse sonraki yüzyıllarda kaside yazan bütün şairlere etki eden şâir, edebiyatçı ve hiciv üstadı.
Didi kim kâmetüm serv-i revândur
Ahmedî, Bursa için yazdığı kaside ile Türk edebiyatında ilk şehir kasidesi yazan şair unvanını almıştır. Kasidelerinin çoğunu Emir Süleyman Çelebi'ye yazan Ahmedî, mevsimleri -bahariyye ve hazaniyye- kasidelerinde işleyen ilk şairdir.
İlk mesnevi örneği 11. yüzyılda kaleme alınan Kutadgu Bilig'dir.
Yûsuf b. Zekî Müeyyed (ö. 611/1214 [?]) Fars edebiyatında hamse türünün kurucusu sayılan şair.
Divan Edebiyatında 7777 gazeliyle en fazla gazel yazan Edirneli Nazmî'dir. 2779 gazel ile Kanunî Sultan Süleyman ikinci; 2197 gazel ile Halepli Edîb üçüncü, 1800 gazel ile Balıkesirli Zatî dördüncü olurken Gelibolulu Mustafa Âlî de 1549 gazeliyle beşinci sırayı elde eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri