Kedi kumunu kediler seçer. Kumu kaba boşaltmadan önce unutmamanız gereken en önemli konu, her şey kedinizin hangisini tercih ettiğiyle ilgili. Söz konusu kedi kumu olduğunda her kedinin kendine has tercihleri olacaktır.
Ne yazık ki kum kabı boş olduğunda önlem alınmazsa, patili dostlar etrafı kirletirler. En kötüsü de tuvalet ihtiyaçlarını bir kez farklı yere yaptıklarında bu durum art arda devam etmesidir. Kokuyu gidermek kolay olmadığı gibi tekrar tuvalet kabı eğitimi vermek gerekebilir.
Kediler en çok ince kumları sevmektedir. · Kolay topaklanan kumları tercih etmeniz sizin açınızdan daha iyi olacaktır. Zira kolay topaklanma, kolay bir temizlik demektir. · Silikon içeren kumlar bazı kedilerde alerjiye sebep olabilir.
Haftalık kedi kumu değişimi yapıyorsanız, 5 LT kedi kumu 15 günde biter. Ancak etkili şekilde kullanırsanız 20 günden fazla süre kullanabilirsiniz. Bunun için kedi tuvaletini her yaptığında kaptaki dışkıyı temizlemek gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
Kum kabını koymak için en ideal yer
Kum kabını koymak için en iyi yer, gözden uzak, yol üstünde ya da ayakaltında olmayan; buna karşın hem kediniz hem de sizin için erişimi kolay olan bir yerdir. Kediniz, tuvalet zamanı geldiğinde kum kabına rahatça ulaşabilmeli ve siz de kum kabını kolayca temizleyebilmelisiniz.
Sizler için ince ve kalın taneli kum seçeneklerini, minik dostunuzun da sağlığını düşünerek sunmaktayız. İnce taneli kedi kumları, çok daha kolay topaklaşsa da etrafa daha çok dağılabilir. Kalın taneli kedi kumları ise daha kolay topaklaşır ve aynı zamanda temiz kumların ziyan olmasına engel olmaktadır.
Topaklanan kedi kumu/ topaklanmayan kedi kumu
En iyi kedi kumları, atıkların etrafında topaklanan sıvı emici malzemelerden yapılır. Bazı topaklaşan kumlar yıkanabilir bile. Kedilerin çoğu için tüm uzmanlar, topaklaşan kedi kumunun en uygun yöntem olduğu konusunda hemfikirdir.
1 - Kedinizin tuvalet kabını 7 cm yüksekliğe ulaşana kadar kedi kumu ile doldurunuz.
Parfümlü, pudralı, micro, sertleşen, topaklaşan vb. gibi. Kedi kumunun kokuyu içine hapsetmesi, etrafa yayması önemli kriterlerden biridir. Diğer önemli bir kriter kumun temizlği ve dayanım süresidir. Bu toplamda koku yapmayan ve üstten temizliği kolay yapılabilen kumlar çoğunlukla tercih ediliyor.
Aslında kedi kumunun ince veya kalın olması çok da farketmez. Bu konuda dikkat etmeniz gereken nokta seçilen kedi kumun ince taneli de olsa kalın taneli de olsa hangi maddeden yapıldığını bilmektir. Genellikle ince taneli kedi kumları bentonit madeninden yapılmaktadır.
Koku yapmayan en iyi kedi kumu markaları olarak genellikle Bentonit, Refleks, Eve Clean, Proline gibi markalar tercih edilmektedir. Bu markaların fazlasıyla tavsiye edilmesi ve genellikle tercih edilmelerinin sebebe koku yapmaması ile birlikte oldukça iyi emicilere sahiptirler.
Kedinin tuvaleti uzun süre temizlenmediğinde yuvarlak kurt gibi mantar enfeksiyonlarına yol açabilmektedir. Üstelik bu enfeksiyonlar enfekte olmuş kedilerden çok kolay bir şekilde bulaşabilir.
Ortalama bir kedi, günde iki kez idrar yapar. Burada hem bilinçli, hem de bilinçsiz komutlar idrar yapımını denetler. Beyin, idrar torbasının dolduğunu anladığında, bilinçli komutlar kediye tuvaletine gidip oraya çişini yapmasını söyler.
Kedi alıştığı zaman her tuvaleti geldiğinde kuma giderek tuvaletini yapar. Kediler genel olarak kumlarını temizlemez. Bu nedenle sizlerin kedi kumunu temizlemesi gerekir.
Ayrıca şu metodları da deneyebilirsiniz. Kabı sirke ile temizleyebilirsiniz. 1' 10 oranında sirkeli su karışımı ile kabı silin ve 5 dk bekletin. 5 dk sonra kabı durulayın. Sirke mikroplardan arınma sağlayacağı gibi, kötü kokulara karşıda bariyer olacaktır.
Kedi kumunu sürekli üstüne doldurmak yerine iki haftada bir, kum kabının yıkanması önerilmektedir. Kedi kum kabını yıkarken sıcak su ve yumuşak sabunla yıkamaya dikkat edilmelidir. Asla kimyasal deterjan kullanmamaya özen gösterilmelidir.
Topaklanmayan kedi kumlarıdır. Sık sık kedi tuvaletinin temizlenmesi gerekir. Toz yapma oranları oldukça düşüktür. Kristal: Silika olarak da bilinen kristallerden üretilirler.
Kediniz için en ideal kumu arıyorsanız, her şeyden önce kedi kumunun kokusuz ve düşük tozlu olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Kokulu ve tozlu kumlar, kediler için rahatsız edici olabilir. Eğer kediniz kumdan rahatsız olursa, tuvaletini kuma yapmayı reddederek, dışkısını dışarıya bırakabilir.
Bazı kediler, doğaları gereği kalın taneli kumlara daha çok ilgi gösterirler. Güvenilir ve pratik görünen kalın taneli kedi kumunu bir kaba, ince taneli kedi kumunu diğer kaba koyarak tercihi kedinizin yapmasını sağlayabilirsiniz. Kalın taneli kedi kumları, onların patilerinin arasına girmez.
Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler. Tuvalet ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılayabilirler.
Kedilerin tuvaleti olduğunu anlayabilmek için kedilerin gözlemlenmesi gerekir. Tuvaleti gelmiş olan bir kedi eğer daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise bu bölgenin kokusunu alarak oraya yönelecektir. Etrafta kuytu bir köşe aramaya başlaması da mümkündür.
Eğer kedi kumunun kokuyu istediğiniz kadar absorbe etmediğini düşünüyorsanız kedi tuvaletinin yakınlarında ağzı açık bir kapta karbonat bulundurabilir ya da kedi kumuna düzenli olarak karbonat serpebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri