Genel bakış İlk
Bilim insanları arasında en çok paylaşılan görüş, anatomik olarak modern insanların yaklaşık 200.000 yıl önce Afrika'da, Etiyopya'da ortaya çıkmaya başladığı ve çok daha sonra oradan dünyaya yayıldığı yönündedir. 1967 yılında keşfedilen Omo fosilleri de, insanlığın kökeninin Etiyopya'ya dayandığına fiziksel kanıt sundu ...
Homo sapiens, bilge insan, 300.000 - 350.000 yıl önce ortaya çıktı. Homo sapiens idaltu, 160.000 yıl önce yaşadı. Homo sapiens sapiens, modern insan, son ortak atası ~200.000 yıl önce yaşadı.
Bilim insanları, Afrika'dan çıkıp gelen Homo sapiens'in Avrasya'ya yerleşmeden 20 bin yıl önce nerede yaşadığını keşfederek insanlık tarihindeki eksik bir parçayı doldurduklarını iddia ediyor. İlk insanlar yaklaşık 70 bin yıl önce Afrika kıtasını terk etti ve 45 bin yıl önce Asya ve Avrupa'ya yayıldı.
Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde paleoantropolog olan John Hawks, "Bana göre Homo sapiens 1 milyon ila 700 bin yıl önce Afrika'da evrimleşti" dedi.
İlgili 34 soru bulundu
Apokrif kabul edilen kitaplarda ise Âdem'in, yaratılışın altıncı günü olan cuma gününün ilk saatinde Kudüs'te yaratıldığı nakledilmektedir (bk. J. B. Frey, DBS, I, 112). Yine yahudiler Âdem'in milâttan önce 3761-3760'ta yaratıldığını kabul ederler (bk.
yaratılan Hz. Âdem ve daha sonra ona eş olarak yaratılan Havvâ ilk insanlardır.
Günümüzden 1.8 ila 1.3 milyon yıl önce Afrika'da yaşamış olan bu tür, Homo heidelbergensis, Homo sapiens ve Homo neanderthalensis türlerinin doğrudan atası olarak görülüyor. Ayrıca Asya'ya yayılan Homo erectus'un da atası olduğu iddiası üzerinde duruluyor.
İslam inancına göre Allah'ın yasakladığı meyveden yiyen Hz. Adem cennetten kovulunca Sri Lanka'a indirilmiştir. İlk Peygamberin indiği yerin Hicaz olduğuna dair ihtilaf olsa da Sri Lankalılar Hz. Adem'in kendi topraklarına indiğine inanıyor.
En erken üyesi, en eski kalıntıları 2.3 milyon yıl öncesine tarihlenen Homo habilis olup modern insan (Homo sapiens) dışındaki yaşayan son türü olan Homo neanderthalensis'in (Neandertal) yaklaşık 40.000 yıl öncesine kadar yaşadığı düşünülmektedir.
Tefsirlere göre Âdem'den önce cinler (bazen hinler de) yeryüzünde yaşıyordu. Bazı bilginler daha da ileri giderek, diğer Âdemlerin daha önceden dünyada yaşadıklarını söylerler.
Çünkü dine dayandırılan bazı asılsız rivayetlerde Âdem'in (sa) yaradılışı en nihayet 15 ila 30 bin yıl öncesine götürülür. Hatta Tevrat'ta bütünüyle dünyanın ömrünün 10 bin yıl olduğu, Âdemi'in ise MÖ 3761 de yaratıldığı, söylenir. Bu da Âdem'den günümüze kadar 5780 yıllık bir geçmişin olması demektir.
Hz. Adem, ölümünden önce bildiği her şeyi oğlu Şit'e öğretmiştir. Hz. Adem'in yaklaşık bin yıl gibi uzun bir süre yaşadığı düşünülmektedir.
“Dünya, ahiret haftalarından bir hafta olup, yedi bin senedir ve bunun altı bini geçmiştir." "Dünyanın ömrü, ahiret günlerinden yedi gündür. Allah teala buyurdu ki: “senin rabbinin yanındaki bir gün, sizin saydığınız bin yıl gibidir.” - Bu ve benzeri hadislere göre Dünyanın yaşı 7000 yıl.
Kur'ân ve Sünnet temelli İslamî anlayışta topraktan yaratılan Hz. Âdem ve daha sonra ona eş olarak yaratılan Havvâ ilk insanlardır. Onların çocuklarından oluşan ilk nesil kendi aralarında evlendirilmiştir. Elimizdeki hadîs rivâyetleri ve geçmişten günümüze yapılan ayet tefsirleri de bu yöndedir.
Not 2: Yahudiler Adem'in milattan önce 3761-3760'da yaratıldığını kabul ederler.
Bununla beraber, Hz. Âdem'in dili İslami telakkiye göre Arapça, Yahudi ve Hristiyanlara göre ise Aramîce idi. Cennette Arapça, yeryüzüne inince de Süryanice konuştuğu, on iki yazı çeşidi ile 700 dil bildiği de öne sürülmüştür.
Kabil ve Habil adlarında iki oğulları oldu.
Kur'ân ve sünnete göre ilk insan ve ilk peygamber Adem'dir.
Hz. Âdem'in neslinin nasıl çoğaldığı öteden beri merak konusu olmuştur. Kur'ân veSünnet temelli İslamî anlayışta topraktan yaratılan Hz. Âdem ve daha sonra ona eşolarak yaratılan Havvâ ilk insanlardır. Onların çocuklarından oluşan ilk nesil kendiaralarında evlendirilmiştir.
Kur'an-ı Kerim'de insanın yaratılışıyla ilgili ayetlere baktığımızda; “O, insanı ateşte pişirilmiş toprak kaplar gibi kurutulmuş çamurdan yarattı”(Rahman/14). “Andolsun, biz insanı kuru bir çamurdan, şekillendirilmiş bir balçıktan yarattık” (Hicr/26).
İnsanlar üremeyi bulmamıştır, keşfetmemiştir. Üremek solunum, beslenme, hareket etme, korkma-kaçınma, uyuma gibi diğer temel yaşamsal gereklilikler gibi içgüdülerimize işlenmiş bir etkinliktir. Öğretilmesi, keşfedilmesi gereksizdir, belirli durum, an ve dönemlerde fark edilir sadece.
Âdem (as) “Sen kendisinden başka İlâh olmayan Allah'sın!” dedi. Yüce Allah “Doğru söyledin.” buyurdu. Allah Hz. Âdem'i (as) Cuma günü yarattı ve o gün Cennet'e koydu. Allah Âdem'e (as) secdeyi emredince İblis “Ben ondan daha hayırlıyım!” dedi ve secde etmedi.
hadisinde Hz. Adem'in (as) boyunun 60 zira (40 m civarı) olduğu belirtilmektedir. İbn Haldun (1332-1406) gibi bazı düşünürler ise bunun onun cennetteki boyu olduğunu, Hz. Havva ile yere indirilince yer şartlarına uygun boyuna iade edildiğini kabul etmişlerdir.
"Ve Rab Tanrı dedi: Âdem'in yalnız olması iyi değildir; kendisine uygun bir yardımcı yapacağım. Ve Rab Tanrı, Âdem'in üzerine derin bir uyku getirdi ve o uyudu, onun kaburga kemiklerinden birini aldı ve yerini etle doldurdu. Ve Rab Tanrı Âdem'den aldığı kaburga kemiğinden bir kadın yaratıp onu Âdem'e getirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri