Emekli olunacak tarihin hesaplanması için gereken bilgi, ilk kez ne zaman sigortalı olunduğudur. İlk kez sigortalı olunan tarih ne kadar eskiyse, emeklilik koşulları da o kadar kolaylaşır.
Sigortalılığın başlangıcı, kişinin kurum kayıtlarına geçen ilk işe giriş bildirgesindeki yazılı tarihtir. Kurumlardan herhangi birine ilk defa sigortalı olunan tarih, sigortalılık süresinin başlama tarihidir.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, SGK işe giriş bildirgesi verme süresine dair detayları açıkça ortaya koyar. Kanunun 6.maddesinin (I) bendi kapsamındaki çalışanlar için işe başlama tarihinden itibaren 1 ay içerisinde bildirimde bulundurmak gerekir.
18 yaş öncesinde sigorta girişi emeklilik şartlarının belirlenmesinde dikkate alınır. Örneğin Ocak 1982 doğumlu bir kişi, Ocak 1999 tarihinde SSK'lı çalışmaya başladı. Bu kişi henüz 18 yaşını doldurmamakla beraber Eylül 1999 öncesi yapılan sigorta girişi nedeniyle EYT'ten yararlanabilecek.
İşe giriş tarihi, bir çalışanın SGK tarafından kaydının yapıldığı ve ilk işe giriş bildirgesinde yer alan tarihi ifade eder. Genel olarak işe giriş tarihi çıraklık ve staj başlangıç süresi olarak da kabul edilebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Çeker; ilk sigortalı olduğu tarihten önce askere gidenler askerlik borçlanması yaparak, ilk sigortalı olduğu tarihi öne çekebilir. Böylece EYT'den yararlanma tarihi de öne gelmiş olur ve düzenlemeden yararlanılıp emekli olunur.
Önce SSK'lı sonra devlet memuru olanlar için 4/a tescil başlangıç tarihi ilk kez SSK'lı olunan tarihi ifade etmektedir. 01.01.2001 ise muhtemelen devlet memuru olarak hizmete başladığınız tarih. Devlet memuru olarak emekli olacaksanız SSK'lı girişiniz sigorta girişi olarak değerlendirilmez.
EYT'li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını sağlamış olmak gerekiyor. Sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999 tarihinden sonra olduğundan EYT kapsamında olamazsınız.
9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
EYT Kimleri Kapsıyor? "Emeklilikte yaşa takılanlar nedir?" sorusu kadar EYT kapsamı da 2022 yılı özelinde gündemi en çok meşgul eden konular arasında yer aldı. EYT, sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihi öncesinde olan kişileri kapsıyor.
Sigorta başlangıcının olması vatandaşlar için büyük bir önem taşımaktadır. Emekli olunacak tarihin belirleyici olmasındaki en önemli kriter ilk kez ne zaman sigortalı olunduğudur. Vatandaşın ilk kez sigortalı olarak çalıştığı tarih ne kadar eskiyse, emeklilik şartları da o kadar kolaylaşır.
Emeklilikte yaşa takılanlar (eyt) ; sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999'dan önce olanları ve emekli olmak için gereken prim günü ve sigortalılık süresi şartını sağlamış olsa dahi yaşından dolayı emekli olamayanları kapsar. Kendilerine ” EYT mağduru” diyen kişiler yaşlarından dolayı emekli olamıyor.
.e-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılır. Kurumlar bölümünden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) seçilir. Ardından 4A Hizmet Dökümü üzerinde yer alan "Dönem / Ay" bölümünün altında yazan tarih işe başladığınız tarihtir.
Bugün itibarıyla sigorta başlangıcının erken emeklilik açısından bir etkisi bulunmuyor. Sadece kadınlar açısından, doğum borçlanması ilk defa sigortalı olunan tarihten sonra doğan çocuklar için yapılabildiğinden, doğumdan önce sigorta başlangıcı yapılmasında yarar var.
Geriye dönük işe giriş bildirgesi
Kanun maddesinin hükmüne göre, sebebi ne olursa olsun işe girişi yapılmayan işçinin işe girişi 1 ay içinde yapılabilir.
E-Devlet üzerinden işe giriş tarihi sorgulama;
İlk önce E-devlet kapısı sistemine giriş yapmanız gerekiyor. Daha sonra “SGK Hizmet Dökümü” ekranını açmalısınız. Açılan ekranda, işe giriş tarihiniz döküman üzerinde gözükmektedir.
Yasalaşan teklife göre, EYT'li SSK'lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞ-KUR'lu ve Emekli Sandığı'na bağlı erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacaklar.
EYT'liler, nisan ayında ilk maaşlarını almaya başladı. Emekli aylığının ödemesi, başvuru dilekçesi verildikten sonraki aydan itibaren başlatıldı.
Prim eksikliği olanlar ya da primini artırmak isteyenler doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanması yapabilecekler. Doğum yapmış kadınların her çocuk için 2 yıl borçlanabildiğini belirten Ekonomist Muhammet Bayram, yurt dışında çalışanların da prim günlerini saydırabildiğini söyledi.
Zorunlu Emeklilik Artık Yok!
Bu hüküm esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.
- 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olup da 1 Haziran 2022 tarihi itibarıyla üç tam yıldan az hizmeti olan memur çalışanlardan erkekler 25 tam yıl, kadınlar 20 tam yıl çalışma şartını yerine getirmeleri halinde EYT'den yararlanabilecek.
Tescil tarihi bir aracın trafiğe çıktığı tarih olarak bilinmektedir. Aracın üretildikten sonra tüm işlemlerinin tamamlanması ve ardından trafiğe çıktığı tarihi tescil tarihi olarak ifade etmek mümkündür. Aracın trafiğe çıkış tarihi, tescil tarihi olarak ifade edilebilir.
Çalışanların e-Devlet üzerinden 'SGK Tescil ve Hizmet Dökümü'hizmetinden faydalanarak ilk kez sigortalı oldukları tarihi gün, ay ve yıl olarak öğrenmeleri çok önemlidir. Bu hizmet üzerinden çalışanlar işe giriş tarihlerini, SSK'lı, Bağ-Kur'lu ve Emekli Sandığı'na tabi çalışmalarını takip edebilirler.
Hizmet tespiti davası ile yetkili İş Mahkemesi tarafından işe başlangıç bildirgesi verilip verilmediği tespit olunacak ve bu durumda sigorta primi ödenmemiş olsa bile işe başlama tarihinde fiili başlangıç tarihinin esas alınabilmesi için değişiklik yapılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri