Kimlikten isim sildirmek, ancak dava açarak mümkündür. Kullanmadığı veya sevmediği ismini sildirmek isteyenler dava yoluyla bu işlemi gerçekleştirebilir. İsim sildirme davası için izlenecek süreç ile isim ekletme davası süreci hemen hemen aynıdır.
İsim değiştirme davası, isim ekletme veya isim sildirme davalarının tümünde davalı taraf Nüfus Müdürlüğü'dür. Nüfus Müdürlükleri , dava için duruşmaya temsilci gönderirler. Nüfus müdürlüğü temsilcisi duruşmaya gelir.
Dava Açılması Zorunlu Mudur? Kimlikteki iki isminden birini sildirmek yasal olarak mümkün olup, kullanmadığı veya sevmediği ismini sildirmek isteyenler ancak dava yoluyla bu işlemi gerçekleştirebilir. Adın hangi şartlar altında ve ne şekilde değiştirileceği 4721 sayılı kanunda belirtilmiştir.
İsim ve soyisim değişikliği davaları davacının hazırlığına bağlı olarak kısa sürede sonuçlandırılan davalardır. Kesin olarak süre verilmemekte birlikte dava açılmasıyla birlikte tek celsede ve 6 ay içerisinde sonuçlanması beklenmektedir.
Güncel düzenlemelere göre e-devlet sistemi (ve nüfus müdürlüğü) aracılığıyla isim değişikliği yapmak artık 2023'den itibaren mümkün değildir.
İlgili 20 soru bulundu
2023 Ağustos sonrasında yapılan güncellemelerle birlikte, isim değiştirme davalarında harçlar ve mahkeme masraflarının toplamda 1.638,60 TL olduğunu görüyoruz.
Kimlikten isim sildirmek, ancak dava açarak mümkündür. Kullanmadığı veya sevmediği ismini sildirmek isteyenler dava yoluyla bu işlemi gerçekleştirebilir. İsim sildirme davası için izlenecek süreç ile isim ekletme davası süreci hemen hemen aynıdır.
Başvuru yaptıktan sonra kurul kararı en geç 30 gün içinde sonuçlanır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından yapılan duyuruya göre ad ve soyadı değişikliği başvuruları 24 Aralık 2022'ye kadar e-Devlet aracılığıyla da yapılabilecek.
Buna göre İl/İlçe İdare Kurulu kararı ile ad veya soyadı düzeltilmesine ilişkin başvurular e-Devlet'ten yapılabilecek. Mahkemenin aldığı kararla genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç olarak karşılanan isimlerde mahkeme kararı şartı aranmaksızın il veya ilçe idari kurulu tarafından değiştirilebilecek.
Yapılan düzenlemenin şartlarında da belirtildiği üzere e-Devlet üzerinden ad ve soyad değişikliği başvurusu iki ismi olup da birini sildirmek isteyen vatandaşları kapsamamaktadır.
İçişleri Bakanlığı, ad ve soyadı değişikliğine ilişkin başvuruların, e-Devlet üzerinden yapılabileceğini bildirdi.
İsim ve soyisim değişikliği davası için yetkili mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi'dir. Davacı, davayı ikametgahının bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açabilir.
18 yaşından küçük olup ayırt etme gücüne sahip çocuklar, velileri olmadan isim değiştirme davası açabilir. Hakim duruma göre vasi atanmasına karar verebilir. Fakat sonuç olarak 18 yaşından küçüklerin isim değiştirme davası açmaları önünde bir engel bulunmamaktadır.
Nüfus Müdürlüklerine dava açmadan vatandaşlar isim değiştirme taleplerini kolayca iletebilirler. Yapılan incelemenin ardından Nüfus Müdürlüğü isim değiştirme yönünde olumlu ya da olumsuz bir karara varır. Kararın olumsuz olması durumunda kişinin dava açma hakkı bulunur.
AD SOYAD DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR? Başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. e-Devlet ekranına giriş yapmalısınız. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklamanız gerekiyor.
Türk Medeni Kanunu'nun 27. maddesine göre, açılacak davalarda haklı sebepler göz önünde tutulacaktır. Nüfus kaydının düzeltilmesi davasında da haklı nedenin varlığı halinde 5490 sayılı Kanun'un anılan hükmü uyarınca ilgili kayıt ancak bir kez düzeltilebilecektir.
İsim veya Soyadı Değişikliği İçin Nereye Başvurmak Gerekir? Düzenleme uyarınca isim veya soy isim değişikliği talep eden kişinin, yerleşim yerindeki nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması gerekir. Yazılı başvuru il veya ilçe idare kurulu tarafından incelenir ve talep haklı bulunursa nüfus kaydı düzeltilir.
E-devlet üzerinden açılan profiliniz üzerinden arama kısmına 'İl/ İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad ve ya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması' seçeneğinden başvuru yapabilirsiniz. E devlet üzerinden isim değiştirmenin yanı sıra Nüfus Müdürlükleri aracılığı ile dilekçe yolu ile de başvuru yapılmaktadır.
İsim Değiştirme Davasında Avukat Tutmak Zorunlu Mudur? İsim değiştirme davasında kural olarak avukat tutmak zorunlu değildir. Ancak talep eden şahıs tarafından tek başına da açılabilen bir davadır.
İsmini değiştirmek isteyen kişi, bir dilekçe ile mahkemeye başvurarak dava açabilir. Dilekçede ismin neden değiştirilmek istendiği açıklanmalıdır. Açılacak davada, davalı olarak nüfus müdürlüğü gösterilmelidir. Bu davada, isim değiştirme isteminin haklı sebebe dayandığı her türlü delille ispatlanabilir.
Mahkeme tarafından onaylanan ve isim ya da soy isim değişikliği adına verilmiş olan karar son olarak Basın İlan Kurumu'na gönderilir. Resmi gazetede ilanı yapılan isim ve soy isimin verildiğine dair mahkeme kararı, Nüfus Müdürlüğü'ne gönderilir. Nüfus Müdürlüğü tarafından ise değişen isim ve soy isim kütüğe kaydedilir.
İsim değiştirme veya isim ekletme şeklinde talebi olan kişiler nüfus müdürlüklerinin bu talebi gerçekleştirebilmesi için dava açması gerekmektedir. Davaya konu isim veya soy isim tamamen değiştirilebileceği gibi yeni isim ekletme hakkı da bu davayı açan kimselere tanınmıştır.
İsim değişikliği durumunda çalışan haklarını kaybetme korkusuyla iş sözleşmesini haklı nedenle feshedemez. Feshetmesi durumunda kıdem tazminatı ve bu değişiklik nedeniyle feshe bağlı hakların istenmesi mümkün değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri