Elyaf tarzı yorganları makinelerde yıkayabilirsiniz, fakat yün yorganlar makinelerde ıslak sıcak yıkama ve kimyasallara maruz kaldığında mutlaka çekme yapacak ve bozulmalar, sarı sarı lekeler dışa vuracaktır.
Yün yorganların temizliğinde hem toz hem de sıvı deterjanlar tercih ediliyor olsa da maksimum temizlik için sıvı deterjanları kullanmanızın daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Yünün su ile temas ettikten sonra sertleşen bir malzeme olması, yün yorgan temizliğinde yumuşatıcı kullanımını da zorunlu kılmaktadır.
Seçkinler halı ve koltuk yıkamada yün ve pamuk yorganlarınızı yıkatabilirsiniz...
Yün halıyı yıkarken aşırı ıslatmamaya özen gösterin. Gerekli miktarda suyu uyguladıktan sonra uygun yıkama sıvısını dökün. Çamaşır suyu katkılı olanlarından kaçının. Ardından yumuşak kıllı bir fırça ile köpürtün ve duru su ile hemen ardından müdahale edin.
Yün yorganı kuru temizlemeye verebileceğiniz gibi evinizde de rahatlıkla yıkayabilirsiniz. Yeni nesil yorganlar sıcak tutma konusunda eski tip yorganlarla aynı işleve sahiptir. Bununla birlikte yapısı eski yorganlara nazaran oldukça incedir. Dolayısıyla, çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkayabilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Yün yorganlarınızı maksimum 30 derecede yıkamanız gerekiyor.
Yün yorganları yıkarken, topaklanmanın önüne geçebilmek için düşük sıcaklık tercih edilmelidir. Yorganlar hangi programda yıkanır sorusuna cevap olarak, narin ve hassas yıkama iyi bir seçenektir.
Yün yorgan yıkama işleminde yıkama suyu sıcaklığı 25°C üzerine çıkmamalıdır. Yün yorganlar dolgu malzemesinin hassas oluşu sebebi ile sebebi ile özel temizleme ürünleri ile yıkanabilirler.
Halı yıkanıp kurulandıktan sonra uç tarafından çıkan kir, deterjan ve su nedeniyle ortaya çıkar. Sarı lekelerin asıl nedeni ise halının iyi durulanmaması ve sıkılmamasından kaynaklı olarak deterjan, kir ve suyun halıda kalmasıdır. Halıyı yıkadıktan sonra üzerinde sarı lekeler gördüyseniz panik yapmanıza gerek yok.
Islak halının küflenme ve rutubet yapmasının en büyük sebebi ise yıkandıktan sonra düzgün bir şekilde kurumamasıdır. Bunun sonucunda halı nemli kalır, küflenme ve rutubet yapar.
Yün yorgan temizleme yöntemlerinden en sık kullanılanı elde yıkamadır. Bunun yanında dilerseniz yorganınızın kullanım talimatına göre çamaşır makinanızda da yıkayabilirsiniz. Genel olarak 30 derece sıcaklıkta yıkanan bu yorganları temiz tuttukça, her yıl rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Yorganların doğal dokusunu bozmamak için ağartıcı, leke çıkarıcı, çamaşır suyu gibi ürünlerin kullanılmaması gerekir. Doğal içerikli elde yıkama deterjanları, beyaz sabun gibi temizleyiciler ile yorganınızı yıkayabilirsiniz. Bunun yanında evde yapabileceğiniz doğal deterjanlar ile de yorganlarınızı yıkayabilirsiniz.
Büyük çift kişilik yorganları yıkamak için minimum 65lt hacim gerekir.
Kazan kapasitesinin yarısı kadar ağırlığa sahip yünü bir ölçek çamaşır deterjanı ile makinede kolayca yıkayabilirsiniz. Yün yıkama deterjanını ekledikten sonra makineyi yün programında düşük sıcaklıkta çalıştırmalısınız. Makinede yıkanan yünleri banyoda iyice süzüldükten sonra balkona serip kurutabilirsiniz.
Standart ölçüden daha geniş olan tek kişilik yorganlar için fazla yün kullanmak gerekebilir. 155x215 cm ölçüye sahip standart kışlık yorganlara 3-4 kg yün konulur. Bu miktar isteğe göre azaltılabilir ya da çoğaltılabilir. Portatif bir kullanım için 2-3 kg yün tek kişilik yorgan için idealdir.
Deterjan Seçimine Dikkat Edin
Halının tüylerine, boyasına ve dokusuna zarar vermemek için mutlaka saf sabun ya da Arap sabunu tercih etmekte fayda vardır.
Çamaşır makinesinde yıkamaya uygun olan halınızı kesinlikle makinede sıktırma yapmadan almalısınız. Tabanı plastik olan halılarınızı yıkarken yumuşatıcı kullanmayınız. Kurutma İşlemi: Çamaşır makinasında yıkadığınız halılarınızı www.halisaticisi.com direk güneşe maruz kalacak şekilde kurutmayınız.
Kabartma tozu, sarı lekeleri oldukça iyi çözen doğal bir halı temizleyicidir. 1 bardak karbonatı ½ bardak suyla karıştırın ve lekeli bölgeye sürün. Yumuşak kıllı bir fırça kullanın ve karbonatı halı liflerinin derinliklerinde uygulayın. Sarı leke halıdan tamamen çıkana kadar tekrarlayın.
Eğer yünler uzun süre yıkanmazsa, kötü kokulara ve rahatsızlığa neden olacaktır. Yün yıkama işlemlerinin belirli zamanlarda kişilerce özenli olarak yapılması gerekiyor. Gündelik hayatta kullanılan yorgan ve yastıkların içerisinde yünler bulunuyor. Yünler insanların daha rahat edebilmesi için kullanılıyor.
Yün yorganlar için en iyi sonuç kuru temizlemede alınır ancak evde yıkamak istenirse ürün 40˚C sıcaklıkta, narin programda yıkanabilir. Ya da makinanızın yünlü ayarında da yıkanabilir. Yıkama sonrasında ise ürün mutlaka 60˚C'nin altında bir sıcaklıkta kurutma makinesinde iyice kurutulmalıdır. Ürünler ütülenmemelidir.
El dokuması, yün ve doğal boyalarla boyanmış halıları, kimyasal içeren deterjanlar yerine arap sabunu veya toz beyaz sabun ile yıkamanız daha doğru olacaktır. Bu malzemeler halılarınıza zarar vermeyeceği gibi renklerinin solmasını ve ilk zamanlardaki parlaklıklarını yitirmelerini de önlemiş olur.
İnce bir yün yorgan 4-6 günde tamamen kuruyacaktır.
Çoğu kişi tarafından çamaşır makinelerinde artık yün yıkanabilmektedir. Çamaşır makinesinde yün şu şekilde yıkanır; Yorgan ya da yastıkların ipleri kesilerek açılır. İçlerinden yünler çıkarılır ve temiz bir yerde havalandırılır.
Deterjan veya sabunun doğrudan yünlü yorgana uygulanmaması gerekmektedir. Maddeler suda seyreltilerek yıkama işlemine geçilir. Altı veya sekiz saat ürünün şampuan ve tozla zenginleştirilmiş suda beklemesi gerekir. Elle yıkanması durumunda yüzeye yorgan serilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri