Radar uyarı levhasının olmadığı noktalarda; radar sisteminin hız kontrolü sonrasında herhangi bir hız cezası kesilmişse karar Yargıtay tarafından net bir şekilde iptal edilir. Cezanın sonrasında herhangi bir fotoğraf ve delil bulunmuyorsa ve yalnızca ceza tespit tutanağı varsa delil yetersizliğinden itiraz edilebilir.
Uygulamada birçok kişinin muhatap olduğu radarla hız tespitinden kaynaklı trafik ceza tutanaklarının iptali için görevli mahkeme hız tespitinin yapıldığı yerdeki Sulh Ceza Hakimlikleridir. İtiraz süresi 15 gün olup itiraz süresi içerisinde ödemenin yapılması durumunda ise ¼ oranında indirim yapılmaktadır.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Ceza size ulaştığı günden itibaren 15 gün içinde cezaya itiraz etmeniz gerekiyor. Bunun için de Sulh Ceza Mahkemesine başvurmanız gerekecektir. Tarafınıza ulaşan tutanakta nereye başvurabileceğiniz gözükmektedir. Radar cezasına itiraz etmek için bir dilekçe hazırlamanız gerekiyor.
Radar Cezası Ne Zaman Gelir? Otoyollara kurulu 7/24 denetim sağlayan radar mekanizmaları da hız limitine uymayan araçlara trafik cezası kesebilmektedir. Bu yöntemle kesilen cezaların e-devlet sistemine işlenmesi 3 ila 7 iş günü sürmektedir. Cezanın tarafınıza tebliği ise 10 iş gününü bulmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir. Aracın satış işlemlerinde araçtaki trafik cezaları ödenmek durumundadır.
Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse araç sahibinin bankalarda bulunan hesaplarından ceza faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer cezalının bankada cezayı karşılayacak kadar parası yoksa maaşına haciz konur yada icra işlemi başlatılır.
Milyonlarca sürücüyü de yakından ilgilendiren kanun ile 31 Aralık 2022'den önceki 2000 TL'nin altındaki trafik cezası borçları silinecek. 31 Mayıs tarihine kadar sürecek yapılandırma başvurularında trafik cezası borcunun peşin ödenmesi halinde anaparada yüzde 25 indirim yapılacak.
2023 yılında hız limiti aşma cezaları ise şu şekilde: Hız sınırını %10-30 oranında aşmanın cezası: 951 TL. Hız sınırını %30-50 oranında aşmanın cezası: 1.979 TL. Hız sınırını %50'den fazla aşmanın cezası: 4.064 TL.
Aynı gün içinde hatta aynı saat içinde hatta radardan geçip dönüp aynı radara tekrar girseniz bile ceza yersiniz.
Anayasa Mahkemesi'nden araç sahiplerini ilgilendiren çok önemli bir karar çıktı. Plakaya yazılan cezalara itiraz edilirse ve trafik suçunu işleyen kişi araç sahibi değilse ve araç sahibi o sırada olay yerinde bulunmadığını ispat ederse trafik cezasını iptal edebilecek.
İdare ve devlet; vatandaşına tuzak kuramaz ilkesinden yola çıkılarak; radar uyarı levhası konulmadan yazılan radar trafik cezaları iptal edilmelidir. Trafik cezası kişiye 10 iş günü içinde tebliğ edilmelidir. 10 iş günü içinde tebliğ edilmediği takdirde bu durum itiraz sebebi yapılabilir.
Karar mahkeme tarafından verilerek ceza iptal de edilebilir, geçerliliği devam da edebilir. Trafik cezasına itiraz etme prosedürü de bu şekilde ilerlemektedir. Adınıza ya da plakanıza haksız olarak ceza yazıldığını düşünüyorsanız belirtilen süre içerisinde itiraz edebilirsiniz.
Radar tarafından plakanıza yazılan trafik cezaları sisteme 3 gün içerisinde e-devlet sistemine yansıtılmaktadır.
Hız sınırı %10 – %30 arasında aşılırsa: 951 TL ve 10 ceza puanı (%25 indirimli hali: 713,25 TL) Hız sınırı %30 – %50 arasında aşılırsa: 1.979 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 1.484,25 TL) Hız sınırı %50'den fazla aşılırsa: 4.064 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 3.048 TL)
Can ve mal kayıplarını önlemek için belirlenen trafik kurallarındaki en önemli madde, hız sınırlarıdır. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen hız sınırlarına uymayan araçların, 7/24 aktif olan radarlara yakalanması sonucu aldığı cezaya ise radar cezası denir.
Sürücülere hız sınırı kesilebilmesi için sollamalar için yüzde 10 hız toleransı bulunuyor. Bu oran hesaba katıldığında hız limitinin 130 km/s olduğu yollarda 143 km/s hız ile yolculuk yapılabilecek.
Anlık hız ile geçilen yoldaki hız sınırı karşılaştırılır. Örneğin hız sınırının 100 km olduğu bir yoldaki radar tespit cihazının önünden 120 km hız ile geçildiyse, bu durum hız sınırının %20 oranında aşıldığını gösterir. Hız sınırını %20 oranında aşmanın cezası ise 951 TL'dir.
Bu matematik üzerine 90 km hız sınırı yüzde %10 geçilerek en fazla 99 km/s'ye kadar aşılabilir. Eğer hız 100 km/s olur ise ceza uygulanılabilir duruma geçilir.
Sürücü, eğer kendi adresine gelen trafik cezası makbuzu ödemezse, ismi yurt dışındaki arama listelerine ekleniyor ve gümrükte ya da herhangi bir polis kontrolünde bu tutar sürücüden tahsis ediliyor. Eğer trafik cezanız 70 euro'nun üzerindeyse icra tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
TRAFİK CEZASI ÖDEMESİ NASIL YAPILACAK? 2 bin TL ve altındaki borçların tamamı silinecek. Borçların silinmesi için vergi dairelerine başvuru yapmaya gerek bulunmuyor. Vergi daireleri bu borçları kendisi silecek ve yasal takibe uğramayacak.
23.01.2023. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, “Vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin, vergi ve prim yükümlülükleri başta olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarımıza olan borçlarının cezalarını kaldırıyoruz.
Özet tablo da şu şekildedir. Trafik kazalarında zaman aşımı konusunda tek taraflı kaza önem arz etmektedir. Tek taraflı kazada taksirle yaralama ya da adam öldürme suçu yoktur ve bu nedenle de ceza zaman aşımı uygulanmaz. Trafik güvenliğini, tehlikeye düşürmek suçuna uygulanan 8 yıllık süre geçerlidir.
Trafik cezası yapılandırma işlemleri vergi dairelerine gitmeden de yapılabilmektedir. İnteraktif vergi dairesi internet sitesi üzerinden yapılandırma başvurusunda bulunulabilmektedir. Böylelikle internetin bulunduğu her yerden cep telefonu veya bilgisayar ile trafik cezası yapılandırılabilmektedir.
Bir günde 2 defa trafik cezası alınması mümkündür. Ancak aynı yerde ve aynı saatte aynı araç için iki defa trafik cezası yazılamayacağı belirtilmektedir. Mevcut uygulamalara bakıldığında art arda aynı mesafede 3-4 defa hız ihlali nedeniyle ceza uygulanması hukuka aykırı olarak görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri