İlk kadın matematikçi, astronom ve filozof olan Hypatia M.S 370-415 yılları arasında yaşamıştır. Döneminin en ünlü matematikçilerinden olan
Hypatia (Yunanca: Υπατία; 370–415) Yunan filozof, matematikçi ve astronomdur. İskenderiye Kütüphanesi'nde felsefe, matematik ve astronomi üzerine dersler vermiştir.
Fatma Suzan Kahramaner (21 Mayıs 1913 - 22 Şubat 2006), Türkiye'nin ilk kadın matematikçilerindendir. İstanbul Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Kerim Erim danışmanlığında doktorasını tamamladı. 1968 yılında profesör unvanını aldı.
Tarih tarafından kaydedilen ilk kadın matematikçi İskenderiyeli Hypatia'ydı (MS 350 - 415). Babasının yerine Büyük Kütüphane'de Kütüphaneci oldu ve uygulamalı matematik üzerine birçok eser yazdı.
İlgili 41 soru bulundu
Johann Carl Friedrich Gauss ya da Gauß (30 Nisan 1777, Braunschweig, Almanya – 23 Şubat 1855, Göttingen), Alman matematikçi, astronom, istatistikçi, olağanüstü katkılardan dolayı "Matematikçilerin prensi" (Latince: Princeps Mathematicorum) ve "antik çağlardan beri yaşamış en büyük matematikçi" olarak anılır.
Hayatı Soysal, Zonguldak'ta 1924 yılında doğmuştur. Babası Osman Muhtar Bey, Zonguldak Liman komutanı, annesi ise aydın bir kadın olan Samiye Hanım'dır. Soysal'ın çocukluğu Fransız mühendislerinin, Rumların bulunduğu Zonguldak'ta geçti ve bu ortamda Fransızca ile Rumca öğrendi.
Safiye Ali: İlk Türk Bilim Kadını
Türkiye'de bilimsel alanda faaliyette bulunan ilk kadınlardan biri Safiye Ali'dir. Almanya'da eğitim gören Safiye Ali, ilk Türk kadın hekim olarak tarihe geçer.
O, felsefe sahnesine çıkmış ilk kadın filozof… İskenderiyeli Hypatia… 370-415 yılları arasında yaşamıştır ilk bilim kadını, filozof ve astronom olan Hypatia. Babası Theon bir felsefe okulunun yöneticisi olduğundan felsefenin içine doğmuştur o.
William James Sidis (1 Nisan 1898 – 17 Temmuz 1944), olağanüstü matematik ve dil becerilerine sahip, 290–300 IQ ortalaması ile tüm zamanların en zeki insanı olarak kayıtlara geçmiş Amerikalı matematikçidir.
HAREZMİ (770-840)
Tam adı Muhammed Bin Musa el-Harezmi olan bu büyük bilim adamı, Horasan'da doğmuştur. Hayatının büyük bir bölümü Bağdat'da (Beytü'l Hikme'de) matematik, astronomi ve coğrafya konularında çalışarak geçmiştir. Matematik'te bir çok kuralı ilk bulup uygulayan kişidir.
Matematiğin bir "belirtici disiplin" olarak incelenmesi, MÖ 6. yüzyılda "matematik" terimini "eğitim konusu" anlamına gelen eski Yunanca μάθημα'dan (mathema) türeten Pisagorcularla başlar.
12 Mayıs günü matematik topluluğundaki kadın matematikçileri ve kadınların matematikteki başarılarını kutlamak, ayrıca genç kadınları teşvik etmek amacıyla matematikte kadın günü olarak tüm dünyada 2019 yılından itibaren kutlanmaya başlanmıştır.
Arşimet ( y. 287 – y. 212 MÖ), antik tarih'in en büyük matematikçisi ve tüm zamanların en iyilerinden biri olarak kabul edilir.
Bu nedenle Thales, matematiğin tümdengelimli organizasyonunun babası ve ilk gerçek matematikçi olarak selamlanır. Thales'in, belirli matematiksel keşiflerin atfedildiği tarihte bilinen en eski adam olduğu da düşünülüyor.
Felsefeyi Miletli Thales'in başlattığına ve ilk filozof olduğuna dair yerleşik bir gelenek söz konusudur; bununla birlikte, felsefe kendine özgü belirlenimler kazanıp kendini belirlemesini sağlayan belli bir gelişme sürecinin ürünüdür ve bu bakımdan birçok filozofun emeğine gerek duymuştur.
Tarihte bilinen ilk kadın filozof olmasında dolayı kadın filozoflar arasında önemli bir yere sahiptir Krotonlu Theano. MÖ 600 – 550 yılında yaşadığı tahmin edilen Krotonlu Theano, Pythagoras'ın (Pisagor) eşi ve öğrencisidir.
Yazının ana konusuna gelirsek, 3 dönem içinde 3 tane kadın filozofu inceleyeceğiz. Bu dönemler ve inceleyeceğimiz filozoflar şunlar. Antik Çağ'da Spartalı kadın filozof Phintys'i, Orta Çağ'da Fransız kadın filozof Christine de Pizan'ı ve son olarak modern dönemde Edmund Husserl'in öğrencisi Edith Stein'i inceleceğiz.
1934 yılında Fransa'nın Savoy kentinde kan kanserinden öldü. Hastalığı, aşırı dozda radyasyona maruz kalmasına bağlandı. Bu yüzden ona "bilim için ölen kadın." denildi. Radyokaktivite çalışmalarından dolayı, radyoaktivite birimine "curie" denilmektedir.
Fazıla Şevket Giz, Türkiye'nin ilk kadın profesörlerindendir. Yurt dışında ve yurt içinde yaptığı çalışmalarla adından sıkça söz ettirmiştir. Uzun süre Türkiye'de akademisine emek vermiştir.
Philadelphia'daki Temple Üniversitesi'nden Profesör Nilgün Anadolu Okur, Afrika-Amerika etütleri üzerine çalışan ilk ve tek Türk kadın profesör.
Hârizmî (Farsça: خوارزمی) ya da tam adıyla Ebû Ca'fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî (d. 780, Harezm - ö. 850, Bağdat); matematik, gök bilim, coğrafya ve algoritma alanlarında çalışmış Fars bilim insanı. Hârizmî 780 yılında Harezm bölgesinin Hive şehrinde dünyaya gelmiştir. 850 yılında Bağdat'ta ölmüştür.
Kerim Erim (31 Ocak 1894, İstanbul - 28 Aralık 1952), Türk ordinaryüs profesör doktor matematikçi. İlk doktoralı Türk matematikçidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri