Kişisel iletişim; bir mesajı sözlü, sözsüz veya yazılı olarak karşıdaki kişiye ya da gruba iletmektir. Kişisel iletişimde kişi başkalarıyla düşünce, duygu, haber ve bilgi alışverişi sağlar. Kişisel iletişim kurmak için çeşitli teknolojik araçlardan yararlanılır.
Kişisel İletişim: İçsel iletişim de denir. Bu iletişimde amaç, kişinin kendisine yönelmesi ya da isteklerinin farkına varmasıdır. Kendi iç sesimiz ya da içsel olarak kendimizle konuşmamız kişisel iletişime örnek olarak verilebilir. Kişilerarası iletişim: Kaynağın başka, hedef kitlenin başka olduğu iletişim türüdür.
Belirli mesajların kodlanarak bir kanal aracılığıyla bir kaynaktan bir hedefe/alıcıya aktarılması süreci. Örneğin bir konuşmacı (kaynak) ortak bir dil aracılığıyla (örn. Türkçe) kodladığı belirli kelimeleri (mesaj/ileti) ses dalgaları ve hava yoluyla (kanal) dinleyiciye/alımlayıcı (hedef) aktarır.
İletişim, iki varlık arasındaki duygu, düşünce ve bilgi alışverişidir ve insanlar arasında etkileşimin temel yoludur. İnsanların kendilerini ifade etme biçimleri farklılık gösterse de içinde sözlü, yazılı ve sözsüz iletişim türleri bulunmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Makinelerin üzerine konan uyarı işaretleri , birer iletişim kalıbıdır. İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir.
Etkili iletişim, karşı tarafa vermek istediğiniz mesajı en kısa zamanda ve net olarak iletmektir. Hayatımız boyunca sözlü ya da sözsüz olarak iletişim yeteneğine sahip olmak önemli bir unsur haline gelmiştir. Etkili iletişim teknikleri ile birlikte kendinizi doğru ifade ederek yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermezsiniz.
Sözlü İletişim: En fazla kullanılan iletişim yöntemi sözlü iletişimdir. Konuşulan kelimeler, konuşmalar ve ayrıca herhangi bir mesaj veya bilginin sözlü yani ağızdan ağıza yoluyla paylaşıldığı iletişime sözlü iletişim denir.
İletişim süreci, bir mesajı herhangi bir kanalla gönderen gönderici veya kaynak, gönderilen mesaj veya ileti ve mesajı alan hedef veya alıcı olmak üzere üç temel unsurdan oluşur.
Kişi içi iletişim ya da kendi kendine iletişim, kişinin kendi başına yaşamının her anında ve her mekânda yaptığı iletişimdir. Kişi kendi ile iletişim yaparken düşünür; kafasında kendisiyle ve başkalarıyla konuşur, tartışır, kavga eder, küser, barışır, oynar ve eğlenir.
Bilgisayar, televizyon, radyo, telefon, faks ve telsiz görsel ve işitsel iletişim araçlarından en önemlileridir.
Başlıcaları sözlü, yazılı, sözsüz olarak bilinir.
İletişim kişiler arasında düşünce, duygu, bilgi ve haberlerin aktarılmasına verilen isimken iletişim türleri ise bu aktarımın gerçekleşme biçimine verilen isimdir. İletişimin gerçekleşme biçimine göre iletişim türleri; Sözlü iletişim. Sözsüz iletişim.
İletişimin en iyi yöntemi, sakin ve net konuşmak, dolgu sözcüklerden kaçınmak, göz teması kurmak, uygun beden dili kullanmak ve dikkatli dinlemektir. İletişimin önemli unsurlarından biri sakin ve net konuşmaktır.
İletişimin etkili olması için dikkate alınması gereken bazı özellikler vardır. Bunlar arasında empati kurma, açık ve net iletişim, etkin dinleme, beden dilini doğru kullanma ve sorunları çözme yeteneği sayılabilir.
Sağlıklı iletişim her iki kişinin de iletişime farkındalıklı yaklaştığı, duyguları ve düşünceleri konusunda açık davrandığı ve genellikle konuşma ve dinleme dengesinin eşit olarak dağıldığı bir iletişim şeklidir.
Sözsüz iletişim, göz teması, yüz ifadeleri, jestler ve daha fazlasını içeren beden dilinin kullanımı yoluyla bilgi aktarımıdır. Örneğin, biriyle tanıştığınızda gülümsemek, samimiyeti, kabulü ve açıklığı ifade eder. Herkes, bilsin ya da bilmesin, her zaman sözsüz iletişimi kullanır.
Olumlu iletişimin bazı özellikleri şunlardır:
Kişi kendi kişisel ihtiyaçlarıyla ve başkalarının ihtiyaçları ile ilgilenir. Kişi kendini diğer insanlara yapıcı bir şekilde ifade eder. Kişi yaşanan bir anlaşmazlığa saygıyla yanıt verir. Kişi gerektiğinde yardım ister.
İletişimin 5 Anahtarı
Algılarımız, iletişim kazaları, etkin dinleme özelliğimiz, empati kurabilme, sözsüz iletişim, aynalama ve konuşma iletişimin olmazsa olmazları…
Etkili iletişim kurabilmek için öncelikle karşımızdaki kişilere saygı duymak, onların varlığını kabul etmek, onlara değerli olduklarını hissettirmek, onları olduğu gibi benimsemek gereklidir. Abartıdan uzak, olduğu gibi davranmak da bu bağlamda önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri