Fatma Aliye; devlet ve ilim adamı, tarihçi, hukukçu ve şair Ahmet Cevdet Paşa'nın kızıdır. 9 Ekim 1862'de İstanbul'da doğmuş ve 13 Temmuz 1936'da İstanbul'da ölen yazar Türk edebiyatında bazı yeniliklerin ismidir. Babası gibi pek çok alanda çalışma yapmış kadın yazardır.
Fatma Aliye Topuz veya Fatma Aliye Hanım (Osmanlıca: فاطمە عالیە; 9 Ekim 1862, İstanbul - 13 Temmuz 1936, İstanbul), Osmanlı Türkü yazar, çevirmen ve aktivist. Tanzimat'tan İkinci Meşrutiyet'e uzanan süreçte roman, felsefe, İslam, kadın hakları ve tarih üzerine eserler vermiştir.
Yazar şiir, düzyazı ve roman türlerinde eserler vermiştir. Fatma Aliye Ahmet Mithat Efendi ile yakınlık kurmuş ve onun tesiri ile eserlerinde toplumsal konulara değinmiştir. Bir eserinde Balkan Savaşı'nı işlemiştir. Fatma Aliye'yi Türk edebiyatında önemli kılan ilk Türk kadın romancı olmasıdır.
Fatma Aliye Hanım Türk edebiyatının ilk kadın romancısı olarak tanınır. 9 Ekim 1862'de İstanbul'da doğdu. Tarihçi Ahmed Cevdet Paşa'nın kızıdır. Fransızca ve Arapça dersleri aldı; matematik, hukuk, Arap tarihi ve felsefesi okudu.
Fatma Aliye 17 yaşında iken Kolağası Faik bey ile evlendi bu evlilikten 4 kız çocuğu dünyaya geldi. Kızlarını da kendisi gibi hırslı ve çalışkan olarak yetiştirdi. Kızlarına verdiği eğitim ileride torunu tiyatro ve sinema oyuncusu olan Suna Selen'e yol açmıştı.
İlgili 20 soru bulundu
Fatma Aliye (1862-1936) - 50 Türk lirası
Ülkemizin ilk kadın filozofu ve kadın romancılarından Fatma Aliye, 1862 yılında İstanbul'da doğdu. Kariyerine, 1889 yılında George Ohnet'in “Volonté” adlı romanını “Meram” adıyla Türkçe'ye çevirerek başladı.
Türk Edebiyatı'nın ilk kadın yazarı 1877 yılında yayımladığı Aşk-ı Vatan adlı romanıyla Zafer Hanım olsa da, yaşamı boyunca tek esere sahip olması gerekçesiyle ilk kadın yazar 5 romanıyla Fatma Aliye Topuz olarak kabul edilir.
MERAM (FATMA ALİYE HANIM) Fatma Aliye Hanım'ın Fransız yazar George Ohnet'nin (1848-1918) Volonté adlı romanının çevirisi. Volonté'yi (1888) ilk yayımından bir yıl sonra (1889) Fransızca aslından Türkçeye çeviren Fatma Aliye Hanım, “Bir Kadın” imzasını kullanır.
"Udi", "Ahmet Cevdet Paşa ve Zamanı", "Muhadarat", "Enin" ve "Muhazarat" adlı kitapların da aralarında olduğu çok sayıda esere imza atan ilk Türk kadın roman yazarı Fatma Aliye Topuz'un vefatının ardından 85 yıl geçti.
Fatma Aliye Topuz'un adı Beyoğlu ve Çankaya'da birer sokağa verilmiş ve 2009 yılında yayınlanan 50 TL'lik banknotların üstünde fotoğrafı yayınlanmıştır.
Fatma Aliye Hanım Batı‟nın Osmanlı ve İslam konusundaki söylemlerini cevaplamayı hedeflemiş, Batı tarafından Oryantalist etkiyle çok eleştirilen İslam‟da çok eşlilik, kadını dövme, miras, şahitlik, mülkiyet ve boşanma gibi kadın odaklı konuları esas alan eserler vermiştir.
Fatma Aliye Hanım 1862-1936 yılları arasında yaşamış Türkiye'nin ilk kadın romancısı olarak bilinir. Babası Atatürk Kitaplığı Dijital Koleksiyonlar içerisinde eserleri de bulunan yazar ve tarihçi Ahmet Cevdet Paşa'dır.
Fatma Aliye; devlet ve ilim adamı, tarihçi, hukukçu ve şair Ahmet Cevdet Paşa'nın kızıdır. 9 Ekim 1862'de İstanbul'da doğmuş ve 13 Temmuz 1936'da İstanbul'da ölen yazar Türk edebiyatında bazı yeniliklerin ismidir. Babası gibi pek çok alanda çalışma yapmış kadın yazardır.
Fatma Aliye Hanım, Türk Edebiyatı'nın ilk kadın romancısı olarak kabul görmektedir. Ahmet Mithat Efendi ile yazdığı Hayal ve Hakikat'in dışında tek başına kaleme aldığı dört romanı vardır. Bunlar, Muhadarat (1891-1892), Refet (1896-1897), Udi (1897-1898) ve Enin (1910) adlı eserlerdir.
Fatma Aliye Topuz ya da bilinen ismiyle Fatma Aliye Hanım, ilk Türk kadın romancısı.
Muhaderat, yazarın kendi adını kullanarak yayınladığı ilk romanıdır. Muhadarat, sözcük olarak 'hatırda tutulan şeyler' anlamındadır ve roman yayınlandığı dönemde büyük ilgi uyandıran, duygusal bir tarzda yazılmıştır. Romanda, 19. yüzyılın son dönemlerinde Osmanlı konak hayatı derinlemesine yansıtılmıştır.
Üstelik "İlk Türk kadın romancı" olması nedeniyle resminin konulduğu düşündüğüm Fatma Aliye Hanım'ın Cevdet paşa'nın kızı olmasından başka özellikleri de var. Kadın tarihi araştırmacılarına göre önemli bir isim. Halide Edip'in de izinden gittiği, örnek aldığı bir kadın.
Yunus Emre, Mevlana, Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Aziz Nesin, Ahmet Hamdi Tanpınar, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Nedim Gürsel, Latife Tekin, Gülten Akın, Ayşe Kulin, Erendiz Atasü, Buket Uzuner, İnci Aral, Perihan Mağden, Enis Batur, Elif Şafak ve 2006 Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan Orhan Pamuk gibi isimler, dünya ...
İstanbul Millet Kütüphanesinde bulunan elimizdeki tek nüshanın son sayfasında verilen bilgiden Kâşgarlı Mahmud'un Dîvânu Lugâti't-Türk'ü 25 Ocak 1072 günü yazmaya başladığı, 10 Şubat 1074 günü tamamladığı açıkça anlaşılmaktadır.
Dünya Savaşı sürerken maddi güçlüklere rağmen Almanya'ya giderek ile Würzburg Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenim gördü. Dönemin Maarif Nazırı Ahmet Şükrü Bey'in yardımıyla devlet bursu alan Safiye Ali, Çok hızlı bir şekilde Almanca öğrenerek hemen derslere başladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri