İlk makale, Şinasi tarafından çıkarılan ve ilk özel gazete kabul edilen Tercüman-ı Ahval de (1860) yayımlanmıştır. Türk edebiyatındaki bu ilk makale Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi'dir.
Şinasinin Agah Efendi ile birlikte çıkardığı ilk özel gazete Tercüman-i Ahvalin ilk sayısında yayınlanan Mukaddime ( ön söz ) başlıklı yazı bizde ilk makale olarak kabul edilir.
İbrahim Şinasi'nin 1860 yılında Tercümanı Ahval Gazetesinde yayımlanan bu mukaddimesi (ön sözü) edebiyatımızda ilk makale örneği sayılmakta.
İlk makalede, silah yapımı hakkında bir metin yer almaktadır. Türk Edebiyatında ise Şinasi ve Agah Efendi tarafından çıkarılan gayri resmi bir gazetede ilk makale örneği görülmüştür. Bu makale Şinasi'nin yazdığı "Mukaddime" adlı metindir.
İlk makale, Şinasi tarafından çıkarılan, ayrıca ilk özel gazete kabul edilen Tercüman-ı Ahval'de "Mukaddime" ismi ile 1860 yılında yayımlanmıştır. Makaleler gazete, dergi ve İnternet gibi yerlerde yayınlanabilir. Makale alanında uzman kişilerce yazılır. Nesnel bir anlatım sözkonusudur.
İlgili 29 soru bulundu
Yayımlanan makalelerin her türlü telif hakkı Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi'ne, hukuki ve bilimsel sorumlulukları ise yazar(lar)ına aittir.
İlk makale, Şinasi tarafından çıkarılan ve ilk özel gazete kabul edilen Tercüman-ı Ahval de (1860) yayımlanmıştır. Türk edebiyatındaki bu ilk makale Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi'dir.
12. Türk edebiyatında makale Tanzimat Dönemi'yle birlikte ortaya çıkmıştır. Makaleler, edebi makale ve bilimsel makale olmak üzere ikiye ayrılır. Edebi Makale: Dil, edebiyat ve sanat gibi konuların ele alındığı bu makaleler biraz daha yoruma açık eserlerdir.
Makale, modern edebiyatın bir türü olarak Türk edebiyatında Tanzimat Dönemi'nde ortaya çıkmıştır. İlk makale 19. yüzyılda İbrahim Şinasi tarafından Tercümân-ı Ahvâl gazetesinin ilk sayısında yayımlanan “Mukaddime” adlı yazıdır.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Gazete, Ziya Paşa'nın kaleme aldığı sanılan ve eğitim sistemine sert eleştirilerde bulunan bir yazı yüzünden Mayıs 1861'de iki hafta süreyle kapatıldı. Bu olay Türk basınında yayın durdurmanın ilk örneği oldu. 792 sayı yayımlanan Tercüman-ı Ahval'in 11 Mart 1866'da yayınına son verildi.
Gazete veya dergilerde yayımlanan makalenin konusu genellikle politika olsa da sosyal hayat kuralları, bilim dallarında gerçekleşen gelişmeler, ekonomik alandaki sorunlar, siyaset, felsefe ve sanat gibi birçok konuda yazılabilir. Ne konuda yazılırsa yazılırsın yazılan makalenin dili ciddi ve anlaşılır olmalıdır.
Gazetenin amacını ve yayın politikasını açıklayan “Mukaddime” de Şinâsi tarafından kaleme alınmıştır. Böylece Türk basınında imzalı başyazı geleneğini ilk başlatan gazete Tercümân-ı Ahvâl olmuştur.
Gazeteciliğin kısa zaman içerisinde ilerlemesi, kuşkusuz 1860'ta Âgâh Efendi tarafından çıkarılan ilk özel Türkçe gazete olan Tercümân-ı Ahvâl'in daha sonra yayımlanan gazetelere bir lider ve model olmasına borçludur.
1. Başlık: Konunun ilgilileri tarafından okunacak ilk bölümdür. Bu nedenle başlık düzenlenirken kelimeler dikkatle seçilmeli, makalenin içeriğini yansıtan en az sayıda kelime kullanılmalıdır.
Ortalama bir makale, en az 2 defa hakem denetiminden geçer.
Tüm bu basamaklardan geçen araştırmalar, nihayetinde güvenilir, saygın ve hakemli akademik makale dergilerinde bilim camiasına ilan edilir.
Makaleler; bilimsel makale, edebi makale ve gazete makaleleri olmak üzere 3'e ayrılır.
Makale, herhangi bir konuda, bir görüşü, bir düşünceyi savunmak ve kanıtlamak için yazılan yazılara denir. Gazete ve dergilerde yayımlanır. Bir gerçeği açıklamak, bir konuda görüş ve düşünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara da "makale" denir.
Makale; bir konuda bilgi vermek, ele alman konuyu, düşünceyi, tezi savunmak amacıyla yazılan yazıdır. Söz konusu edilen düşünce, derinlemesine bir bakış açısıyla detaylı bir şekilde dayanaklar etrafında, inceleme ve araştırmalarla tartışılır ve ispat edilmeye çalışılır.
Tanzimat dönemi yazarlarından, Genç Osmanlı Hareketi mensubu gazeteci, devlet adamı ve şair olan Namık Kemal 175 yaşında. Ege Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fazıl Gökçek, “Namık Kemal, Yeni Türk Edebiyatı'nın kurucusudur.
Bu yüzden bilimsel makalenin belirtilen formatta olması tercih edilir: Başlık, özet, giriş ve amaçlar, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma, sonuç ve öneriler, kaynaklar, tablo ve şekiller (Duruma göre bulgular bölümünde de verilebilir).
Makalenin bir diğer adı düşünce yazısıdır. Bir ya da birden fazla düşüncenin kanıtlanması adına, konunun uzmanları tarafından kaleme alınır.
Makalelerde ana temel, fikirdir. Makale yazarları bir konu hakkındaki görüşlerini belirli kanıtlar vasıtasıyla anlatmaya çalışır. Böylece okuyucuları hem bilgilendirmeyi hem de inandırmayı hedefler. Makalelerin amacı, bilgilendirme, açıklama, kanıtlama olabildiği gibi eleştiri de olabilmektedir.
Birden çok yazarı olan makalelerde ilk yazar soyadı ve adından sonra, diğer yazarlar ad soyadı sırasına göre belirtilir. Yazarı belli olmayan makalelerde, makale başlığı yazar adı yerine, yayın tarihinin önüne yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri