Hadisler, İslâm Peygamberi'nin zamanından (Sünnî kaynaklar 200-300, Şiî hadis kitapları 400-500 yıl) birkaç asır sonra yazılan ve İslâm Peygamberi'ne bir rivayet zinciri ile isnâd edilen söz ve fiillerden oluşan sözlü kültür ürünleridir.
HADİSLER İSLAMDAN 80 YIL SONRA YAZILMAYA BAŞLADI
Hz. Peygamber Kuran'ı Kerimle karıştırılır diye hadislerin yazılmasını yasaklamıştır. Sahabeler ve dört halife de bu geleneği devam ettirmiştir.
Kur'an ilk nazil olurken, âyetlerle karışmasın diye, (Kur'andan başka benden bir şey yazan onu imha etsin) buyurulmuştu. Daha sonra Kur'anı ezberleyenler çok olduğu için, hadis-i şeriflerin de yazılması emredildi.
Hadis-i şeriflerin Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem)'in emri ile ilk olarak sahabe-i kiram tarafından yazıldığı anlaşılmıştır.
Hicri 3. asırda sahih hadisleri ilk defa bir araya getirmiş olan Buharî, hadis ilminde otorite kabul edilmiştir. Buharî'nin hadis ile ilgili en meşhur eseri el-Câmius's-Sahih'tir.
İlgili 16 soru bulundu
Görüldüğü gibi Kur'an'da hadîs kelimesi, çeşitli âyetlerde hem beşer sözü hem de ilâhî söz anlamında geçmektedir.
Bununla beraber, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (asm)'in hayatı ve Kur'an'ın canlı tefisiri demek olan hadisler ve sünnet, onun ashabı başta olmak üzere Ümmeti tarafından korunmuştur.
Hadisler, İslâm Peygamberi'nin zamanından (Sünnî kaynaklar 200-300, Şiî hadis kitapları 400-500 yıl) birkaç asır sonra yazılan ve İslâm Peygamberi'ne bir rivayet zinciri ile isnâd edilen söz ve fiillerden oluşan sözlü kültür ürünleridir.
Hadis uydurma hareketi, sahâbe asrının sonu ve büyük tâbiîler devrinin başlangıcı olan böyle buhranlı bir devirde çeşitli tesirlerle başlayıp gelişmiştir.
Sahih hadisleri ilk defa bir araya getiren ve bu ilim dalında tartışmasız otorite olarak kabul edilen İmam Buhari, 1149 yıl önce bugün vefat etti.
İlgili Rivayet ve Sıhhati
Sonuç olarak Kur'an'da dünyanın yaşı ile ilgili malumat verilmemiştir. Bu hususta vârid olan 7000 sene rivayetinin de aslı bulunmamaktadır.
Tevatürle sabit olan Kur'an ve mütevatir hadisin inkarı dinden çıkma sebebidir. Ancak, tevatürle sabit olmayan sahih hadisin inkarı ise haber-i vahid olması yönünden küfrü gerektirmese de sünnetin bütünlüğü göz önüne alındığında fasıklık ve bid'at olarak değerlendirilir.
Cevap 1: Hz. Peygamber'in (asm) hadislerinin tümü günümüze ulaşmıştır.
Hadislerin yazılmasının yasaklanması nesh edilmiştir. Çünkü Nebî -sallallahu aleyhi ve sellem- İslam'ın ilk yıllarında bunu yasaklamıştır. Çünkü hadisler çoğalıyor ve ondan bazılarının ezberlenmesi kaçıyordu. Bu yüzden yazılmasına izin verdi.
“Ümmetimden dinle ilgili kırk hadis ezberleyen kimseyi Allah kıyamet gününde fakih ve âlim olarak haşreder.”9 Meşhur olan bu hadis metninden başka “Ölümünden sonraya kırk hadis bırakan kimse, Cennette benim arkadaşımdır”10 rivâyeti kırk hadis derleyicileri açısından daha açık bir işaret olarak kabul edilmiştir.11 ...
Bir âlimin, hadîslerin sıhhati için aradığı şartları taşımayan, nitekim herhangi bir hadîsi haber verirken kasten yalan söylediği bilinen bir kimsenin haber verdiği hadîslerin hepsine mevzu (uydurma) hadîs denir.
Hadis kitaplarında uydurma hadis olmadığı gibi, İslam âlimlerinin tefsir, fıkıh ve tasavvuf kitaplarında da uydurma hadis yoktur. Müfessir, fakih, mutasavvuf demek, hâşâ hadis ilminde cahil demek değildir!
Kur'an-ı kerimi de, hadis-i şerifleri de bildiren Peygamber efendimizdir. Âyetleri de, hadis-i şerifleri de toplayan Eshab-ı kiramdır. Onun için mütevatir hadislere inanmamak, Kur'an âyetlerine inanmamak gibi küfür oluyor.
Bir âlimin, hadîslerin sıhhati için aradığı şartları taşımayan, nitekim herhangi bir hadîsi haber verirken kasten yalan söylediği bilinen bir kimsenin haber verdiği hadîslerin hepsine mevzu (uydurma) hadîs denir. Hadîs uydurmak, iyi niyetle olursa haram; Müslümanları aldatmak içinse küfrdür.
“Hz. Peygamber buyurmuştur ki: Habeşliler sizinle uğraşmadıkça sizde onlarla uğraşmayınız, (Hele) Türkler size dokunmadığı sürece siz de Türklere (sakın) dokunmayınız"[40]. Cüveynî ise aynı hadisi; “ Türkler size dokunmadıkça sizde Türklere Dokumayınz. Zira onlar çok sert ve haşin tabiatlı kimselerdir.
Yaptığımız ankete katılanların % 75'i takvim hadislerini güvenilir bulduklarını ifade etmişlerdir. Bu kişilerin % 34'ü de Diyanet İşleri Başkanlığı'nın takvime asla şüpheli hadis koymayacağına olan inançlarından dolayı güvendiklerini belirtmişlerdir.
Peygamberimiz, Hicretin 11. senesi, Rebiülevvel ayının on ikisi, Pazartesi günü. Milâdî 632 8 Haziran günü Medine-i Münevvere'de vefat etti.
Meselâ İmam Şâfiî bu konuda şöyle der: “Hadis, Kur'ân'a muhalif olur ise, Resûlullah'a ait değildir. İsterse o hadisi pek çok ravi rivayet etmiş olsun.” Nitekim ona göre hadis Kur'ân'ı neshedemez. Eğer hadis tevili mümkün olmayacak derecede Kur'ân'la çelişirse, Kur'ân kabul edilir, hadis reddedilir.
Aksine sünnete sarılmayı emretmiştir. Kaldı ki sünnet (hadis) olmadan Kur'ân'ı anlamak mümkün değildir. Bundan dolayıdır ki, Allah'ın Resulü Arapça bilen bir kavme Arapça olan bir kitabı söz, fiil ve takrir ile (sünnet ile) 23 yıl boyunca izah etmiştir. Din böyle kemale ermiştir.
Kaynaklarda hadisleri ilk tedvin ve tasnif edenler konusunda çeşitli isimler zikredilmekle birlikte tedvin söz konusu olduğunda akla gelen ilk isim İbn Şihâb ez-Zührî, tasnif bahis konusu edildiğinde İbn Cüreyc'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri