Yünlü giysiler, koyun, keçi gibi hayvanların tüylerinden elde edilen kumaşlardan üretilir. Yüksek sıcaklıkları, yünlü giysilerin çekmesine sebep olabilir. Makinada yıkanabilir etiketi bulunan yünlü giysilerinizi “Elde Yıkama Yünlü 30 derece” programı ile yıkayabilirsiniz.
Çamaşır makinenizde yün programı yoksa, 'sadece elde yıkama' yünleri için soğuk yıkama programı kullanmanızı ve her zaman yünlerinizi ters çevirerek yıkamanızı öneririz. Ağır deterjanlar, enzimler içeren 'Bio' deterjanlar veya çamaşır suyu içeren deterjanlar kullanmaktan kaçının.
Karışık Çamaşırlar Hangi Programda Yıkanır
Karışık çamaşırları kısa programla ile yıkamak isteyenler, ayrıştırdığı kıyafetleri 30 derecede atması yeterlidir. Bazı narin kıyafetleri yıkamak için farklı programlara geçiş yapmak mümkün. Bu durumda narin giysileri 30 derecede veya soğuk suda yıkamak yeterli olacaktır.
Makineye 30 derecede atılan yünlü kıyafetler 30 dakikada yıkanabilir. Bu tür kıyafetler yıkanırken, makinede yünlüler programı tercih edilebilir. Bunun yanı sıra soğuk suda 15-30 dakikalık yıkama da yapılabilir. Bu kıyafetlerin sıkma derecesinin çok yüksek olmaması da bir diğer ayrıntıdır.
Yünlü kazaklar çamaşır makinesinde 30 derece ve hassas/narin yıkama programıyla yıkanmalıdır. Aksi takdirde yünlü kazaklar çekebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Yünlü giysiler, koyun, keçi gibi hayvanların tüylerinden elde edilen kumaşlardan üretilir. Yüksek sıcaklıkları, yünlü giysilerin çekmesine sebep olabilir. Makinada yıkanabilir etiketi bulunan yünlü giysilerinizi “Elde Yıkama Yünlü 30 derece” programı ile yıkayabilirsiniz.
İki renkli kıyafetlerin doğru şekilde yıkanması, renklerinin korunması açısından son derece önemlidir. Bu nedenle iki renkli kıyafetler çamaşır makinesi içerisinde ayrı ayrı yıkanmalıdır. Bu, farklı renklerin birbirine karışmasını engelleyerek kıyafetlerin ömrünü uzatır.
Kışın habercisi: Yünlüler
Bu program adından da anlaşılacağı üzere makinede yıkanabilen yünlü çamaşırlar için oluşturulmuştur. Çamaşırların makinesi, bu programda çekmeyi önlemek için çok yüksek sıcaklıklara çıkmaktan kaçınır. Ayrıca kıyafetleri bir süre yıkama suyunun içinde bekletir.
Ancak renklilerin nasıl yıkanması, hangi programda yıkanması gerektiğine dair bilgileri genel olarak şöyle sıralayabiliriz; Renkli çamaşırlar öncelikle cepleri kontrol edilip makineye öyle koyulmalıdır. Yünlü ve ipek kumaşlar için makinenin hassas ya da narin programları seçilmelidir.
Kumaş olarak ise viskoz, asetat, akrilik, karbon fiber, polyester, naylon ve vinil sentetik kumaşlar arasında olan kumaş türleridir. Bu kumaşlardan olan kıyafetler de hassas ürünler oldukları için bunların çamaşır makinesinde yıkanırken sentetik programda yıkanması gerekir.
Renkli kıyafetler mutlaka 30 veya 40 derece yıkanması gereken kıyafetlerdir.
Koyu renkleri birlikte ve beyaz veya daha açık renkleri ise ayrı yıkayın. Renk gruplarından oluşan daha fazla çamaşır olması durumunda, bunları ayrı ayrı seferlerde ele alın. Mesela morlar, kırmızılar, portakallar ve parlak sarılar gibi parlak kıyafetler birlikte veya çok çamaşır olması durumunda ayrı yıkanabilir.
Günümüzde neredeyse her çamaşır makinesinde bulunan karma programı, farklı türdeki çamaşırları aynı yıkama işlemi içerisinde bir araya getirmek için oluşturulmuş bir programdır. Bu program sayesinde renkli, pamuklu, hassas pek çok farklı türdeki çamaşırları bir arada yıkamak mümkündür.
Yünlü/narin çamaşırlarınızı yıkamak için bu programı kullanın. Çamaşırınızın etiketine uygun sıcaklığı seçin. Çamaşırlarınız, zarar görmemeleri için çok narin hareketlerle yıkanır. Sıcak hava ile hijyenik yıkama (program süresi 58 dk.)
Kazan kapasitesinin yarısı kadar ağırlığa sahip yünü bir ölçek çamaşır deterjanı ile makinede kolayca yıkayabilirsiniz. Yün yıkama deterjanını ekledikten sonra makineyi yün programında düşük sıcaklıkta çalıştırmalısınız. Makinede yıkanan yünleri banyoda iyice süzüldükten sonra balkona serip kurutabilirsiniz.
Çamaşırları Renklerine Göre Gruplayın
Açık renkli çamaşırlar ile koyu renklileri birlikte atmayın. Açık ve koyu renkli çamaşırların birlikte yıkanması renklerin birbirine karışmasına sebep olabilir. Açık renkli çamaşırlar, koyu renkli çamaşırlar şeklinde gruplara ayırabilirsiniz.
Pastel renk olarak adlandırılan açık renkli kıyafetleri bazı kurallara uyarak beyazlar ile yıkayabilirsiniz. İlk olarak kesinlikle yüksek dereceli yıkama yapmaktan kaçınmalısınız.
Havluların diğer çamaşırlarla birlikte yıkanması yanlıştır. Havluların daha kolay sertleşmesine sebep olur. Havlularınızı biriktirerek, diğer çamaşırlardan ayrı yıkamayı tercih etmelisiniz.
Yıkama sırasında yünlü giysiler içi uygun olan yumuşatıcılardan kullanabilirsiniz. Makinede yıkama sırasında hassas çamaşırlar için olan 30 derece programını seçmelisiniz. Yünlü giysiler sıcak suda çekerler. Bu sebeple yıkamadan önce 1 saat soğuk suda bekletmenizde fayda var.
Yünlü giysileri çamaşır makinesi ile yıkarken öncelikle ters çevirip tambura yerleştirin. Kullandığınız çamaşır makinesinin modeline göre hassas, yün veya elde yıkama programlarını kullanabilirsiniz. Bu programlar yünlü kıyafetlerin genellikle 40 derecenin altında yumuşak bir döngüde yıkanmasını sağlıyor.
Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır. Bu programda yıkayabilmek için bu giysilerin arasından sentetik olanlar seçilmelidir. Polyester, asetat, akrilik, viskoz, vinil ve lateks gibi kumaşlara sahip çamaşırlar da sentetik grubundadır.
Yüzde 60 – 70 yün içeren kıyafetler normal programda yıkandığında çeker. Yün lifleri pürüzsüz değil ve ıslandığında şişiyor. Yıkanma esnasında da hacimleri küçülüyor birbirlerine yaklaşıp yapışıp kitleniyorlar. Bu sebeple de yıkandıktan sonra çekme oluyor.
Çamaşır makinesinde yıkamayı tercih edecekseniz, mutlaka “yün” seçeneğinde ve yine 20 dereceyi geçmeyecek suda yıkamalısınız.
Beyazları bir arada, renklileri ve siyahları ayrı ayrı yıkamalısınız. Böylece renklerin karışmasını, beyazların grileşmesini veya diğer renklerle boyanmasını engelleyebilirsiniz. Beyaz kıyafetlerin yıkama talimatlarına bakarak makinede yıkanmaya uygun olduğundan emin olmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri