Yazılı mektubun tarihçesi çok eski çağlara dek gitmektedir. Elimize geçen en eski mektuplardan biri Sümer dilinde çivi yazısıy la yazılmış bir kil tablettir ve yaklaşık Î. Ö. 2100-2016 arasında bir zamana tarihlendirilmektedir.
Mektup, eski edebiyat türlerinden biridir. Eldeki en eski örnekler, Mısır firavunlarının diplomatik mektupları (MÖ 15. – 14. yüzyıllar) ile Hitit krallarının Hattuşa (Boğazköy) arşivinde bulunan mektuplarıdır. Batı edebiyatında mektup türünün ilk örneklerini, Yunan edebiyatında görürüz.
Sanatlı üslupla bizde yazılan ilk mektup Fuzûlî'nin “Şikayetname”sidir.
Yazının bulunduğu tarihe kadar çıkabilen en eski edebiyat türlerinden biri olan mektubun eldeki en eski örnekleri, MÖ XV. XIV. yüzyıllara ait, Mısır firavunlarının diplomatik mektupları ile Hitit krallarının Hattuşa (Boğazköy) arşivinde bulunan mektuplarıdır.
Türk edebiyatında mektubun, 13. yüzyıldan sonra, bilhassa Fars edebiyatından alınmış formların içine yerleştirilmiş muhtelif muhtevaların ekseninde gelişerek devam ettiği ve 19. yüzyıldan itibaren, özellikle Batı edebiyatının tesiriyle Türk edebiyatında yerleşen yeni form ve muhtevalar istikametinde yaygınlık kazandığı ...
İlgili 30 soru bulundu
Yazılı mektubun tarihçesi çok eski çağlara dek gitmektedir. Elimize geçen en eski mektuplardan biri Sümer dilinde çivi yazısıy la yazılmış bir kil tablettir ve yaklaşık Î. Ö. 2100-2016 arasında bir zamana tarihlendirilmektedir.
Mektup, bir tür olarak bakıldığında aslında yazı tarihi kadar eskidir denilebilir.
yazılmış, Eski Uygur Türklerinden kalan mektup parçaları ve fragmanlardır. Karahanlılar devrinde, mektubun edebî vasıfların tümünü taşıyan bir tür olarak kabul edilip bir eserin kurgusunu ve müellifin üslubunu tamamlayan bir parça olmak suretiyle manzum olarak yazılabilecek seviyeye getirildiği görülür.
Öğretici metinlere: makale, fıkra, deneme, eleştiri, anı, biyografi, otobiyografi, söylev, mektup, söyleyişi, mülakat, röportaj, gezi yazısı ve haber yazısı gibi örnekler verilebilir.
İlk Türkçe mektup örneklerine bin yıl öncesinde rastlanılmaktadır. Çünkü Doğu Türkistan'da yaşayan Uygurlar'da ilk Türkçe mektuplar görülür. Ayrıca o dönemlerde mektup betik veya bitik olarak bilinmekteydi. Ancak İslamiyet kabul edildikten sonra mektup kelimesi yaygınlık kazanarak ön plana çıkmıştır.
Günümüzde ise mektupları içeriklerine göre özel mektuplar, iş mektupları, edebî mektuplar, resmi mektuplar ve açık mektuplar olarak sınıflandırmak mümkündür (Kaplan 1999, 2). 1.1. Dünya Edebiyatında Mektup Türünün Gelişimi: Mektup romanın ilk örneği olarak 1699 yılında yazılan Portekiz Mektupları gösterilmektedir.
-Kâğıdın sağ üst köşesine mektubun yazıldığı yer ve tarih yazılmalıdır. Mektubun yazıldığı yer tarihten virgülle ayrılmalıdır. (Trabzon, 13.09.2009 gibi). -Solda tarihten yaklaşık 5 cm aşağıya, satırbaşı yapılarak hitap cümlesi yazılır.
Mektuplar dört grupta sınıflandırılır. Mektupların özel mektup, edebi mektup, açık mektup, resmi ve iş mektupları çeşitleri bulunmaktadır. Özel mektup akraba ve dostlara yazılır. Edebi mektup ise geniş kitlelerin okuyabilmesi için özel bir dil ile yazılır.
Mektup daktilo, kalem veya elektronik yöntem ile yazılan ve elden veya posta aracılığı ile muhatabına gönderilen, genellikle düz yazı şeklinde olan uzun mesajlardır. Bir düşünce veya isteği karşı tarafa aktarmak amacı ile yazılmaktadır.
Mektup denilince, akla eski edebiyatımızda genel olarak “inşâ” dediğimiz yazı türü gelir. Bunun böyle düşünülmesinin nedeni, elbette mektup deyince düzyazının ilk anda akla gelmesidir.
Mektup Türleri
Mektuplar “edebî mektuplar”, “özel mektuplar”, “resmî mektuplar”, “iş mektupları” ve “açık mektuplar” olmak üzere temelde beşe ayrılır. Bunların dışında manzum şekilde, yani şiir olarak yazılan mektuplar da vardır.
Mektup, daktilo, kalem ya da elektronik yöntemlerle yazılmış olan yine elden, posta veya elektronik posta ile muhatabına gönderilen ve biçim olarak genellikle düz yazı şeklinde olan uzun bir mesajdır. Mektup yazılacak muhataba uygun bir hitap ile başlar ve imza ile sonlandırılır.
Görüleceği üzere bitig, “mektup” kavram alanı içerisinde oldukça işlek kullanılan bir terimdir. Öyle ki ileride Harezm-Altınordu devlet yazışmalarında mektupların tamamı için sadece bitig terimi kullanılacak (Özyetgin, 2005: 60) ve artık sadece mektuplar için kullanılan bir meslekî bir terim olacaktır.
Mektup dahil her türlü resmî ve hususî yazıyı toplayan, yazım esaslarını gösteren eserlerin genel adı. Eski Türkçe'de kitap, mektup, yazı; hüküm, emirnâme anlamlarında kullanılan bir terim. Edebî mektuplar ve belli konularda küçük hacimli eserler için kullanılan terim.
Edebî mektup; bir yazarın, sanatçının, din büyüğünün vs. bir konudaki görüşlerini ve duygularını açıklamak için yazdığı nazım veya nesir türünde mektup. Bazen alıcının şahsında geniş bir kitleye hitap etmek amacıyla yazılır ve çeşitli organlarda yayımlanır.
Bu çalışmada şiirde olduğu gibi nesirde de Klasik Türk Edebiyatının en güzel eserlerini meydana getirmiş olan Fuzûlî'nin Türkçe Mektuplarında bir söz varlığı incelemesi yapılmıştır.
İslam tarihçiliğine göre Muhammed, Doğu Roma İmparatoru Herakleios'a, Pers Kralı II . Hüsrev'e, Etiyopya kralı Necaşi'ye, Mısır valisi Mukavkıs'a, Bizans Suriye'sinin vasal kralına ve Arap satrapına, ayrıca Doğu Arabistan'ın bazı aşiret despotlarına bu tür mektuplarla elçiler göndermişti.
MEKTUPLAR (NAMIK KEMAL) Namık Kemal'in birkaç nüsha dışında Avrupa'ya (1867) gitmesiyle yazmaya başladığı ve ölüne kadar kaleme aldığı, Türk Edebiyatında mektup türünün en hacimli örneğini teşkil eden eseri.
Mektup, bir kişi veya bir grup insan tarafından diğer bir kişiye bir araç aracılığı ile iletilen yazılı bir mesajdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri