Genel olarak hamileliğin 6. Haftasında kalp atışları dinlenebilirken bazı hamileliklerde bu süre 7. haftayı da bulabilir. Anne adayına yapılan dopplerultrason ile bebeğin kalp atışları dinlenebilir.
Pirinç tanesi büyüklüğündeki embriyonun kalp atışları 6. hafta itibariyle duyulabilir. Bazı hamileliklerde bu süre 7. haftayı da bulabilir ve kalp atışları en rahat ve net şekilde 8.haftadan sonra daha sağlıklı dinlenebilir.
Hamileliğin 6. haftasında artık transvajinal ultrason ile bebeğin kalp atışları duyulabilir. Bebeğin kalp atış hızı ortalama dakikada 100-160 atım hızındadır. 6 haftalık bebek kalp atışı duyulmazsa hemen endişelenmeye gerek yoktur. Doktorunuz sizi birkaç gün sonra çağırıp tekrar muayene edecektir.
6 Haftalık Gebelikte Kalp Atışları Duyulur mu? Erken dönem gebelik takibinde bebeğin kalp atışlarının dinlenmesi, çok önemli ve mutluluk verici bir aşamayı oluşturur. 6 haftalık gebelik kalp atışı muayenesinin yapıldığı haftadır ve normal şartlarda bu hafta itibariyle kalp atışlarının duyulması mümkündür.
Son adet tarihinden sonra bu süre sayıldığında beşinci hafta bebek gebelik kesesinde izlenebilir. Bu süreçte anne adayında adet düzensizliği gibi durumlar varsa 7 hafta kadar beklenmesi gerekebilir. Bu süreçte 1-2 hafta bebeğin kalp atışları ve gebelik kesesi yakından takip edilir.
İlgili 30 soru bulundu
7. haftaya gelinmesine rağmen bebeğin kalp atışları az da olsa duyulamıyorsa, annenin genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak özel bir değerlendirme yapılır. Anne adayının obezite sınırında kilolu olması, rahim içinin dar ve arkaya dönük olması gibi durumlarda, 7 haftalık gebeliklerde kalp atışı duyulamayabilir.
7 Haftalık Bebek Kalp Atışı Duyulmazsa Ne Yapmalı? Gebeliğin 7. haftasında genellikle bebeğin kalp atışları net bir şekilde duyulmaya başlanır, bazı durumlarda kalp atışlarının duyulması gecikse de dakikada 85 atışın altındaki kalp atışlarında gebelik sağlıksız görülür ve takip edilmesi gerekir.
Altı haftalık bebek artık bir buçuk aylıktır.
Hamileliğin 6. haftasında bebeğin boyu yaklaşık 2,5-3,5 mm kadardır. Artık bir nar tanesi veya bir yeşil mercimek boyutlarındadır. Ağırlığı yaklaşık 1,5-2 gramdır.
Altıncı haftanın sonlarına doğru baş kısmı belirginleşir ve göz taslakları ortaya çıkar. Pirinç tanesi büyüklüğündeki embriyonun kalp atışları 6. hafta itibariyle görülebilir ve aileye dinletilebilir. Gebeliğin 20. haftasına gelindiğinde ise bebeğin kalp atışlarını duymak stetoskop ile bile mümkün olmaktadır.
Rutin hamilelik muayenesinde yapılan doopler ultrason sayesinde anne karnında bebeğin kalp atışı duyulur. Bebeğin kalp atışları normal süreçte 6. haftadan itibaren duyulabilir, fakat net şekilde kalp atışının duyulması 10-12 hafta arasını bulabilir.
Adet gecikmesi, düzenli adet gören kadınlarda en erken ve en güvenilir gebelik bulgusudur. Gebeliğin ilk haftalarında adet kanamasına benzer “lekelenme” gibi çok az kanama görülebilmektedir. Bu kanamaya implantasyon (yerleşme) kanaması adı verilir.
Boş gebelik, genellikle 8-10. gebelik haftaları arasında teşhis edilir.
Embriyo 5 mm. ve üstü uzunluğunda iken karından yapılan yüksek çözünürlüklü ultrason ile bebeğin kalp atımları (kardiyak aktivite) embriyonik yapı içinde kıpırtı şeklinde izlenebilir. Bu dönem 6. haftaya denk gelir. Vajinal yoldan yapılan ultrasonda embriyo 2-4 mm. uzunluğunda iken de kalp atımları izlenebilir.
Bu haftada genellikle hamileliğin verdiği mutluluk, şaşkınlık ve heyecan duygularına alışmaya çalışan anne adayları gebelik belirtilerini yavaş yavaş hissetmeye başlar. İkinci aya giriş yapılır ve bu haftalarda bebeğin ilk kalp atışları da dinlenebilecektir.
Gebelik nasıl hesaplanır? Gebeliğin ya da bebeğin olası doğum tarihini hesaplamak için aylık, haftalık ya da günlük olarak hesaplama yapılabilir. Gebelik, toplam 280 gün ya da 40 hafta sürer. Gebeliğin 9 ay 10 gün sürdüğü yaygın olarak bilinse de gebelik, standart olarak haftalık olarak hesaplanır.
Riskli gebeliklerde 10. haftadan itibaren anne kanında Serbest Fetal hücre tayini (DNA testi) yapılabiliyor.
Bu durumda yapılan testin türü etkili olacaktır. Klasik gebelik testleri ilişkiden yaklaşık iki hafta sonra, adet gecikmesinden sonra kullanım için uygundur. Eczanelerden kolaylıkla temin edilen erken gebelik testleri idrardaki Beta-HCG miktarını büyük bir hassasiyetle ölçtüğünden 3. haftada gebeliği tespit edebilir.
İlk trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir; Gebeliğin 5'inci haftasında anne adayı 1 ay 5 günlük hamiledir. Gebeliğin 6'ıncı haftasında anne adayı 1 ay 12 günlük hamiledir.
Ortalama hafta ve ay içi şu hesaplar kullanılır; 4 - 5 haftalık gebelik 1 aylık. 8 - 9 haftalık gebelik 2 aylık.
Dolayısıyla, sizin hesabınıza (gebe kaldığınız cinsel ilişki tarihi) göre 4 haftalık olan bir gebelik, doktorunuzun hesabına (son âdet kanamanızın ilk günü) göre 6 haftalık olacaktır.
8 haftalık bebek kalp atışı duyulmazsa ne yapmalı? 8 haftalık bebek kalp atışı genelde duyulmaktadır ancak duyulmazsa birkaç hafta daha bekleyebilirsiniz. Gebeliğin ilerlediği haftalarda kalp atışı duyulmamaya devam ederse bebeğin anne karnında öldüğü düşünülür. Ayrıntılı bilgi için doktorunuzdan randevu almalısınız.
Bebekte kalp atışının duyulma zamanı anne adayına göre değişir. Bebeğinin kalp atışlarını erken dönemde duymak isteyen anne adayları farklı ultrason tekniklerine başvurabilir. 6-7 haftalık gebelikte bebeğin kalp atışları duyulmadıysa en doğru yaklaşım birkaç hafta beklemek ve bu süre boyunca düzenli takip yapmaktır.
Aşağıdaki belirtiler bebeğin anne karnında öldüğünü gösterebilir. Kanama Kasık ağrısı, bel ağrısı Bebek hareketlerinde azalma Bebeğin aşağı inmesi Gebelik belirtilerinin azalması (bulantı, kusma, aşerme, memelerde dolgunluk gibi) Ama unutulmamalıdır ki, anne karnında bebeğin öldüğü çoğunlukla hiçbir belirti vermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri