İlk nota yazısının kullanılması, en eski uygarlık olarak kabul edilen Sümerler zamanına dayanıyor. 1950 yılında Suriye'nin kuzeyinde yapılan kazı çalışmalarında bununla ilgili tabletlere rastlandı. MÖ. 2000'lere dayandığı düşünülen bu 36 adet tablet Hurrilere ait.
Bu sistemlerden ilki daha çok Fransa, İtalya, İspanya ve Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinde kullanılanı Aziz Iohanne Battista ilahisinin ilk hecelerinden isimlerini alan do-re-mi sistemidir.
Guido D'arezzo
Manastırında müzik dersleri verirken pratik bir yol arayan rahip, manastır ilahilerinden birinin ilk hecelerini alarak şu anki nota isimlerini oluşturmuştur.
Müzik seslerini gösteren işaretlerin ismine NOTA adı verilir. Nota seslerini çıkatmak için kullandığımız bu seslerin yedi tane ismi vardır. Bu sesler : DO, RE, Mİ, FA, SOL, LA ve Sİ dir.
Başka bir deyişle notalar müziğin alfabesini oluşturur. Do, Re, Mi, Fa, Sol, La ve Si olmak üzere 7 nota vardır. Notalar La'dan başlayarak alfabetik olarak isimlendirilmektedir. Porte, notaları yerleştirdiğimiz 5 çizgi ve 4 aralıktan oluşan şablona verilen isimdir.
İlgili 23 soru bulundu
Birlik (Tam ) Nota : 4 vuruşluk notadır. Yarımlık Nota (1/2 lik) : 2 vuruşluk notadır. 1 Dörtlük Nota (1/4 lük) : 1 vuruşluk notadır. 1 Sekizlik Nota (1/8 lik) : Yarım vuruşluk notadır.
Özetle, sesi algılama becerisi ve hassasiyetine göre insan, farkı titreşim miktarlarının 250 ve 3000 hertz arasındaki kısmını, 8 ayrı hassasiyet ile algılayabiliyor ve her bir hassasiyet noktasına da nota deniyor.
İlahinin ilk hecelerine göre ilk başta notalar; Ut, re, mi, fa, sol, la, si olarak bilinmektedir. Sonrasında Ut olarak bilinen nota Do olarak değiştirilmiştir. Kullanılan notaları ise do, re, mi, fa, sol, la, si olarak saymak mümkündür. Müzik sözcüğü dilimize Fransızcadan geçmiş olan bir kelime olarak bilinmektedir.
Nota, doğadaki sesleri ifade etmek için kullandığımız sözcüklerdir. Temelde 7 nota bulunur bunlar ; do, re, mi, fa, sol, la ve si olarak ifade edilirler. Her birinin dizekte bir gösterimi vardır. Bu notaları diyez ve bemol ile yarım ses inceltip kalınlaştırabiliriz.
İlk nota yazısının kullanılması, en eski uygarlık olarak kabul edilen Sümerler zamanına dayanıyor. 1950 yılında Suriye'nin kuzeyinde yapılan kazı çalışmalarında bununla ilgili tabletlere rastlandı. MÖ. 2000'lere dayandığı düşünülen bu 36 adet tablet Hurrilere ait.
Kimi teorisyenlere göre her bir nota Güneş ışığından dağılan renklere karşılık gelir. Buna göre; DO: Kırmızı, RE: Turuncu, Mİ: Sarı, FA: Yeşil, SOL: Mavi, LA: Lacivert, Sİ: Mor.
Notaları adlandırmak için iki temel sistem kullanılmıştır. Bu sistemlerden ilki daha çok Fransa, İtalya, İspanya ve Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinde kullanılanı Aziz Iohanne Battista ilahisinin ilk hecelerinden isimlerini alan do-re-mi sistemidir.
Fa notası, F harfi olarak adlandırılır. Sol notası, G harfi olarak adlandırılır. La notası, A harfi ile adlandırılır. Si notası, B harfi ile adlandırılır.
Noktalı Nota: Herhangi bir notanın yanına nokta geldiğinde o nota, kendi değerinin yarısı kadar daha uzun çalınır. Birlik Notamız Dört Vuruş değerinde olduğuna göre yanına nokta gelmesi halinde 4 vuruşun yarısı yani 2 vuruş daha artar değeri toplam 6 vuruş değerinde olur.
Notalar yuvarlak, beyaz, siyah, çengelli iki çengelli ve dört çengelli yazılarak aynı sıraya göre şu adları alırlar: birlik, ikilik, dörtlük, onaltılık, otuzikilik, altmışdörtlük. Bu sıraya göre her notanın değeri kendisini izleyeninkinden iki kat daha fazladır.
Müziğin alfabesini, yani notaları öğrenmek için çeşitli çalışmalar yapmak gerekir: Solfej: Notaları adlarıyla, sesleriyle ve süreleriyle okumaya denir. Bona: Notaları sadece adları ve süreleriyle okumaya denir. Müziği tek başına notalar oluşturmaz.
2 lik nota ikinci notadır birlik nota süresinin içinde iki tane bulunur yani süre olarak 2 vuruşluk notadır.
Parmaklarının girinti ve çıkıntılarına ilahi mısralarının ilk hecelerini yazan Guido Arezzo, günümüz nota yazımının ilk adımlarını bu şekilde atmış olur. Latince yazılımı “ut” olan nota, uzatmasının zor olması sebebiyle daha sonraları “do” notasına dönüştürülmüştür.
Müzik seslerini porte üzerinde göstermeye yarayan şekillere Nota denir. 7 tane nota olup bunlar sırasıyla; DO, RE, Mİ, FA, SOL, LA, Sİ olarak adlandırılır.
"G” nota sembolü ile gösterilir. 4. Dördüncü sırada bulunan tel re notasını temsil eder.
Bu alanda yer alan küçük bir besteci, icracı ve araştırmacı topluluğu var. Ancak tonları normalde kullandığımız 12 parçadan daha küçük olan mikrotonal müziğin gelişimi yavaş olmuştur. Belki de bunun nedeni, enstrümanların çoğunun 12 tonlu oktav için tasarlanmış olmasıdır.
Dakika başına düşen vuruş sayısını belirtir. Bir BPM 1/60 atıma eşittir. 60 BPM hızında bir müzikte her saniye bir vuruş olacaktır. Dakikadaki vuruş sayısı el veya ayaklarla ya da metronom denilen bir aletle bulunabilir; biraz kolaylaştırmak gerekirse 30 saniyedeki vuruş sayısı 2 ile çarpılabilir.
Müziğin temel zaman birimi olan vuruş, müziği belirlizaman aralıklarına bölen düzenli ve tekrar eden birimlerdir. Bir şarkıya alkışlarınızla veya ayaklarınızı yere vurarak eşlik ettiğinizde şarkının vuruşlarını vermiş olursunuz. Vuruş, müziği eşit zaman aralıklarına bölen düzenli birimlerdir.
Forte. Bu İtalyanca kelime ve dinamik işaretleme yüksek sesle anlamına gelir. Aynı zamanda ekstra yüksek sesle anlamına gelen fortissimo'nun köküdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri