Tüm kış patates yemek için patatesin doğru koşullarda saklanması gerekir. Patatesi saklamak için mutlaka soğuk bir yer tercih edilmelidir. Çünkü sıcak saklama alanında patates çillenir ve çürür.
Patateslerin filizlenmemesi için onları serin bir ortamda muhafaza etmelisin. Ortalama 20 derece altındaki sıcaklıklar, patateslerin sağlıklı saklanması için uygun bir ortamdır. Kısacası serin ortamlarda uzun süre saklanabilir.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Patatesler direkt güneş alacak yerlerde saklanmamalıdır. Bu durum patateslerin direkt tomurcuklanmasıyla ya da yumuşamasıyla sonuçlanacaktır. Patateslerin tomurcuklanmasını önlemek için serin, hava alabilen ve karanlık bir ortamda saklanmalıdır.
Haşlanmış Patates Nasıl Saklanır? Patatesleri haşladıktan sonra oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Ardından kapaklı bir kaba alarak kapağını kapatın. Haşladığınız patatesleri, buzdolabında 3-4 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Nasıl saklandığı ve nasıl pişirildiği de önemlidir. Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür.
Patates:Patatesin ise buzdolabında birkaç gün muhafaza edilebildiği ancak kalan patatesin ısıtılmadan soğuk tüketilmesinin önemli olduğu belirtiliyor.
Patatesleri doğrudan güneş ışığına maruz kalan nemli alanlarda saklarsanız çok kısa süre içinde hızla tomurcuklanır. Bunu önlemek için onları olabildiğince karanlık, serin, rutubetsiz ve hava alabilen yerlerde saklamalısınız. Eğer kileriniz varsa mutlaka kilerde saklamaya özen gösterin.
Eğer patateslerinizi uzun vadede muhafaza etmek istiyorsanız plastik poşet kullanmamalısınız. Balkonunuzdaki patatesleri eğer mümkünse temiz bir çuvala doldurabilirsiniz. Çuvalın yanı sıra karton kutular da patateslerinizi balkonda muhafaza edebilmeniz açısından oldukça idealdir.
The Mirror gazetesinin ajansın internet sitesinden aktardığı bilgiye göre; buzdolabına konmaması gereken en kritik yiyecek patates. Çünkü buzdolabında saklandığında, patatesin içindeki nişasta şekere dönüşüyor.
Bebeğinizin hem taze hem de lezzetli yemekleri tüketmesi için saklama koşulları çok önemli. Bakteriler, oda sıcaklığında çoğalmaya oldukça müsaittir. Bebeğinize yaptığınız yemekleri, buzdolabında bir saklama kabında saklamalısınız. Hatta bu saklama kabı cam bir kavanoz olsa daha sağlıklı bir seçim olur.
Solaninin artması, klorofil sentezini uyararak patatesin sarıdan yeşil renge dönmesine sebep olur. Solanin miktarı arttıkça yeşillenmeyle birlikte zehirlenme etkiside oluşur. Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
Yine de patates yemeğinin sağlıklı bir şekilde tüketilmesi için buzdolabında yaklaşık 2-3 gün bekletmeniz önerilir. Her seferinde yiyeceğiniz kadar yemek alıp, başka bir kapta ısıtmanız gereklidir. Ancak mümkünse aynı gün tüketmeniz tavsiye edilir.
Patates ve soğanlar birbirinden farklı yerlerde saklanmalıdır. Aynı poşet veya kutuda saklanmamalı. Birlikte muhafaza edildiklerinde etkileşime girerler ve soğanların erken bozulmasına sebep olur. Aynı şekilde buzdolabı da soğan saklamak için uygun değildir.
En güzel şekilde fırında patatesi pişirmek için önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25- 30 dakika kadar pişirmelisiniz.
Patates yetişme mevsimi boyunca ortalama 15-18 derece bir sıcaklık ister. Dikim için toprakta + 8 derecelik sıcaklık ister, toprak sıcaklığı + 8 derecenin altında ise dikimi geciktirmek yararlı olur.
Bütün şekilde kuru soğan saklamak istiyorsanız soğanın da sarımsak ve patates gibi serin, kuru ve karanlıkta muhafaza edilmesi gereken bir sebze olduğunu söylememiz gerekir. Bu doğrultuda kutu, sepet ya da bir çuvalda muhafaza edebilirsiniz.
Şiddetli reaksiyonlar arasında ise felç, koma veya halüsinasyon sayılabilir. Yeşil patates parçalarının acı bir tada sahip olması nedeniyle çoğu insan ve hayvan onu yutmaz. Patateslerinizin yeşillenmesi önlemek için ise onları ışıktan uzak karanlık ve serin yerlerde saklayın.
Patates ekimden yaklaşık 2,5 ile 4 ay sonra hasadı yapılır. Patatesler şubat ve mart aylarında ekilen patates nisan ayı ile temmuz ayı arasında toplanır.
Cam evde un saklamak için en ideal kaptır. Unu steril ve ağzı sıkı bir şekilde kapanan cam kavanoz içerisinde, son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz. Eğer plastik kapları tercih ediyorsanız kapalı bir dolapta, kabın ağzı açık şekilde ununuzu saklayabilirsiniz.
Buruşuk, renginde farklı değişimler meydana gelen, yumuşamış patatesleri yemeniz ise sağlığınız açısından zararlıdır. Patates, patlıcan ve domates dahil olmak üzere çeşitli diğer gıdalarda doğal olarak bulunan iki glikoalkaloid bileşiği olan solanin ve chaconine için doğal bir kaynaktır.
İklim: Patatesler genellikle serin ve nemli iklimlerde daha iyi yetiştirilir. Optimal sıcaklık, gündüzleri 20-25°C ve geceleri 15-20°C arasındadır. Ayrıca, bol miktarda güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Toprak: Patatesler, hafif asidik (pH 5,2-6,4) topraklarda en iyi şekilde yetiştirilir.
Patates piştikten sonra tekrar ısıtıldığında yada oda sıcaklığında uzun süre bırakıldığında, toksit etki yaratıp besin zehirlenmesine neden olabiliyor. Besin değerlerini yüksek ısıda kaybeden patatesi bekletmeden tüketmenizi tavsiye ederiz.
Öyle besinler var ki pişirildiği gibi tüketilmesi gerekiyor. Çünkü ikinci kez ısıtılıp tüketildiğinde zehirleme olasılığı çok yüksek. İşte uzmanlara göre ikinci kez ısıtılıp yenildiğinde zehirleme olasılığı yüksek o besinler: Ispanak, mantar, yumurta, tavuk, kereviz, pancar, patates, pirinç.
Soyulmuş patetesi saklamak için yağ ve tuz kullanabilirsiniz. Buzlukta saklayacağınız soyulmuş patetslerin içerisine zeytinyağı ve tuz koyarsanız uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Buzdolabının normal haznelerinde saklamak isterseniz bu süre 4-5 günden fazla olmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri