[1] İnsan, önce kendini, kendi çıkarını düşünür; sonra sevdiğini ve onun çıkarını.
1- Canan Kelimesinin Sözlük Anlamı:
Canan isminin sözlük anlamı canlı, gürbüz, diri olandır. Zaten kelime ''Can'' kelimesinden türetilmiştir. Farsçada ''an - en'' ekleri kelimeye çoğulluk anlamı kazandırır. Bu nedenle Canan, aynı zamanda ''canlar'' anlamına gelir.
önce can, sonra canan TDK sözlük anlamı şu şekildedir: insanlar bencildir, önce kendilerini, sonra yakınlarını düşünürler anlamında kullanılan bir söz.
Gönülden sevilen, gönül verilmiş olan kadın, sevgili. Cümle içinde kullanımı: ? Canı canan dilemiş vermemek olmaz ey dil!?
Bir tasavvuf terimi olarak cânân, bütün mevcûdatın kendisiyle kāim olduğu "kayyûmiyyet" sıfatını ifade eder. Cân-ı cân ise lugatta rûh-ı a'zam ve Allah mânasına gelmekle birlikte tasavvuf ıstılahında hakikatler hakikati şeklinde de ifade edilen hakiki vahdet demektir.
İlgili 44 soru bulundu
Can isminin birden fazla anlamı vardır. Kuvvet ve dirilik, Canlılık, kişinin varlığı, sevimli kimse anlamları bulunmaktadır.
Farsça cānān جانان "canlar, şiirde "sevgili"" sözcüğünden alıntıdır.
Can kelimesinin TDK sözlüğe göre 8 farklı anlamı vardır.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "can boğazdan gelir" atasözü; "yaşamak, güçlenmek için yemek gerekir" anlamına gelir. İnsan yemekle yaşar. İyi beslenmeyen kişinin sağlığı, yaşamı tehlikeye düşer.
Sevgili, gönül verilen, âşık olunan.
İşte Türk Dil Kurumu'na göre Cankız isminin anlamı; Sevilen, sevimli, şirin kız.
Farsça bir terkip olan nâmahrem ise “aralarında evlenme yasağı bulunmayan kişiler” demektir.
Sağ Baş Yastık İstemez Atasözünün Anlamı Nedir? (
Sağlığı yerinde olan bir insanın durup dururken yattığı pek görülmez. Eğer yatmak istiyorsa, bilin ki o hastadır. Mutlu, yaşama sevinci ile dolu ve sağlıklı olan insan durup dururken başını yastığa koymak istemez.
Cana can katmak deyimi yapılan bir iyilik karşısında kişiyi tekrar hayata getirmiş gibi sevindirerek mutlu etmek anlamına gelmektedir.
Emek Olmadan Yemek Olmaz sözü, ancak çalışıp çabalayarak başarılı olunabileceği anlamına gelir. Hem maddi hem de manevi kazançlar emek vererek elde edilir. İnsan, ideallerini gerçekleştirmek için planlı programlı bir şekilde ilerlemeli. Emek vermediğimiz işlerden başarılı beklememiz hatalı bir tutumdur.
“Can” yardımcı fiili bir eylemin gerçekleştirilmesi hakkında olumlu anlamda yetenek, olasılık, izin ve rica bildirirken kullanılır. Yani eylemi gerçekleştirmek için gerekli yeteneğin, olasılığın veya iznin olduğunu ya da eylemin gerçekleşmesi için ricada bulunulduğunu belirtir.
İslam'a ve diğer semavi dinlere göre insan beden ve ruh olarak ikiye ayrılır. İnsanı hayata bağlayan bedeni değil ruhudur. Can kelimesi de yüzlerce yıldır ruh ve hayat manasında kullanılmaktadır.
İngilizcede “Could” kip belirteci, geçmiş zamanda “can” kip belirtecinin yerine kullanılır. “Can” şimdiki zamandaki yeteneği anlatırken, “Could” geçmiş zamandaki bir yeteneği ifade eder.
canan / cânân / جانان
Sevgili.
Farsça cānān جانان “canlar, şiirde sevgili” sözcüğünden alıntıdır.
Can ismini koymak caizdir.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan can kelimesi, hem ruh hem de hayat manasına gelir. Öz ise, hakikat, cevher ve temel demektir. Bu iki kelimenin birleşmesinden oluşan can özüm ifadesi, genellikle sevgililer ve eşler arasında hitap sözü olarak kullanılır.
Can kelime karşılığı olarak ruh, hayat, diride olan kudret/kuvvet gibi pek çok anlama gelir. Aleviler kendi cem/ibadet ayinlerinde, dişi-erkek, sen-ben ayrımını ortadan kaldırıp insanı öne çıkarmak için bu kavramı kullanırlar (Seyyid Hakkı, 2017).
Bir tasavvuf terimi olarak cânân, bütün mevcûdatın kendisiyle kāim olduğu “kayyûmiyyet” sıfatını ifade eder. Cân-ı cân ise lugatta rûh-ı a'zam ve Allah mânasına gelmekle birlikte tasavvuf ıstılahında hakikatler hakikati şeklinde de ifade edilen hakiki vahdet demektir.
Sözü söyle alana kulağında kalana söylenen sözün öneminin ancak karşı tarafın anlamasıyla mümkün olması gerektiğini açıklamaktadır. Söylenen sözün zamanı da söylenilen kişi tarafından algılanması da belirtilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri