İlk Osmanlı vakanüvisi olan Mustafa Naimâ Efendi, genellikle “Naimâ Tarihi”olarak bilinen hicri 1000 yılından sonraki olayları ayrıntılarıyla veren bir Osmanlı tarihi yazmıştır.
II. Bayezid ve Osmanlı Tarihçiliğinin İnkişafı: XV. yüzyılın son hükümdarı olan II. Bayezid ve döneminin (1481-1512), tarih yazıcılığında müstesna bir yeri vardır.
Dâimî şehnâmeci makamı ilk defa şair Ârifî Fethullah Çelebi için (ö. 969/1561-62 [?]) tesis edilmiştir.
Vak'a-Nüvis, Osmanlı İmparatorluğu zamanında saltanatın tarihî olaylarını kaydetmekle görevlendirdiği kişilere verilen isimdir. Vakanüvîsân devlet görevlisidir. Her yılın sonunda saraya o yıl içinde ölen önemli şahısların biyografilerini vermekle yükümlüdürler.
İstanbul. Osmanlı ve Balkan tarihi üzerine hazırladığı eserlerle dünya çapında saygı gören ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının 5. yılında anılıyor.
İlgili 39 soru bulundu
Mustafa Naîmâ ya da tam adıyla Halepli Mustafa Naîmâ Efendi, (Osmanlı Türkçesi: مصطفى نعيما; d. 1655, Halep - ö. 1716, Patras), Osmanlı tarihçisi, ilk resmî Osmanlı vakanüvisi.
Ankara'da başladığı eğitim hayatına Sivas'ta devam eden İnalcık, lise tahsilini ise Balıkesir'de yaptı. 1936 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde başladığı Yeni Çağ Tarihi bölümü, onu dünyanın sayılı tarihçileri arasına taşıyan ilk adım oldu.
İlk vakanüvis olan Mustafa Naim Efendi, yaptığı çalışmalarla tarih bilimine yeri doldurulamaz kaynaklar bırakmıştır. Osmanlı tarihini kayıt altına almak için kendilerinden önce yazılanları derleyen ve kendi dönemlerinin olaylarını kayıt altına alan devlet tarihçilerine vakanüvis denir.
Bilinen en eski eleştirel tarih eseri "tarihin babası" olarak bilinen Heredot (MÖ 484–425) tarafından derlenen Herodot Tarihi'dir.
Öğretici Tarih Yazıcılığı
Bu tarzın önderliğini yapan kişi Thukydides (Tukididis)'tir. Gerçek anlamda tarihçilik, onun "Pelopennesoslular ile Atinalıların Savaşı" adlı eseriyle başlamıştır.
Şehnâme veya Şahnâme (Farsça: شاهنامه), Firdevsî'nin eski İran efsaneleri üzerine kurulu manzum destanıdır. İran edebiyatının en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilir. 977 ila 1010 arasında yazılmıştır. 60.000 beyit civarında hacime sahiptir.
Hükümdarların vasıflarını, şan ve zaferlerini kayıt ve tasvir eden eserlere şehnâme, bunu yazana da ‚ şeh-nâmeci veya ‚ şeh-nâme-nüvis denir”.
Başta Âşıkpaşazâde olmak üzere Osmanlı kaynaklarına göre Osman Gazi, 1299 yılında resmen bağımsızlığını ilan etti. Bu tarih, birçok tarihçi tarafından beyliğin kuruluşu olarak nitelendirildi. Bunun yanı sıra tarihçilerin bazıları beyliğin kuruluşunu 1301 kabul eder.
Vakanüvis Osmanlı Devleti'nde resmi tarihçilerine verilen unvandır.
İşte I. Murat'tan II. Murat'a kadar devam eden devrede Osmanlı Beyleri'ne tercüme edilen eserler ortaya çıkmaya başlamıştır ki, bu suretle 15. yüzyılın ilk yarısında yani 1424'ten itibaren Osmanlı tarih yazıcılığının ortaya çıktığına şahit oluyoruz.
Tarihi çağların başlangıcı olan İlk Çağ, yazının icadıyla başlamıştır.
Bir nevi Hititlerin tanrılara hesap vermek için yazdıkları günlüğün ismidir. Anallar tanrılara hesap vermek amacıyla yazıldıkları için güvenilir bir kaynak olarak kabul edilir. Bu nedenle Hititler tarafsız tarih yazımının öncüsü sayılmaktadırlar.
Tarih yazıcılarına vakanüvis denir.
Osmanlı Devleti'nin son resmî vakanüvisi Abdurrahman Şeref Efendi tarafından kaleme alınan ve dönemin resmi tarih dergisi olan Târîh-i Osmânî Encümeni Mecmuası'nın2 1 Şubat 1328 tarihli 18. Sayısında yayınlanan bu makalenin sadeleştirilmesi3 dönemi ve şartlarını anlama açısından mühim bir biyografik çalışmadır.
17. yüzyılda yaşayan Evliya Çelebi, Kâtip Çelebi ve Halepli Mustafa Naima önemli vakanüvisler arasındadır. Naima tarihi, Keşfüz Zunun, Miratü'l Memalik dönemin en önemli eserleridir. Ayrıca Fatih Sultan Mehmet devrinin meşhur vak'anüvisi Tursun Bey'dir.
Dilsizlere mahsus işaret dili 16. ve 17. yüzyıllarda Osmanlı iç sarayında yaygın olarak kullanılırdı. Bir rivayete göre bu âdet, Kanuni Sultan Süleyman'ın dilsiz olmayan saray görevlilerini de bu dili kullanmaya teşvik etmesiyle başlamıştı. Hikmet Kızıl yazdı.
Bilge Tonyukuk Göktürk Hükümdarı Bilge Kağanın veziri olmasının yanı sıra bilinen ilk Türk tarihçisi ve yazarıdır. 2020 yılı UNESCO tarafından 'Bilge Tonyukuk Yılı' ilan edildi.
Herodotus, M.Ö. 484 dolaylarında Pers İmparatorluğu'nda doğmuştur. Onun ünlü eseri hikayeleri için Romalı hatip ve yazar, Cicero'nun, tarafından "Tarihin Babası" olarak adlandırıldı.
Prof. İlber Ortaylı, hocası Halil İnalcık'ın Mustafa Kemal Atatürk'le ilgili bir anısını kişisel Twitter hesabından paylaştı. 1933 yılına ait anıda İnalcık'ın ders gördüğü sınıfı Atatürk'ün ziyaret ettiği belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri