Başlıca geleneksel ölçme ve değerlendirme araçları; yazılı ve sözlü yoklamalar, çoktan seçmeli testler, doğru - yanlış soruları, kısa cevaplı sorular, boşluk doldurma ve esleştirme sorularıdır.
Ölçme Türleri. Ölçme; ölçülen özelliğe ve ölçülen özelliğin gözlenme şekline göre yani ölçümün elde ediliş biçimine göre üçe ayrılmaktadır: Doğrudan, dolaylı ve türetilmiş.
Geleneksel Ölçme değerlendirme yaklaşımında kullanılan teknikler: 1)Çoktan seçmeli testler 2)Doğru- yanlış testleri 3)Eşleştirmeli testler 4)Kısa cevaplı testler 5)Yazılı yoklamalar olarak sıralanabilir.
Alternatif ölçme değerlendirme metotları, öğrenciyi merkeze alan, sadece öğrenme ürününü değil öğrenme sürecini de değerlendiren metotlardır. geleneksel metotlardan daha fazla zaman harcamayı gerektirir. izlenir ve bu süreç değerlendirilerek gerektiğinde kullanılan sınıf etkinlikleri değiştirilir.
İlgili 44 soru bulundu
Başlıca alternatif ölçme değerlendirme araçları; Performans değerlendirme, öğrenci ürün dosyası (portfolyo), kavram haritaları, yapılandırılmış grid, tanılayıcı dallanmış ağaç, kelime ilişkilendirme, proje, drama, görüşme, yazılı raporlar, gösteri, poster, grup ve/veya akran değerlendirmesidir.
Başka bir ifadeyle, öğrencinin neyi, nasıl ve ne kadar anladığını ölçmeyi hedefleyen, öğretmenle birlikte öğrencinin de değerlendirme sürecine katıldığı değerlendirme yaklaşımıdır.
Ölçme tekniği, evrende var olan olayları kontrol altına almanın ve yönetebilmenin temel bilimidir. Karşılaştırma yöntemlerine dayanır, fiziksel büyüklükleri temel alır. Fiziksel büyüklüklerin matematik ile tanımlanıp, kontrol edilmelerine imkân verir.
Alternatif değerlendirme olarak da adlandırılan performansa dayalı değerlendirme, genellikle öğrencilerin bir ürün ortaya koyarak kendi bilgi, beceri ve kavramalarını göstermelerini sağlar (Karahan, 2007).
Nominal, Ordinal, Aralık ve Oran, her biri çoktan seçmeli bir soru olan anketler ve soru formları şeklinde veri toplamak için kullanılan dört temel ölçüm ölçeği seviyesi olarak tanımlanmaktadır.
DOĞRUDAN ÖLÇME (Ortalama okuma süresi 2 dakika, 7 saniye.) Metre aracılığı ile bir yazı tahtasının uzunluğu ölçülmek istendiğinde yapılan ölçme işi doğrudan ölçmedir. Bu örnekte ölçülmek istenen özellik tahtanın uzunluğu, ölçme aracı ise kendisi de bir uzunluk olan metredir.
Eşit Oranlı Ölçek. Buradaki sıfır gerçek sıfırı temsil eder. En nitelikli ve en çok bilgiyi veren ölçek türüdür. Bütün matematiksel ve istatistiksel işlemler yapılmaktadır.
Bir tahtanın uzunluğunu metre ile ölçmek doğrudan ölçmedir. Eşit kollu teraziyle ağırlık ölçmek doğrudan ölçmedir. Varlıkların sayısını söylemek doğrudan ölçmedir. Mehmet'in kaç kardeşinin belirlenmesi doğrudan ölçmedir.
Ölçme, bir betimleme(tanımlama) işlemidir. Değerlendirme ise, bir yargılama işlemidir. Ölçme sonucunun bir ölçüt ile karşılaştırılmasına dayanır.
Analiz bir işlemler dizisi; değerlendirme ise, bu işlemlerin sonuçlarına göre bir yargıya varma işidir. Bu bağlamda analiz ve değerlendirme bir bütün olarak görülmekte ve kimi zaman süreçteki yerlerine ve işlevlerine bakılmaksızın birbirinin yerine kullanılmaktadır.
Yani sıcaklığı civanın genleşme bağıntısından faydalanarak ölçme yapıldığından dolaylı ölçmedir. Ağırlığın baskül, elektronik terazi, kantar, yaylı terazi (el kantarı) gibi araçlarla ölçülmesi.
Basit Ölçü Aletleri
Parsel gibi küçük alanların ölçülmesinde basit ölçme aletleri kullanılmaktadır. Bunlar jalon, jalon sephası, çekül, sayma çubukları, çelik şerit metre, dik inme ve dik çıkmaya yarayan aynalı gönye ve prizmalardır.
Bunların başlıcaları çelik metreler, cetveller, gönyeler çeşitli kumpaslar, mikrometreler, komperâtör, mastarlar ve ölçü lokmalarıdır.
Herhangi bir niteliği başka nitelikle ilişkilendirmeden gözlemek doğrudan ölçme olarak adlandırılır (Boy sırasına koyma, Terazi ile tartma, metre ile ölçme).
Nominal ölçekten daha güçlü bir ölçektir. sıralama özelliği de söz konusu olmaktadır. olmadığı için ortalamaların hesaplanması mümkün değildir. Bu ölçme düzeyinde aralıklı ve oran ölçeği ile yapılmış ölçümler metrik düzey olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri