Türk romanında bilinçli olarak ilk postmodernist roman denemesini Oğuz Atay, Tutunamayanlar adlı romanıyla yapmıştır.
Fakat konularda anlam bütünlüğü yoktur. Dadaizmin temel ilkeleri arasında yer alan ''saçma ama anlamsız değil'' ilkesi, postmodern romanlar için de geçerlidir. Oğuz Atay'ın 1972 yılında ilk baskısının yapıldığı Tutunamayanlar adı verilen kitabı, Türk edebiyat tarihinin ilk postmodern romanı olarak kabul edilir.
20. yüzyılın ortalarında ortaya çıkan postmodernizm; mimari, felsefe, edebiyat, resim gibi alanlarda kendini göstermiştir. Bu kavram 1960'lı yıllardan itibaren kullanılmaktadır. 1979 yılında Jean François Lyotard "Postmodern Durum" adlı kitabıyla bir tartışma başlatmıştır.
Postmodernizmin düşünce tarihi Friedrich Nietzsche ile başlatılır. Önemli postmodern düşünürlerin dayanakları Nietzsche ve Heidegger'dir. 20. yüzyılda kıta felsefesinin en önemli düşünürü olarak görülen Heidegger'in çalışmaları postmodernizmin temelini teşkil eder.
Türk Edebiyatında postmodern edebiyatçılardan bazıları şunlardır: Oğuz Atay, Orhan Pamuk, Sırrı Süreyya Evren ve Bilge Karasu. Dünya edebiyatında ise Italo Calvino, Vladimir Nabokov, George Perec ve Peter Handk, postmodern romancılara örnek gösterilebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Marcel Proust, Franz Kafka, James Joyce, Robert Musil postmodern romancıların ilk örnekleri sayılır. Hatta çok daha geriye giderek Cervantes'in meşhur Don Kişot'unun modern romanın olduğu kadar postmodern romanın da öncülerinden olduğunu düşünenler vardır.
Postmodern roman, bir anlamda söylemsel olarak mimaride başlayıp gelişen, kurumsal, kuramsal ve düşünsel alanlarda hızla yayılan ve 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren edebiyat dünyasında da kendisini gösteren postmodernizmin ürünüdür.
Postmodernizmin ilk defa nerede ortaya çıktığı sorusuna cevap olarak 1960'larda New York'lu sanatçılar ve eleştirmenleri gösterebiliriz. 1970'lerde Avrupa'ya taşınıp orada geliştirilmiştir.(Sarup, 1995, 158). Artık postmodernizmden de bahsedilmeye başlanmıştır.
*Postmodern romanlarda kurgulanmış bir “olay” yoktur. *Postmodernist anlatılarda amaç, olay anlatmak değil, olayın oluşturduğu izlenimleri, duyguları anlatmaktır. * “Karamsarlık, yalnızlık, bunalım, gerçek arayışı” gibi duygular ifade edilir. *Postmodern romanlarda kronolojik bir olay veya anlatım yoktur.
Postmodernizm, “tanımsızlığın tanımı” olarak ifade edilmiştir (Akay, 2002, s. 22). Fransa'da yapısalcı felsefe, sanat, kültür, edebiyat ve tarih tartışmaları postmodernizmin öncülü olmuştur. İlk tartışmalar İkinci Dünya Savaşı ertesinde, Batı Avrupa'da ilerleme düşüncesine yönelik eleştirel yaklaşımlardan beslenmiştir.
Postmodernizm, modernizm sonrası ve ötesi manasında bir tanımlama olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, modern düşünceye ve modern kültüre ait temel kavram ve bakış açılarının sorunsallaştırılması ile sürdürülmektedir. Postmodernizm, modernizme karşı genel bir tepkiydi.
Yirminci yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan ve ele aldığı konuları çoğul bakış açıları ile tam manasıyla gerçekliğe bağlamadan hazcı bir yaklaşımla işleyen edebi eserlere denir.
- Postmodernizm, modernizmin sorgulanmadan, herkes tarafından kabul edilmesi gereken evrensel değerler olduğu görüşünü reddederek ortaya çıkar. - Postmodernizmde gerçeklik unsurundan çok kurmaca ön plandadır. - Yazar, bir topluluk üyesi olmaya karşıdır; kendi bireyselliğini egemen kılmaya yönelir.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Postmodern yazını temsil eden kullanımlar olan üst kurmaca, ironi, bilinç akışı, metinler arasılık, bakış açısı ve anlatıcı çeşitliliğiyle sağlanan çoğulculuk öykülerin ihtiva ettiği diğer postmodern unsurlardır.
Üstkurmacanın hakim olduğu postmodern romanlarda metinlerarasılık, parodi ve pastiş teknikleri sıkça kullanılan yöntemlerdendir. Yazar hem oluşturduğu metinle hem de parodi, pastiş gibi yöntemlerle gönderme yaptığı metinlerle çıkar okuyucu karşısına. Okuyucu aynı anda birçok metni okumuş olur.
Postmodern roman özellikleri 20. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren detaylı olarak incelenir. Postmodern roman nedir sorusuna yanıt olarak modernizme karşı olarak doğan bir sanat akımı olduğu söylenebilir. Bununla birlikte Postmodern özellikleri neler sorusuna ise bu sanat akımını inceleyerek yanıt verilebilir.
Postmodern romanlar dil unsurlarının hepsini kullanmaya açık yapıtlardır. Postmodern romanlarda konuşma dilinden atasözlerine, argodan uydurma kelimelere dilin bütün alanları gözlenebilir; çünkü postmodern roman dilin kendisidir.
Metinlerarasılık ve üstkurmaca tekniklerinin sıkça kullanıldığı, modern romanlardakinin aksine özneye değil de söylemin kendisine odaklanan, tarihi gerçeklerle kurguyu iç içe vererek tarihten yararlanan postmodern roman sıra dışı kurgusuyla dikkatleri üzerine çekmeyi başarır.
Postmodernizm savunucularının modernizmi tanımlayan ilke ve aktörleri güçlü bir şekilde sorguladığını ve hatta reddettiğini görüyoruz: Akılcılığın ve üst anlatı olarak görülen evrenselliğin ve mutlak olanın, bilimsel çalışmaları teknolojiye indirgeyen yaklaşımla bilimin yani ilerlemenin ve hatta bireyin reddi.
Postmodern Romanda Modern Gerçeklik Algısının Yitimi
Deneysel ve olgusal gerçeklik, bütünlüğü ve kesinliği olan bir gerçekliği ortaya koyamamıştır. Bilginin ve yargıların göreceliği ile oluşan şey, inanç kaybı ve çoğulcu bakış açısıdır. nanç kaybı romandaki nedensellik kaynaklarını altüst eder.
Postmodernizm, modernizm anlayışının sorgulanması sonucu alternatif bir paradigma olarak ortaya çıkmıştır. Bu kavram, modernizmin sonrası ve ötesi olarak kullanılmasıyla birlikte modern düşünce ve kültüre ait sorunların düzeltilmesi, iyileştirilmesi anlamına gelir.
Postmodernizm, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemin güç kaymaları ve insanlıktan çıkarılması ve tüketici kapitalizminin saldırısı ile ilişkilendirilebilir. Postmodernizm terimi, Modernizm ile bir ilişki anlamına gelir . Modernizm, yirminci yüzyılın başlarında moda olan daha eski bir estetik hareketti.
Postmodern romanlarda geleneksel kuralların dışına çıkılarak yapılan bu kuralsızlık eylemi aslında postmodernizmin başlıca ilkesidir. Klasik roman yapısının yıkıldığı bu eserlerde söz dizimi de gerek kelime grupları gerek cümle çeşitleri gerek cümle öğeleri farklı bir görünüş sergileyip bu akımdan payına düşeni alır.
Temelde modernizm eleştirisine dayanan postmodernizm anlatısı, modern epistemolojinin ürettiği iddiaların hükmünü yitirdiğini savunmaktadır. Do- layısıyla postmodern algıya göre, modern ideolojiler ve diğer büyük anlatı- lar geçerliliğini yitirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri