Miyamoto Musaşi (宮本 武蔵 c. 19 Mayıs 1584 - 13 Haziran 1645), ergenlik döneminde Miyamoto Bennosuke ya da Miyamoto Musana, ünlü Japon kılıç üstadı. Tarihte en yetenekli kılıç üstatları arasında yer aldığına inanılır.
Tam adı Miyamoto Musashi Shinmen Takezo'dur. 19 Mayıs 1584'te Japonya'da doğmuştur. Fujiwara Klanı'na bağlı bir samuray ve dönemin en etkili ve önemli kılıç ustasıdır. O dönemin Japonya'sı kargaşa içerisindeydi ve bu birçok savaş ve çatışma anlamına geliyordu.
9.-12. yüzyıllar arasında samuraylar bir sınıf haline geldi. İki adla anılırlardı: Samuray (şövalye), Buşi (savaşçılar). Bu insanların bir kısmı yönetici sınıflara bağlıydılar. Bir kısmı ise para karşılığı savaşırlardı.
Saigo Takamori (西郷隆盛) (23 Ocak 1828 Kagoshima, Satsuma - 27 Eylül 1877 Shiroyama, Kagoshima), Japon samuray, asker ve siyasetçi.
Samuraylar ilk olarak Heian Dönemi'nde (794-1185) ortaya çıktılar. İlk başlarda imparatorluk sarayından ayrıldıktan sonra kendi servetlerini aramaya koyulsalar da bağımsız hale geldikten sonra zengin toprak sahipleriyle iş birliği yaptılar.
İlgili 24 soru bulundu
Samuray iki kılıç taşır: uzun ve kısa. Uzunu katana, kısası wakizaşi adını taşır. Uzunu, düşmana saldırmak ya da kendini savunmak için. Kısa olanı gerektiğinde kendi canına kıymak için.
Bu dönem 24 Mart 1603 tarihinde Edo'da Tokugawa Ieyasu tarafından Tokugawa Şogunluğu'nun kurulmasıyla başlar ve 3 Mayıs 1868'de Meiji Restorasyonu'nun başlamasıyla sona ermektedir.
Onna-bugeisha (Japonca: 女武芸者; "kadın dövüş sanatçısı"), Japon soyluluğuna ait bir çeşit kadın savaşçıydı. Çoğu kadın samuray erkekleriyle birlikte savaşa girdi. Feodal Japonya'daki bushi (samuray) sınıfının üyeleriydiler ve savaş anlarında ailelerini ve onurlarını korumak için silah kullanımı konusunda eğitildiler.
Soylu askerler sınıfı olan ve kabaca “hizmet edenler” anlamına gelen samuraylar, bölgesel savaşçılardı ve Ortaçağ Japonyasında ortaya çıkmışlardı. Hatta 12. yüzyılda ülkeyi yönetme makamına kadar yükselmişlerdi. Samuraylar, iktidarın mutlak idaresinin bir kolu olarak ayrıcalıklı bir pozisyona sahipti.
Bushido felsefesi bir samurayın hayatını şekillendirirdi. Önemli olan doğru şeyleri yapmak ve manevi değerleri korumaktı. Çabalamak, denemek ve ölmek, hiç bir şey yapmamaktan çok daha değerliydi. Çünkü bu girişimler kişisel ve bedensel korkular taşımadan, büyük bir rahatlık ve içtenlikle yapılıyordu.
Samuraylık eğitimi 7 yaşında başlamaktadır. Samuray eğitimi görmek için samuray sınıfından (soylu sınıftan) doğmak gerekir. Samuraylara aldıkları eğitimler sonrası dürüstlük , cesaret, saygı, özveri, sadakat, öz kontrol ve görev adamı olma gibi nitelikler atfedilmektedir.
dinle (yardım·bilgi)) ("Orduların Kumandanı"), Japonya'da bir askeri rütbe ve tarihsel unvandır.
Miyamoto Musaşi (宮本 武蔵 c. 19 Mayıs 1584 - 13 Haziran 1645), ergenlik döneminde Miyamoto Bennosuke ya da Miyamoto Musana, ünlü Japon kılıç üstadı. Tarihte en yetenekli kılıç üstatları arasında yer aldığına inanılır.
Akhilleus (Grekçe: Ἀχιλλεύς Akhileus, Fransızca: Achille Aşil) annesi tanrıça, babası ölümlü bir kral olan yarı tanrıdır. Peleus ile su tanrıçası olan Thetis'in oğludur. Dünyanın en büyük savaşçısı kabul edilir.
Fukushima şehrindeki tarihi Samuray kasabası Aizuwakamatsu'da yaklaşık 120 bin kişi yaşıyor.
Oyun yazarları tarafından verilen versiyon bazıları tarafından tarihî gerçek olarak kabul edilmiş olsa da, ilk Chūshingura olaydan yaklaşık 50 yıl sonra yazılmıştır ve Chūshingura'dan önceki gerçek olaylarla ilgili çok sayıda tarihî kayıt günümüze ulaşmıştır.
Ninja (忍者) veya shinobi (忍び), feodal Japonya'daki ajanlar veya paralı askerler. Casusluk, sabotaj, infiltrasyon, suikast ve bazı durumlarda açıktan muharebe ninjaların temel işleridir.
the last samurai filmindeki katsumoto karakteri bu kişiden esinlenerek yaratılmıştır. 27 eylül 1877 günü harakiri yaparak yaşamına son vermiştir.
Ronin, 12-19. yüzyıl Japonya'sında efendisiz kalmış savaşçı (samuray) aristokratlar. Kelime anlamına bakıldığında ro+nin Japoncada "dalga+adam" anlamına gelir ve muhtemelen oradan oraya başsız bir şekilde savrulmaları kastedilir.
Japon toplumunda kılıç
Edo döneminde sadece Samuraylar kılıç taşıyabiliyordu. Kılıcın, samurayın ruhu olduğu düşünülür. Diğer silahlar zamanla popülerliğini yitirirken kılıç yerini korumuştur. Japonlar kılıca olağanüstü değer verirlerdi.
Katana kılıcı olarak da bilinen bu kılıçları, eski Japonya'da soylu asker sınıfını oluşturan samuraylar kullanıyordu. Bu kılıçlar bugün sertifikalı zanaatkarlar tarafından yüzyıllara dayanan geleneksel yöntemlerle üretiliyor.
Uzun bir iç savaştan sonra Japonya'yı birleştiren Tokugawa Ieyasu imparator tarafında 1603 yılında şogun olarak görevlendirilmiştir. Tokugava Ieyasu fethettiği toprakları destekçilerine dağıttı ve Edo'da kendi Tokugawa Şogunluğunu kurdu. İmparator bu dönemde eski başkent Kyoto'da kalmaktaydı.
Günümüzde Şintoizm:
Günümüzde Şintoizm milli bir din olması nedeniyle Japonlar arasında yaygındır.
Bu noktada bugünkü modern Japonya'nın kurucusu kabul edilen İmparator Mutsihito Meiji 1867'de tahta çıktı. Tarihe Meiji Dönemi (Aydınlar Dönemi) olarak geçen dönem de bundan sonra başladı. Meiji Restorasyonu ile 1868'de Şogun idaresi resmen sona erdirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri