Bu davaya uygulamada "kira bedelinin tespiti davası" ya da "kira tespit davası" denilmektedir. Hakim tarafından yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, 12 aylık TÜFE ortalamalarına göre ve kiralananın durumu ile emsal kira bedelleri de dikkate alınarak hakkaniyete uygun bir şekilde belirlenir.
5. Kira Tespit Davası Açma Süresi (Ne Zaman Açılır?)
Bu durumda hakim; TÜFE on iki aylık değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedellerini göz önünde tutarak ve hakkaniyeti de gözeterek piyasa rayicine göre kira bedelini belirleyecek bir karar verecektir.
Bilirkişiler gerekli notları alır ve raporlarını düzenleyerek Mahkemeye sunarlar. Aksi bir durum yok ise (itiraz vb.) mahkeme kararını açıklar ve yeni kira bedeli belli olur. Sulh Hukuk Mahkemesi Yüksek Mahkeme uygulamalarına göre “hak ve nesafet” ilkesi gereğince karar almalıdır.
Kira tespit davası sonucunda verilen karar icra takibine kesinleşmeden konulamayacaktır. Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin verilen karar, mahkeme tarafından her iki tarafa tebliğ edildiği tarihten itibaren yasal süre içerisinde itiraz edilmez ise karar kesinleşecektir.
TBK m.344/3 hükmüne göre, kira tespit davasının açılabilmesi için kira ilişkisi 5 yılı doldurmuş olmalıdır. Kira sözleşmesi ilk etapta 1 yıl için yapılmış ve sürekli uzayarak kira ilişkisi 5 yıla çıkmış olabilir. Aynı şekilde, 5 yıl veya daha fazla süre için kira sözleşmesi yapılmış ve 5 yıl dolmuş olabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Bu gibi farklı masrafların oluştuğu kira tespiti davası konusunda pek çok soru sorulmaktadır. Özellikle kira tespiti davası masraflarını kim öder sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Kira tespiti dava masraflarını, davayı açan kişi ödemektedir.
Kira tespit davalarında harç, talep edilen kira bedeli ile mevcut kira bedeli arasındaki fark üzerinden hesaplanır. Örnek vermek gerekirse; mevcut kira bedeli 5.000 TL iken talep edilen kira bedeli 10.000 ise bu durumda harca esas alıncak değer 10.000 – 5.000 = 5.000 TL olmaktadır.
Kiracı, 7 gün içinde itiraz etmez ve 30 gün içinde ödeme yapmazsa, ev sahibi tahliye talebiyle İcra Mahkemesi'ne başvurabilir. Kira artışı yapmayan kiracıyı tahliye ettirebilmek için her somut olayın kendi içerisinde ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir.
Kira tespit duruşmasında Yargıtay kararları gereğince bu delillerden bir tanesi de tanıklardır. Tanık dinlenmesi sonucunda mahkeme de kira tespit davasın da sonuca etki edebilecek bir durum varsa bunu dikkate alacaktır. Bu nedenle kira tespit davasında tanık dinlenmesi, mahkemelerce geçerli olan bir durumdur.
Emsal kira bedeli, kiraya verilmiş mülkün emlak vergisi değeri miktarının %5'ine karşılık gelmelidir. Örneğin emlak vergisi değeri 900 bin TL olan bir gayrimenkulün emsal kira bedeli 45 bindir.
Kira tespit davaları için avukat tutma zorunluluğu bulunmuyor.
Kiraya veren A davasını kazandığı takdirde, kiracı B yargılama giderlerini ve mahkemece belirlenecek karşı vekalet ücretini ödeyecektir. Burada karşı vekalet ücretine davayı kazanan kiracı tahliye avukatı hak kazanacaktır.
Kira tespit davası harç hesaplama, davada talep edilen aylık kira bedelinden mevcut kira bedelinin çıkarılması ile yapılır. Gider avansı tebligat masrafları, bilirkişi ücreti, keşif ücreti için ödenen meblağdır. Ortalama 700 – 1000 TL masraf yatırılır.
ikamet amacıyla tahsis edilen gayrimenkullerde emsal kira bedelinin uygulanması gerektiği ifade edilmiştir. Özetle bedel tahsil etmeksizin başkalarının veya aile bireylerinin kullanımına bırakılan meskenlerden kira geliri elde edilmemesi halinde bazı hallerde emsal kira bedeli uygulanmaz.
Kira hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar çoğunlukla tahliye, kira bedelinin tespiti ve kira bedelinin uyarlanması davalarıdır. 1 Eylül 2023 tarihinden sonra bu tür davalar açılmadan önce uyuşmazlık için arabuluculuk başvurusu yapılması zorunlu hâle gelmiştir.
Geriye dönük kira tespit davası açılamaz.
Bir örnekle açıklayacak olursak; 01.01.2018 yılı kira başlangıç tarihi olsun. 01.01.2023 tarihinde kira sözleşmesi 5. yılını dolduruyor. Bu durumda ev sahibi 2021 veya 2022 yılının kirasının tespiti için kira tespit davası açamaz.
Tarafların aralarında bedele ilişkin anlaşma yapmış olması ve bu kira sözleşmesinin 5 yıldan az süreli olması durumunda kira tespit davası açılamayacaktır. Kira bedeli yabancı para cinsinden belirlenmiş kira sözleşmesi söz konusuysa sözleşme tarihi üzerinden 5 yıl geçmedikçe kira bedeli değiştirilemez.
Kira bedelinin banka kanalı ile ödenmesi halinde banka kayıtları büyük önem arz etmektedir. Ayrıca kira ilişkisinin varlığı tanık beyanları ile de ispatlanabilmektedir. Görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi, yetkili mahkeme ise icra takibinin yapıldığı yer mahkemesi veya kiracının yerleşim yeri mahkemesidir.
Davacının talep ettiği yıllık kira miktarı HMK'nın 200. maddesi uyarınca belirlenecek senetle ispat sınırının üzerinde ise davacı kira bedelini yazılı belge ile kanıtlamak zorundadır. Yazılı delille kanıtlanmadığı takdirde ise davalının kabulünde olan miktar esas alınmalıdır.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
Kiracılar, eğer ev sahibi kira bedelini yasal düzenlemelerin ve tüfeden fazla kira artışı isterse, kira sözleşmesinde belirtilen süreler ve artış oranlarının yasal olup olmadığını öğrenmek için bir avukata danışabilirler veya yerel kira komisyonlarına başvurarak haklarını arayabilirler.
Fahiş kiraya 3 yıl hapis cezası
Buna göre Türk Ceza Kanunu'ndaki değişiklikle piyasa ortalamasının üzerinde fahiş kira artışıyla haksız kazanç sağlayanlara bir ila üç yıl hapis cezası verilmesi planlanıyor.
Eski kiracı lehine uygulanacak hakkaniyet indirimi, tüm koşullar hakim tarafından değerlendirildikten sonra, bilirkişi raporunda tespit edilen emsal kira bedeli üzerinden yüzde beş ile yüzde yirmi arasında bir oran olmalıdır.
Yine 11.06.2022 tarihli Resmî Gazete ile yürürlüğe girmiş olan 7409 sayılı Kanun ile konutlarda kira artış oranını %25 ile sınırlandırılmıştır, ev sahipleri kira artış oranında bu sınırı geçemeyeceklerdir. Buna göre, bu oranda bir zam yapan ev sahibinin açacağı dava hukuki yarar yokluğundan reddedilecektir.
Beş yıldan sonra kira bedelinin tespiti için açılacak davalarda, mahkemece hükmedilecek artış oranın yeni kira döneminin (altıncı kira yılının) başından itibaren geçerli olması için davanın yeni kira döneminin başlangıcından en az otuz gün önce açılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri