Varsayım eldeki bilgiler incelenmeden doğru olduğu sayılan bir önermedir. Tahmin yürütülürken elde olmayan bazı bilgilerin doğru olduğu varsayılabilir.
Doğruluğu onaylanmamış varsayımlar sizi doğru bilgiye ulaşmaktan alıkoyar, merakınızı bastırır. Tahmin etmek ise, önsezimize dayanarak, doğruluğundan emin olmadan bir yanıta prim vermektir.
Varsayım, deneylerle yeteri derece doğrulanmamış ama doğrulanacağı düşünülen önermelerdir. Çoğu kaynakta faraziye veya hipotez olarak adlandırılır ve bilimsel anlamında hipotez sözcüğü bu anlam yerine ya da bu anlamla ilişkilendirilerek kullanılır.
Varsayım. Gerçekleşmemiş bir olayın gerçekleşmiş gibi ya da gerçekleşmiş bir olayın hiç gerçekleşmemiş gibi ifade edildiği cümlelerdir. Genellikle “diyelim ki, farz edelim, düşün ki” gibi ifadelere yer verilir.
Var kelimesi ve saymak fiilinin birleşmesiyle oluşan varsayım sözcüğü, dil devriminden sonra literatüre girdi. Bilimsel alanda henüz yasa haline gelmemiş hipotezlerin tamamı varsayım olarak nitelendirilir.
İlgili 38 soru bulundu
Bir araştırmada kanıtlanmasına gerek duyulmadan doğru kabul edilen yargılara ve genellemelere varsayım denir.
Varsayım kelimesinin eş anlamı faraziye ve hipotez kelimesidir.
Platon'a göre matematikçinin kullandığı varsayım yöntemi, varsayımdan daha üst bir varsayıma ve oradan da ilkeye gitme özelliğine sahip değildir. Doğruluğu kabul edilen varsayımdan tutarlı sonuçlar çıkarma yoluna gidilir. Bu şekilde gerçek varlığa ve onun bilgisine ulaşılamaz.
2.6.
Varsayımlar araştırma sonuçlarını ve araştırmanın geçerliğini etkileyen temel kabuller veya doğruluğundan araştırmacının emin olduğu önermeler olarak da ifade edilebilir (Kumar, 2019: 164).
Müneccim dendiği zaman akla ilk olarak falcılık öne çıkar. Aynı zamanda geleceği gören ve bu tür işlerle uğraşan kişiler olarak da öne çıkmaktadır.
Örneksel tahmin yönteminde daha önceden yürütülmüş benzer bir projedeki kapsam, maliyet, bütçe ve süre gibi parametrelerin değerleri kullanılır. Parametrik tahmin yönteminde genellikle oranlar kullanılır.
Varsayım: Bir araştırmanın olası sonuçlarına dair tahmine dayalı olarak oluşturulan önermedir.
Üç tür varsayım vardır. Bunlar; Değerlere, probleme, kuramlara, • Kontrol değişkenlerine, • Araştırma yöntem ve sürecine ilişkindir.
Örneğin, “Araştırmada kullanılan ölçme aracı geçerli ve güvenilirdir.” gibi bir ifade sayıltı olarak yazılmamalıdır. Varsa bu kısma varsayımlar/sayıltılar yazılacaktır.
Örneğin keşifsel araştırmalarda ya da nitel araştırmalarda hipotez kurulmaz.
VARSAYIM KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- Hüdai, Bayram'ın avurtları çökmüş solgun yüzüne bakarak bir varsayım yapmıştı.
Varsayım kişinin kendi çıkarımlarıyla, geçmişe dair deneyimleri veya etrafından gördükleriyle karşısındaki olayı yorumlamasıyla başlar. Varsayımların aktif olmaya başladığı yerde “boşluklar” vardır ve kişi bu boşlukları tamamen olasılıklara dayanarak doldurur.
Geçerliliği olasılık esaslarına göre araştırılabilen ve karar verebilmek için öne sürülen varsayımlara istatistikte “hipotez” denir.
Hipotez (Denence)
Hipotez, sıklıkla varsayım sözcüğü ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
Gerçekleşsin veya gerçekleşmesin ileri sürülen bu tip varsayımlara HİPOTEZ denir. Hipotez kısaca doğruluğu bir araştırma ya da deney ile test edilmeye çalışılan öngörülere denir.
Varsayım. Varsayım eldeki bilgiler incelenmeden doğru olduğu sayılan bir önermedir. Tahmin yürütülürken elde olmayan bazı bilgilerin doğru olduğu varsayılabilir.
Bilim, bir takım sonuçlar almaktan çok, bir bulma ve doğrulama sürecidir. Bilim, amacına, dünyaya ilişkin varsayım veya beklentilerimizi sürekli olarak test etme ve düzeltme yoluyla ulaşmaya çalışmaktadır.
Proje Varsayımları, projenin temelini oluşturan ve planlama aşamasında üzerine plan kurulabilen tahminlerdir. Ancak, projenin ilerleyişi sırasında gerçekleşmeyen veya değişen varsayımlar, projenin başarısını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle varsayımlar düzenli olarak gözden geçirilmeli ve güncellenmelidir.
Kuram hipotezden farklıdır, hipotez daha geçicidir, doğrulanmamıştır. Kuram az ya da çok kesinlik kazanmış hipotezdir. Araştırmanın daha başlangıcında araştırmacının doğru olduğunu kabul ettiği yargıdır. Örneğin saha araştırmalarındaki hakim varsayım, “araştırmaya katılan deneklerin doğru bilgi verdikleridir”.
Bilgi; öğrenme, araştırma veya gözlem sonucu elde edilen gerçek ve ilkelerin bütününe verilen addır. Bilgi, düzenli ve elverişli duruma getirilmiş veridir. Bir başka ifadeyle bilgi, verilerin bilgi işlem yardımıyla anlamlı ve faydalı bir şekle sokulmuş sonuçlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri