Saç dökülmesi mevsimsel değişiklikler, stres, demir eksikliği, hormon bozuklukları nedeniyle meydana gelebilir. Ancak uzun süreli saç dökülmeleri ciddi hastalıkların belirtilerinden biri olabilir. Mevsimsel değişiklikler, stres, demir eksikliği ve hormon bozuklukları saç dökülmesine neden olabilir.
Saç dökülmesi tipik bir hastalık belirtisi olmamakla birlikte, saç dökülmesine sebep olan birkaç hastalık vardır. Bazı tiroid sorunları, sedef hastalığı, sifiliz ve polikistik over sendromu saç dökülmesine neden olabilir. Saç dökülmesi kanser hastalıklarında yaygın bir durum değildir.
Kadınlarda özellikle sedef hastalığı, mantar hastalığı, yoğun yağlı cilt sorunları gibi birçok cilt hastalıkları aşırı saç dökülmesine neden olabilir. Aşırı saç dökülmesi bu tip deri hastalıklarına da işaret edebilir. Bu bakımdan ilk olarak dermatoloji uzmanından gerekli teşhisler yaptırılmalıdır.
Saçın yaşam döngüsüne bağlı olarak günde 100 saç telinin dökülmesi normal kabul edilirken, bu orandan fazla olan saç dökülmeleri ciddiye alınmalı ve doktora başvurulmalıdır.
Saç dökülmesi genellikle genetik kökenli olmakla birlikte çeşitli hastalıklardan dolayı da yaşanabilmektedir. Bunun yanında geçici hastalıklar sinüzit, enfeksiyon, bağırsak paraziti saç dökülmesini tetiklerken B12, magnezyum, çinko ve demir eksikliği de saç dökülmelerine yol açar.
İlgili 15 soru bulundu
Telogen Effluvium: Avuç avuç saçım dökülüyor denildiğinde akla gelen hastalıktır. 100 saç telinin tutularak çekilmesi sonucunda avuçta 5 ve üzeri saç telinin kalması başlıca bulgusudur.
Sedef hastalığı, egzamalar, akne, liken hastalığı, aşırı yağlanan deri, mantar hastalıkları gibi rahatsızlıklarda saç etkilenirse dökülme kaçınılmaz olabilir. Bu dökülmelerin tedavisi altta yatan deri hastalığının tedavisi ile mümkündür.
Saç dökülmeleri günlük olarak 100 telin üzerinde seyrediyorsa, saçta hacimsel bir azalma ve ya bir bölgede açılma yaşanıyorsa ve dökülme 6 ay üstü süre bu şekilde devam ediyorsa daha detaylı araştırmalar yapmak gerekir.
D Vitamini: Güneş ışınlarından deri yoluyla alınan ve sentezlenen temel vitamindir. Kapalı alanda uzun saatler çalışan ve güneşin az olduğu bölgelerde yaşayan kişilerde D vitamini eksikliği görülebilir. D vitamini eksikliğinde saç dökülmesi ortaya çıkabilir. D vitamini, saçı besleyen vitaminler arasındadır.
Çay ağacı, lavanta, dulavrat otu ve ozon yağları saç köklerinizi besleyerek dökülmeleri engeller. Kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilen ürünler; yumurta, yoğurt, çilek ve lavanta maskeleri olarak sıralanabilir. Yumurta, limon suyu, süt ve zeytinyağını karıştırarak maske elde edebilirsiniz.
“Kanser saç kaybına yol açar”
Kanserin kendisi saç kaybına yol açmamaktadır. İleri evre durumlarda bile bu durum görülmez ancak tedavide kullanılan bazı ilaçlar saç dökülmesine sebep olmaktadır. Ayrıca beyin ışınlaması gereken durumlarda radyoterapi nedeniyle görülebilmektedir.
Saç dökülmesi sorunlarına dermatoloji bölümü bakar. Uygulanacak tedavi hastanın ihtiyacına göre belirleneceğinden, saç dökülmesi tedavisi fiyatları tedavi sürecine ve kullanılan dozlara göre değişiklik gösterebilir.
Günde 50-100 adet saç teli dökülmesi olağan kabul ediliyor. Ancak dökülme bu sayının üzerine çıktığında, saçı hafif çekmekle ele 4-5 adet ve daha fazla saç teli geldiğinde ya da alın ile tepe bölgelerinde fark edilen seyrelmeler başladığında mutlaka bir uzmana başvurmak gerekiyor.
Erkek tipi saç dökülmesi en sık 35 – 50 yaş aralığında görülmektedir. Yaş aralığı bilimsel çalışmalar ile net bir şekilde belirlenmemiş olsa da; 35 yaşına kadar geçen süre içerisinde erkeklerin %30'unda, 50 yaşa kadar olan sürede ise %50 oranında saç dökülmesi görülmektedir.
Vitamin eksikliğine bağlı olarak dökülen saçların yeniden çıkması, bazı yöntemler ile desteklenerek mümkün olabilir. D vitamini eksikliği durumunda saç dökülmesi meydana gelebilir; ancak uygun vitamin düzeylerine geri dönüldüğünde saç büyümesi yeniden başlayabilir.
Günde yaklaşık 100 tel saç kaybetmek normaldir. Dökülme bunun üzerine çıktığı zaman kritik olabilir. Bunda birçok faktörün rolü olabilir. Ferritin, Biyotin, TSH, T3, T4, E2, FSH, Testosteron, Çinko ve Selenyum testlerine bakılır.
Bugüne kadar yapılan araştırmalar insanların en çok yaz sonu ve sonbahar başında saç dökülmesi eğiliminde olduklarını göstermektedir. Bu insanların günlük saç dökülmesinin en fazla olduğu mevsimsel dönemdir.
Hormonal değişikliklerin yanında stresli bir yaşam tarzı da bu tür saç dökülmelerine zemin hazırlayan faktörlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda yaz aylarında deniz tuzu, klor ve güneş ışınları gibi çevresel etmenlere çok fazla maruz kalınması nedeniyle saçlarda dökülme sorunu yaşanabilmektedir.
Saç teli, dermisin içine derinlemesine sokulmuş bir torba olan saç kökünden (kıl folikülü) çıkar. Saç (kıl) follikülü, derinin epidermis ve dermis tabakalarının arasındaki etkileşime bağlı oluşmuş ve buraya gömülü bir yapıdır.
Normalde saçlar günde 150-200 tel dökülür ve yerine yenisi çıkar. Stresten dökülen saç nasıl anlaşılır? derseniz lokal olarak para şeklinde dökülmeler veya ani, avuç dolusu saç dökülmeleri şeklinde olacaktır.
Neden olabilecek başlıca ilaç sınıfları: antikoagülanlar, antidepresanlar, antikonvülzanlar, antihipertansif ilaçlar, bazı antienflamatuvarlar, tiroid tedavileri, beta blokerler, bazı kolesterol önleyici ilaçlar, lityum ve retinoid içeren ilaçlar.
Saç dökülmesi kullanılan bir ilaç nedeni ile de dökülebilir, genetik bir sebeple de dökülebilir. Genetik olarak dökülmesinde söylenecek etkenlerin en başında geleni ise hormonların etkisi olabilir. Bilindiği üzere DHT hormonu saçların dökülmesinde etkin rol oynar.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri