Resulullah'a tam olarak inen ilk sure de Fatiha suresidir, bu hususta görüş birliği vardır, daha sonra Müddessir suresinin birkaç ayeti nazil olmuştur, fakat Peygamber'e tümüyle birden nazil olan ilk sure Fatiha suresidir.
Yedi âyettir. Kur'an-ı Kerim'in ilk sûresi olduğu için “başlangıç” anlamına “Fâtiha” adını almıştır.
KUR'AN-I KERİM'İN İLK SURESİ
Kur'an-ı Kerim'in ilk sûresi olduğu için “başlangıç” anlamına “Fâtiha” adını almıştır.
Alak Suresinin İlk Beş Ayeti
Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku! - O, insanı bir alaktan yarattı. - Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. - Ki O, kalemle yazmayı öğretendir. - İnsana bilmediğini O öğretti.”
Sure (Arapça: سورة), Kur'an'da ayetlerden meydana gelen 114 bölümden her biri. Bugünkü mushaflarda ilk sure Fatiha ve son sure ise Nas'dır.
İlgili 42 soru bulundu
A'raf suresi (Arapça: سورة الأعراف), İslam dininin kutsal kitabı Kur'an'ın yedinci suresidir. Sure 206 ayetten oluşur. Sure, ismini 46. ve 48. âyetlerinde geçen yüksek yerler, yüksek mevkiler anlamına gelen “el-A'râf” kelimesinden almıştır.
Kur'an-ı Kerim, 30 cüzden oluşur. Fatiha suresi ile başlar, nas suresi ile biter.
- Kur'an ayetlerinin iniş sırası olarak "Alak, Kalem, Mezzemmil, Müddessir..." şeklinde tefsirlerde görülüyor.
3. Son inen sûre "İza cae Nasrullahi Vel-feth" Nasr süresidir.
Alak suresi, Kuran-ı Kerim'in 96. suresidir ve toplamda 19 ayetten oluşmaktadır. Ancak ilk 5 ayet hem anlam hem ezberleme hem de Hz. Peygamber'e inen ilk ayetler olması nedeniyle de ayrı bir yere sahiptir. "Oku" ayetiyle başlayan Alak suresi halk arasında İkra suresi olarak da bilinmektedir.
Peygamber'in işaretlerine de dayanır. Fatiha, Alak Suresi'ne yakın zamanda, Mekke döneminin başlarında inmiştir. Hatta Fatiha'nın, ilk inen Kur'ân parçası olduğu görüşü de vardır. Fatiha'nın, tam sure halinde inen ilk sure olduğu, çoğunluk görüşüdür.
Tefsir ilmine göre sûre Kur'ân-ı Kerîm'in âyetlerden meydana gelen bölümlerine denilir. Sûrelerin sayısı güvenilir bilginlerin icmâı ile 114'tür. Âyet sözlükte; alâmet, işaret, ibret, delil ve mûcize anlamlarına gelir. Tefsir ilminde sûrelerin bir mana veya bir hükmü ifade eden her bölümüne âyet denilir.
Bakara Suresi (Arapça: سورة البقرة), Kur'an'ın ikinci suresidir. Kur'an'ın en uzun suresi olan Bakara Suresi, 286 ayetten oluşur. Sure, ismini 67-73. ayetlerde geçen ve Arapçada ''sığır / inek'' anlamına gelen ''bakara'' kelimesinden almıştır. Medine döneminde, hicretin 1. ve 2. yıllarında inmiştir.
Bu ayet, İslam'ın ne kadar kapsamlı olduğunu ve detaylara ne kadar dikkat ettiğini göstermektedir. Kur'an-ı Kerim'de en uzun ayet Bakara suresi 282. ayetidir: "Ey iman edenler! Belirlenmiş bir zamana kadar bir borç ilişkisi kurduğunuzda bunu yazın.
Günümüzde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Eski Eserler Müzesi'nde metal bir sandık içinde muhafaza edilmekte olan Kur'an sayfaları, literatürde “Semerkant Kur'anı” olarak anılır. Özbekler tarafından Halife Osman'a ait olduğu; dünyada el yazması Kur'anlar içerisinde en eski olduğuna inanılmaktadır.
Kur'an-ı Kerim kırk iki vahiy katibi tarafından yazılmıştır.
En meşhurları Mekke'de Abdullah b. Sa'd, Medine'de ise Übey ibni Kab'dır. Kur'an ayetleri kağıt, bez, deri parçaları, taş, tuğla, kürek kemikleri üzerine yazılmıştır.
Anlamlı en kısa ayet bir kelime olan ve "yemyeşil" anlamındaki "müdhammetan" dır (Rahman, 55/64). En uzun ayet ise bir sayfadır. Müdayene= (Borçlanma) Ayeti diye bilinen Bakara suresinin 282. ayetidir.
Ayrıca hakkında müşahhas bir tespit olmamakla birlikte yaklaşık olarak verilmiş bulunan 6666 sayısı söylem olarak yaygınlık kazanmıştır. Ancak asırlardan beri yazılan Mushaflardaki hâliyle toplam âyet sayısı, 6236'dır.
İnsanlığı bir güneş gibi aydınlatan vahyin son halkası, Hz. Muhammed'e (s.a.v.) 610 yılının Ramazan ayında indirilmeye başlayan ve indirilişi 23 yılda tamamlanan Kur'an-ı Kerim'dir.
İslam geleneğine göre, daha sonraları Kur'an'ı oluşturmak üzere derlenen vahiyler, Muhammed'e 610 yılında, Ramazan ayının Kadir Gecesi'nde, Mekke yakınlarındaki Nur Dağı'nda bulunan Hira Mağarası'nda, inzivada iken inmeye başlamıştır.
Al-i İmran süresi Medine'de indirilmiştir. Kuran-ı Kerim'in 3. süresidir.
Allah Resulü'ne (s.a.a) nazil olan son ayet ve son sure hangisidir? Ehli Beyt'ten nakledilen rivayetlere göre, Allah Resulüne nazil olan son sure Nasr suresidir.
Böyle düşünürsek Kuran'ın ilk ayeti, Fatiha suresinin ilk ayeti olan Elhamdülilláhi rabbil álemin (bütün övgüler álemlerin Rabbi olan Allah'adır) ayetidir. Son ayet ise Nas suresinin ''minel cinneti vennás'' (cinlerden ve insanlardan) ayetidir.
En kısa sureler ise Kevser ve Asr Suresidir. Her ikisi de 3 ayetten oluşur. Genelde daha kolay ezberlendiği için namazda kısa sureler okunur.
Fatiha Suresi Anlamı (Diyanet Meali)
Hamd, Âlemlerin Rabbi, Rahmân, Rahîm, hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) maliki Allah'a mahsustur. (Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri