Güneş yılına dayalı takvimi ilk geliştirenler, İlk Çağ Mısırlıları idi. Mısır'da yaşam Nil taşkınlarının etrafında dönüyordu. Gece göğünün en parlak yıldızı olan Sirius, her yıl Nil'in taştığı zamanlarda, gün doğumundan hemen önce parlamaktaydı. Mısırlılar, takvimlerini bu olayla ilgili yapılandırdılar.
Güneş'i kullananlar Dünya'nın Güneş etrafında bir tam dönüşünü esas alıp, güneş takvimini oluşturmuşlardır. Tarihte ilk Güneş takvimini Mısırlılar kullanmıştır. Ay'ın Dünya etrafında 12 kez dönmesini esas alanlar ise Ay takvimini kullanmışlardır. İlk Ay takvimini ise Sümerliler kullanmışlardır.
Bilinen en eski takvim örneği Aberdeenshire, İskoçya'da bulunan ve Ay'ın hareketlerini sembolize ederek kameri ayları takip etmeye yarayan oyuklardır. Bulunan kalıntıların tarihinin milattan önce 8.000 yılına kadar uzandığı düşünülmektedir.
Miladi takvim ya da Gregoryen takvimi, Roma İmparatoru Jül Sezar tarafından kabul edilen Jülyen takviminin yerine, Papa XIII. Gregorius tarafından yaptırılan bir takvimdir.
Sümerler muhtemelen ayın devrelerine dayalı bir takvimi kullanan ilk medeniyetti. Sümer-Babil ayları yeni Ay'ın göründüğü gün başlıyordu. Saray astronomları mevsim hataları bariz hale geldiğinde takvimde gerekli düzenlemeleri yapıyorlardı.
İlgili 38 soru bulundu
Güneş yılına dayalı takvimi ilk geliştirenler, İlk Çağ Mısırlıları idi. Mısır'da yaşam Nil taşkınlarının etrafında dönüyordu. Gece göğünün en parlak yıldızı olan Sirius, her yıl Nil'in taştığı zamanlarda, gün doğumundan hemen önce parlamaktaydı. Mısırlılar, takvimlerini bu olayla ilgili yapılandırdılar.
Hicrî takvim, Ömer'in halifeliği zamanında Hicretten 17 sene sonra, Miladi 639'da, toplanan bir meclis tarafından Ali'nin önerisiyle, Hicretin gerçekleştiği yıl 1 kabul edilerek oluşturulmuştur. Bundan önce yıllar rakamla değil o yıl gerçekleşen önemli olayların isimleriyle anılmakta idi.
Milattan önce ilk bin yıllık uzun bir tarih dönemi boyunca çok sayıdaki Arap kabilesi pek çok şemsî ve kamerî takvim kullanmışlardır. Hz. Muhammed'in doğduğu dönemde Batı dönemde Batı Arabistan'da Kameri Arabistan'da Kamerî takvim yaygın bir şekilde kullanılıyordu. Bu Kamerî takvimin son şekli 12 aydan oluşmakta idi.
Sümerler tarihte kullanılan ilk Ay takvimini kullanan medeniyettir. Sümerler bir yılı 360 gün olarak hesaplamış ve ayları da 30 gün olarak almışlardır. Bunun yanında güneş Saatini de Sümerler bulmuştur.
Türklerin ilk kullandığı takvim 12 hayvanlı Türk takvimidir. Güneş yılı esasına göre olan bu takvim 365 gün 5 saat olarak hesaplanır.
Jülyen yılı, astronomik yıldan 11 dakika uzun olduğundan 400 yılda bir 3 günlük hata oluşuyor. Bu nedenle, Gregoryen takviminin ortaya atıldığı ve Avrupa'da çeşitli ülkelerde kabul edildiği 1582 yılına kadar takvimde 10 günlük kayma olmuştur.
Tarihte farklı nedenlere bağlı olarak çeşitli takvimler kullanan Türkler, Kaşgarlı Mahmut'un naklettiğine göre savaş tarihlerini belirlemek için 12 Hayvanlı Türk Takvimini oluşturmuşlarıdır. Türklerin tarihte kullandığı ilk takvim olan 12 Hayvanlı Türk Takvimi, güneş hareketlerine göre hazırlanmıştır..
Müslümanlar arasında dini maksatlarla kullanılan Hicri takvim dünyamızın mevsimlerine nazaran daima yerlerini değiştiren aylardan müteşekkil kameri bir takvimdir. Mesela Ramazan ayı bazen yaz mevsimine, bazen de kış mevsimine isabet eder.
Rûmî takvim, Hicret'i (Gregoryen takvimi 622) başlangıç kabul eden güneş yılı esasına dayalı bir takvim.
Türkler tarihten modern zamana kadar beş farklı takvim kullanmıştır. Bunlar oniki hayvanlı Türk takvimi ile başlar, sonrasında celali takvim, hicri takvim, rumi takvim ve son olarak miladi takvimdir. Son yıllarda miladi ve hicri takvim yaygın olarak kullanılır.
Rumi takvimde ay adları; mart, nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos, eylül, teşrinievvel, teşrinisani, kânunuevvel, kânunusani, şubat şeklindedir.
Çoğu tarihçiye göre, Sümerler MÖ 5500 ve 4000 yılları arasında bölgeye kalıcı olarak yerleşmiş Batı Asya halkıdır. Samuel Noah Kramer, "Tarih Sümer'de Başlar" kitabında; İran'dan gelen göçebeler ve Samilerin karışımı olan bir köy kültürü ile Sümer tarihinin başladığını yazıyor.
Özellikle Sümerlerin Orta Asya'da bırakmış olduğu birçok farklı Eser ile beraber, köklerinin Türk olduğu anlaşılmıştır. Türklerin M.Ö. 9 binli yıllarda göç etmeye başladığı Orta Asya'nın Türkmenistan Anav bölgesinde yazmış olduğu önemli eserler bulunur.
İşte bütün bu bilgiler bir araya getirildiğinde, Nûh(a.s.)'dan önce kendisine peygamberlik görevi verilen37 ve yedinci sırada olduğu tespit edilen İdris(a.s.)'ın, Sümerlere gönderilmiş bir peygamber ve dolayısıyla yazıyı ilk olarak icâd eden kişi olduğunu söyleyebiliriz.
Ömer, yaptığı istişareler sonunda hicreti takvim başlangıcı olarak belirledi. Böylece hicretin yapıldığı yılın ilk ayı, takvimin ilk ayı oldu.
Ayları Önceden Bilinemeyen Takvim (Hicri Takvim)
Hicri takvim, önceki uygarlıklarda zodyak takım yıldızları sayısına eşit alınan ay sayısını aynen alır; yani Hicri Takvimde ayların sayısı 12 dir. Bazan Hicri-Kameri takvim diye anılan bu takvim, ayın dünyanın etrafındaki dönüşüne göre tanımlanır.
Türkler de her on iki yıla bir hayvanın adı verilerek oluşturulan on iki hayvanlı Türk takvimi ile başlayıp sonrasında sırasıyla hicri, Celâli, İlhanlı, Rumi, Takvim-i Garbi ve son olarak da miladi takvim sistemlerini kullanmışlardır.
Hicrî Takvim
İslâmî takvim olarak da bilinen bu takvim yaklaşık 354 günlük bir yılın 12 kameri aya bölünmesiyle oluşturulmuş bir Ay takvimidir. Mekke'den Medine'ye hicreti 1. Yıl (Miladî 622 yılı) kabul etmesinden dolayı Hicrî takvim olarak anılır.
Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret ettiği 622 yılını esas alan Hicrî (Kamerî) takvim; yine güneş yılını esas alan, Osmanlı Devleti'nde resmî ve malî işlerde kullanılan Rumî takvim ve son olarak da 1926'dan itibaren kullandığımız ve güneş yılını esas alan Miladî takvim yer alır.
Başlangıç olarak Peygamber Efendimizin (s.a.a.) Mekke'den Medine'ye hicretini esas alır. Julyen diye bilinen miladi güneş takvimdir. Hicri takvim Osmanlı imparatorluğu devrinde 1870 yılında, karışıklığa yol açtığından dolayı resmi dairelerde kullanımdan kaldırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri