Günümüze ulaşan en eski oyun metni ise Aiskilos'un kaleme aldığı “Tebai Önünde Yedi Komutan”'dır. İ. Ö. 534 yılında Peisistratos, Atina'da ilk tragedya yarışmasını düzenledi.
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
Ülkemizde sahnelenmiş olan ilk tiyatro eseri Vatan Yahut Silistre'dir. Şiir ve roman türünde de eserler veren Namık Kemal'in yazdığı oyun ilk kez 1873 yılında sahnelendi.
Tiyatro, bir sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilemesi amacıyla hazırlanmış gösterilerdir. Farklı bir şekilde duyguların ve olayların hareket (jest) ve konuşmalarla anlatılmasıdır. Genel olarak temsil edilen eser anlamında da kullanılır. Tiyatro eseri, olayları oluş yoluyla gösterir.
Tercüman-i Ahval
Şinasi'nin Türk edebiyatında batılı tarzda ilk tiyatro eseri olan Şair Evlenmesi adlı piyesi bu gazetede imzasız olarak yayımlandı.
İlgili 35 soru bulundu
Ülkemizde Devletin yayın organı olan ve birçok resmî işlemin geçerliliğinin bağlandığı Resmî Gazetenin kökeni, Sultan II. Mahmut döneminde Tarihçi Esat Efendi'nin yönetiminde 11/11/1831 tarihinden itibaren haftada bir yayımlanmaya başlanan “Takvim-i Vekayi” gazetesine dayanmaktadır.
İbrahim Şinasi'nin eseri olan Şair Evlenmesi, Türk edebiyatında Batılı anlamda yazılan ilk tiyatro eseridir.
Tiyatro, bir öykünün karakterlerin davranışı yoluyla bir düşünceyi aktarmak üzere, konuşma ve hareket yardımıyla, sahne üzerinde eyleme dönüştürülmesidir.Tiyatro, bütün sanatları kullanıp bunları uyumlu bir biçime dönüştüren tek sanattır. Bir tiyatro yapıtı, kendine özgü kuralları ve nitelikleri olan bir yaratıdır.
Tiyatro metinleri, sahne performansları için yazılan senaryolardır. Bu metinler, oyuncuların bir karakteri canlandırmasına, sahnede diyaloglar ve hareketler sergilemesine, izleyicilerin de bir hikayeyi izlemesine olanak tanır.
Tiyatro, tarihi Antik Yunan'a kadar uzanan en köklü sanat dallarından biridir. Göstermeye bağlı edebi metinler arasında yer alan tiyatro oyunları kendi içerisinde ikiye ayrılır. Geleneksel Türk tiyatrosu Anadolu Selçuklu döneminde ortaya çıkmış ve Osmanlı döneminde gelişmiştir.
Tarihi milattan önce 6.yüzyıla kadar uzanan tiyatro, duyguların, düşüncelerin ve durumların sahnede sergilenmesi esasına dayanır. Yunanca, theatron kelimesinden türemiştir, seyirlik yer anlamına gelir. Tiyatronun Antik Yunan'da bağ bozumu tanrısı Dionysos adına yapılan dinsel törenlerde doğduğu kabul edilir.
Türk tiyatrosunun batılı anlamda kurucusu olarak kabul edilen Muhsin Ertuğrul, sinema alanında da Türkiye'de ilk önemli katkıları gerçekleştirmiş; 1922-1939 yılları arasında Türkiye'de film yapan tek kişi olmuştur.
İlk oyunundan sonra Tatlı Sır oyununda da sahneye çıkan Afife, yine bu dönem Hüseyin Suat'ın Yamalar adlı oyununda ilk defa Jale takma adı ile Kadıköy'deki kışlık Apollon Tiyatrosu'nun (daha sonra adı Rex sineması olan) sahnesinde oynamaya başlamıştır. Afife bundan sonra Afife Jale olarak anılacaktır.
İlk tiyatro çevirimiz Ahmet Vefik Paşa tarafından yapılmıştır. “Zor Nikâhı” adlı çevirisi, ilk tiyatro çevirimizdir.
Günümüzde sahnede oynanmak üzere yazılan eserler de “tiyatro“, “oyun” veya “piyes” olarak adlandırılmaktadır.
Namık Kemal'in ilk tiyatro yapıtı olan eser, Türk edebiyatı'nda romantik tiyatronun ilk tipik örneklerindendir.
Antik Yunan Tiyatrosu
550 ile M.Ö. 220 arasında antik Yunanistan'da gelişen bir tiyatro geleneğidir. Bugün bilinen en eski oyunculuk tekniklerinin temeli bu dönemde atılmıştır. Antik Yunan Tiyatrosu hem kuramları, hem yazarları hem de oyunlarıyla günümüze kadar gelmiştir.
Bilgilendirici metin türleri içinde bilimsel yazılar, maka- leler, tarihi yazılar, denemeler, eleştiriler, haber metinleri, günlükler ve gezi yazıları bulunur. Yazınsal türler içinde ise masal, öykü, roman, fıkra, fabl, tiyatro, destan ve şiir gibi metin türleri vardır. Bilgilendirici metinlerde amaç bilgi vermektir.
Ermeniler tarafından padişah fermanıyla kurulan Naum Tiyatrosu ile Güllü Agop'un kurduğu Gedikpaşa Tiyatrosu Osmanlı'nın Batılı anlamda ilk tiyatro örnekleri idi. Tiyatro hem halkın, hem de okur yazar olmayan halka ulaşma imkanı verdiği için edebiyatçıların büyük ilgisini çekti.
Antik Yunan Dönemi (Tiyatronun Altın Çağı)
Tiyatro ilk kez IO 6. yüzyılda Yunan toplumunda dinsel törenden özerkleşerek bir sanat türü haline geldi; dinsel ya da pratik ölçütlerle değil, estetik ölçütlerle değerlendirilen bir “oyun” a dönüştü.
Peki Şinasi'nin bu ilkleri nelerdir? İlk özel gazeteyi ( Tercüman-ı Ahval- 1860) Agâh Efendi'yle çıkararak Tanzimat Edebiyatını başlatmıştır. Tasvir-i Efkâr, 27 Haziran 1862'de Şinasi tarafından çıkarılmaya başlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri