Keçiler 15-18 yıl kadar yaşarlar, ancak yaşam ömürleri stres gibi çeşitli faktörler yüzünden kısalabilir.
Evcil koyunlar yaklaşık 10-12 yıl, keçiler ise 15- 18 yıl yaşayabilmektedir. Ancak koyunların ekonomik ömrü 7-8 yaşında, keçilerinki ise 8-10 yaşında sona ermektedir. Koyun: Bir tür adı olmakla birlikte, doğum yapmış dişi hayvan için kullanılmaktadır.
Kıl keçileri 180-200 gün sağılır ve keçi başına 70- 100 kg süt verirler. Canlı ağırlıkları dişilerde 40-45kg, tekelerde 55- 60 kg dolayındadır. Etteki verim oranı canlı ağırlığa göre %50 dir.
Koyunların ömürleri 10 ila 12 yıl arasıdır. Koyundan elde edilen kürke post adı verilir.
Çalışmalar sonucu yapılan gözlem ve sayımlarda dağ keçisi nüfusunun, 3- 4 bine ulaştığı tahmin ediliyor. Yaban keçilerinin ömrü 14 yıl olduğu için Demirkazık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda, her yıl 8 yaşın üzerindeki keçilerden 12 yaban keçisi, av turizmine dahil ediliyor.
İlgili 33 soru bulundu
Keçiler 15-18 yıl kadar yaşarlar, ancak yaşam ömürleri stres gibi çeşitli faktörler yüzünden kısalabilir.
Keçiler, deri altı yağ dokusunun ve bedeni örten kıl örtüsünün zayıf olması nedeniyle soğuğa ve yağışa karşı daha hassastırlar. Ancak Ankara keçilerinde tiftik soğuğa ve yağışa karşı koruyucudur. Kırkımdan sonra soğuğa ve yağışa karşı duyarlılık artar.
Sığırlarda olduğu gibi keçilerde de yaş tayini, ön kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerinin alması esasına dayanmaktadır. Keçilerde ilk kesici ön süt dişlerinin değişimi 15 - 18 aylıkken gerçekleşmektedir” dedi.
Keçilerin Beslenmesi ve Önemli Yetiştirme İşleri
Ağılda besleme durumunda ergin bir keçi (14-15 aylık): Süt verme durumuna göre günde 1-1.5 kg kaliteli kuru ot, 300-900 gr kesif yem verilmelidir. 0.5 kg kuru ot yerine 1 kg silaj yemi vermek daha uygundur. Silaj yemi sağımdan hemen sonra verilmelidir.
Ortalama gebelik süresi 153 gündür.
Koyunlarda erkenci ırklar 7-8 ay; kültür ırkı keçilerde 8-9 aylık yaşta, geç gelişen koyun ırklarında 16-20; keçide 15-18 aylık yaşlarında damızlık olarak kullanılabilirler. Çiftleşme mevsimi: Hem koyunlar hem de keçiler mevsime bağlı kızgınlık gösteren poliöstrik hayvanlardır.
Keçiler özellikle de yonca, çimen, kaba yonca (Medicago sativa), baklagiller, yabani hindiba, bazı çalıya benzeyen çalılıklar, ağaçlar ile beslenir. Aynı zamanda keçiler, arka ayakları üzerinde durarak ya da tırmanarak çeşitli bitkileri ve ağaç meyvelerini yeme yeteneğine sahiptir.
Oğlaklar doğduktan sonra 6 ay içinde üremeye başlar. Keçilerin damızlıkta kullanılma yaşları ise 15-18 ay arasındadır. Kültür ırklardaysa bu süre 8-9 ay olabilir.
Saanen Keçisi Yetiştiriciliği Kârlı mıdır? Bilinçli bir şekilde üretim yapılması halinde keçi sütü para kazandırabilir. Başlangıç için yem temini ve sütün değerlendirilmesi konularında araştırma yapmak yerinde olur.
Türkiye keçi varlığının önemli bir kısmını (yaklaşık olarak, % 96) Kıl keçisi oluşturur. Kıl keçiler genellikle siyah olmakla birlikte beyaz, gri, kahverengi ve alaca renkli olabilmektedir. Erkek ve dişiler genellikle boynuzludur. Erişkin erkekler ortalama 65-90 kg, dişiler ortalama 45-65 kg canlı ağırlığa sahiptirler.
Saanen ırkı keçilerin süt verimleri oldukça yüksek. Bir kıl keçisinden yılda 300-400 litre süt verimi alınırken, Saanen keçiden 800 litre ila 1000 litreye kadar süt sağılıyor" dedi. Çanakkale'nin önemli bir marka değeri olan Ezine peynirinin yapılabilmesi için muhakkak keçi sütüne ihtiyaç olduğunu anlatan Doç.
Birçok çiftçi, az miktarda meyve ve sebze atığı (meyve kabukları, sebze kabukları) veya küçük bir dilim ekmek verdiklerini ve keçilerin buna bayıldıklarına söylerler. Ancak, bu tür yiyecekler keçi besleme temeli olarak değil de küçük miktarlarda verilebilir.
Keçi başına günlük su tüketimi 15 litre hesaplanmalıdır.
1 LİTRE KEÇİ SÜTÜ (Sadece İstanbul içi) - 99.01 TL + KDV.
İsteklerini (yem, sosyal ilgi, vs) sahiplerine veya diğer bireylere bildirmek için yönelir, göz teması kurar ve sesler çıkarırlar. Koyunlar sosyal hayvanlardır. Aynı ortamı paylaştıkları diğer canlıları (insan, koyun, keçi, kedi köpek, vs.) tanırlar.
Oğlaklar 3. hafta içerisinde yem tüketmeyede başlarlar.Otlukta iyi kaliteli kuru ot ,yemlikte ezilmiş kırılmış tane yem bulundurulur.Bir aylık oğlak artık yemİne iyice alışmıştır.Bu nedenle 2.aydan itibaren içtiği süt miktarı yavaş yavaş azaltılarak oğlak sütten kesilir.Bir aylık oğlağa günde 50 gr iyi kalitede kuru ot ...
Genel fiziki özelliklerinin yanı sıra, burnuna, tüylere ve gözlerine dikkat ederek seçilmelidir. Bel ve sırt bölgesinin dolgun olması gerekmektedir. Sağlığı açısından düzenli veteriner kontrolünün yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Kulak küpesi olan hayvanlar güvenilir olduğunu temsil etmektedir.
Ankara keçileri ya doğdukları ilk yıl 6 ile 8. aylarda, yada 1 yıl sonra yaklaşık olarak 18 aylıkken pubertaya ulaşırlar.
Keçiler, deri altı yağ dokusunun ve bedeni örten kıl örtüsünün zayıf olması nedeniyle soğuğa ve yağışa karşı daha hassastırlar. Ancak Ankara keçilerinde tiftik soğuğa ve yağışa karşı koruyucudur. Kırkımdan sonra soğuğa ve yağışa karşı duyarlılık artar.
Keçiler genellikle 1-3 yavru keçi doğurur. Bir keçi 5 aylık hamilelik döneminden sonra dişi keçi doğurursa, çoğu çiftçi (dişi) keçi çiftliğini büyütmek için yavruyu tutar ve sütü anne keçiden sağar (ortalama bir keçi doğumdan sonra 10 ay kadar süt üretir).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri