Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
İlk Yerli Tiyatro Yapıtı:Şair Evlenmesi/Şinasi
Tanzimat dönemi şair ve yazarları arasında önemli bir yere sahip olan, İbrahim Şinasi'nin eseri “Şair Evlenmesi” Türk tiyatrosunun ilk eseri olma özelliğini taşıyor.
Daha önce yazılmış bazı tiyatro eserlerinin varlığından söz edilse de Şair Evlenmesi, Türk edebiyatının Batılı tarzda ilk tiyatro eseri olarak kabul edilir.
Dârülbedâyi ya da asıl adıyla Dârü'l-bedâyi-i Osmânî, 27 Ekim 1914 tarihinde İstanbul Belediyesi bünyesinde konservatuvar olarak açıldıktan sonra okul hüviyetinden çıkıp bir tiyatro topluluğuna dönüşen; hâlen İstanbul Şehir Tiyatroları adıyla varlığını sürdüren sanat kurumu.
İlgili 33 soru bulundu
Ermeniler tarafından padişah fermanıyla kurulan Naum Tiyatrosu ile Güllü Agop'un kurduğu Gedikpaşa Tiyatrosu Osmanlı'nın Batılı anlamda ilk tiyatro örnekleri idi. Tiyatro hem halkın, hem de okur yazar olmayan halka ulaşma imkanı verdiği için edebiyatçıların büyük ilgisini çekti.
Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu Hakkında
Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu' nun tarihi Osmanlı dönemine kadar uzanır. 1879 yılında Hüdavendigar Vilayeti Valiliğine atanarak Bursa' ya gelen Ahmet Vefik Paşa, Bursa kadar tüm ulus açısından da önemli sayılan ilk Türk tiyatro sahnesini kurmuştur.
M.Ö. 6'ıncı yüzyıldan sonra şekillenen ve günümüz tiyatrosuna ışık tutan Yunan tiyatrosu, teknikleri, kuramları, tragedya ve komedya türündeki yapıtlarıyla günümüze kadar ulaşmıştır. Bilinen ilk tiyatro sahnesi, Antik Yunan'da Acropolis içine inşa edilen Dionysus Tiyatrosu'dur.
Bu çalışma, Haldun Taner'in ilk epik Türk tiyatro oyunu olarak kabul edilen Keşanlı Ali Destanı (1964) adlı eserini ve eserin The Ballad of Ali of Keshan (1967/1976) başlığını taşıyan İngilizce çevirisini kültürleraşırı aktarım ve çeviri süreçleri bağlamında ele almayı amaçlamaktadır.
Tiyatro: Sahne üzerinde ve bir seyirci topluluğu önünde, sanatçılar tarafından, hareketli olarak canlandırılacak nitelikte yazılan edebi türdür. ➥ Başka bir tanımla ifade edilecek olursa; herhangi bir olay, durum veya tasarının sahnede canlandırılması amacı ile yazılmış eserlere “dramatik metinler” denir.
Ülkemizde sahneye çıkan ilk tiyatro oyuncusu Afife Jale'dir.
Tiyatro, Yunanca theatron yani "görme yeri" sözcüğünden gelmektedir. Çünkü günümüzdeki anlamıyla çağdaş tiyatronun tarihi, bağ bozumu tanrısı Dionysos adına yapılan dinsel törenlere dayanmaktadır. İlk tiyatro şenliği MÖ 534 yılında Atina'da yapılmıştır. Antik Çağ'da tiyatro, üst sınıfa özgü bir etkinlikti.
Modern Türk Tiyatrosu
Modern Türk tiyatrosunun ilk eserleri Tanzimat Dönemi'nde yazılmış, yayımlanmış ve oynanmıştır. İbrahim Şinasi'nin “Tercüman-ı Ahval” gazetesinde 1859'da parça parça yayımlanan Şair Evlenmesi isimli eseri ilk yerli tiyatro denemesidir.
İstanbul'da öne çıkan özel tiyatroların seyrine bakacak olursak, Cumhuriyet'in ilanından sonra kurulan ilk özel tiyatro Millî Sahne'dir. Oyunlarını Tepebaşı Tiyatrosu'nda sergileyen topluluğun ilk oyunları İbnürrefik Ahmet Nuri'nin (ö. 1935) uyarladığı Sekizinci ve Hisse-i Şayia'dır.
Modern tiyatronun Türkiye'ye gelmesi ise Tanzimat döneminde olmuştur. Batılılaşma çabalarının etkisinin görüldüğü bu yıllarda, Güllü Agop tarafından Osmanlı Tiyatrosu isminde bir topluluk kurulmuştur.
Antik Yunan Dönemi (Tiyatronun Altın Çağı)
Tiyatro ilk kez IO 6. yüzyılda Yunan toplumunda dinsel törenden özerkleşerek bir sanat türü haline geldi; dinsel ya da pratik ölçütlerle değil, estetik ölçütlerle değerlendirilen bir “oyun” a dönüştü.
Namık Kemal'in ilk tiyatro yapıtı olan eser, Türk edebiyatı'nda romantik tiyatronun ilk tipik örneklerindendir. Yazarın en fazla tartışma ve eleştiriye maruz kalmış piyesi budur ancak onun kişiliğinin sembolü olmuş ve adı ile birlikte anılmıştır.
*Modern Türk tiyatrosunun ilk eserleri Tanzimat Dönemi'nde yazılmış, yayımlanmış ve oynanmıştır. *İbrahim Şinasi'nin “Tercüman-ı Ahval” gazetesinde 1859′da parça parça yayımlanan Şair Evlenmesi isimli eseri ilk yerli tiyatro denemesidir.
Tanzimat Dönemi yazarı İbrahim Şinasi tarafından 1859'da yazılan, Tercüman-ı Ahvâl gazetesinde tefrika edilen ardından kitap olarak basılan Şair Evlenmesi, Türk edebiyatının batılı anlamdaki ilk özgün tiyatro eseri olma özelliğini taşır.
Afife Jale (1902, İstanbul - 24 Temmuz 1941, İstanbul), Türk oyuncu. Müslüman-Türk kadınlarının tiyatro sahnesinde yer almasına öncülük ederek Türk tiyatrosunda sembol bir isim olmuştur.
İstanbul Şehir Tiyatrosu'nun ilk şekli ve adı olan 'Dârü'l-bedâyi Osmani' ilk temsillerin verildiği, ilk tiyatro oyunlarının oynandığı ve ilk konservatuar olma özelliği taşıyor. 'Dünya Tiyatrolar Günü' kapsamında, Osmanlı'nın ilk tiyatro ve mûsiki mektebi olan Dârü'l-bedâyi Osmani'yi yakından tanıyalım.
Evvelki dönemlere nazaran kültürel dönüşümün daha fazla hissedildiği bu dönemde, batılı anlamdaki tiyatro da Osmanlı Devleti'nde gelişmeye başlamıştır. İnsanların eğlendirilmenin yanı sıra düşündürüldüğü bu sanat dalı, Padişah Abdülmecit Dönemi'nde, Osmanlı hükümetince de desteklenerek nüvelenir.
Geleneksel tiyatro denildiğinde kukla, Karagöz, ortaoyunu, meddahlık, hokkabazlık ve köy seyirlik oyunları akla gelmektedir. Karagöz, kukla, ortaoyunu, meddahlık ve hokkabazlık gibi türlerin tamamına Halk Tiyatrosu da denilmektedir.
Türkiye'de kurulan ilk bölge tiyatrosu, 15 Eylül 1956 tarihinde perdelerini açan Konya Devlet Tiyatrosu oldu. 1954'ün Eylül sonunda Eskişehir, 28 Eylül 1957 tarihinde de Bursa Ahmet Vefik Paşa tiyatroları açıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri