Elimizdeki belgeler ışığında bildiğimiz ilk Türk kökenli Türkolog, Karahanlılar döneminde yaşayan ve eseri Divanü Lügati't-Türk'te Türklerin dili, edebiyatı, etnografyası gibi birçok konuda bilgi vermiş olan Kaşgarlı Mahmud'dur. Türkolojiyle ilgili ilk çalışma ve yayınlar, Batı Avrupa ülkelerinde başlamıştır.
İlk Türkoloji Kürsüsü 1795'te Paris'te "Ecole des Languages Orientales Vivantes"da kurulmuştur. Bunu Şarkiyat ve Türkoloji ile ilgili enstitüler takip etmiştir.
Türkiye Türkçesi, Türkiye'nin yanı sıra Irak, Suriye, Kıbrıs, Yunanistan, Bulgaristan, Avrupa, Amerika, Okyanusya, Arap ülkeleri, eski Yugoslavya, Rusya ve SSCB'den ayrılmış olan Türk cumhuriyetlerinde konuşulmaktadır (Ercilasun, 1997:57-60).
Türk Dili ve Edebiyatı 4 yıllık lisans bölümünde temel amaç, Türk edebiyatının geçmişini ve bugününü benimseyip tarihine hakim olup diğer ülkelerin edebiyatları ile karşılaştırma yapacak yetkin bireylerin yetiştirmektir. Bu bölümden mezun olanlara “Türk Filologu” ya da “Türkolog” unvanı verilir.
İlgili 39 soru bulundu
Osmanlı Devleti 1526 yılından 1699 yılına kadar Macarlara hâkimdi. Bu yıllar boyunca kültürel bakımdan birbirlerinden etkilenmişti. ÁrminVámbéry'nin 1870 yılında Türkoloji Enstitüsü'nü kurmuş ve kökenleri hakkında araştırmalara hız kazandırmıştı.
Türk dilinin zamanımızdan 5500 yıl önce müstakil ve iki kollu bir dil olarak varlığı ispatlanmıştır.
"Macaristan'da Türkoloji, bir nevi ulusal bilim dalı"
"Macaristan'da Türkoloji, üniversite kürsüsü olarak dünyanın en eskisi. Çünkü Macaristan'da Türkoloji, bir nevi ulusal bilim dalı.
KARİYER İMKANLARI
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olanlara Türkolog unvanı verilir. mezun öğrenciler, kütüphanelerde, arşivlerde, Kültür Bakanlığı'nda veya TRT'de çalışabilir; yüksek öğretim kurumlarında Türk dili okutmanı olarak görev alabilirler.
Türkoloji bölümü bir lisans programıdır ve bölümün amacı Türk dilini, Türk edebiyatı ve kısmen Türk tarihi hakkında bilgi ve birikimi olacak kişileri yetiştirerek sektöre katkı ve fayda vermeleri beklenmektedir.
Elimizdeki belgeler ışığında bildiğimiz ilk Türk kökenli Türkolog, Karahanlılar döneminde yaşayan ve eseri Divanü Lügati't-Türk'te Türklerin dili, edebiyatı, etnografyası gibi birçok konuda bilgi vermiş olan Kaşgarlı Mahmud'dur. Türkolojiyle ilgili ilk çalışma ve yayınlar, Batı Avrupa ülkelerinde başlamıştır.
Özel yetenekleri olanların gazete, dergi ve diğer medya kuruluşlarında da yazarlık, editör olarak çalışma imkanı vardır. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık vb. arşivlerinde uzman olarak çalışma olanağı bulunmakta olup Kütüphanelerde, Kültür Bakanlığında, TRT kurumunda da çalışma olanakları mevcuttur.
Ancak günümüz Macar halkını, Magna Hungaria (Hakiki Macaristan) adı verilen ilk yurtlarından gelen yedi Macar kabilesi ile Kabarlar'ın birleşmesiyle günümüz Macar topraklarına yerleşen ana kitle ve bunlar içerisinde asimile olan Türk kökenli Kuman ve Peçenekler ile Sarmatlar'ın bir kolu olan Yaslar (Jasz/ Jászok) ...
Vasili Vasilyeviç Radlof veya Wilhelm Radloff (Rusça: Василий Васильевич Радлов; Almanca: Wilhelm Radloff; 17 Ocak 1837 - 12 Mayıs 1918), Alman asıllı Rus doğu bilimci ve Türkolojinin kurucusu.
Zamanla da bu ilgi yerini bilime bırakır: Türkoloji/Türklük bilimi. Türklerin kendi dilleri ve kültürleri ile ilgili ilk çalışmalar, X. yüzyılda Kaşgarlı Mahmut ile başlar. XIX. yüzyıla gelinceye kadar farklı çalışmalar yapıl- sa da Türk araştırmacılar tarafından Türkoloji çalış- maları XIX. yüzyılda artar.
Geniş anlamıyla Türkoloji, Türklerin dil, tarih, edebiyat, sanat ve folklorunu inceleyen bir bilim dalıdır.
Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde “Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Lisans Diplomasını'' elde edeceklerdir. Diplomasını eline alan mezun kişilere Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni unvanı verilmektedir.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ
Metin yazarlığı ve editörlük yapabilirler. Ayrıca özel alanlarda (kütüphane, arşiv, müze vb.) araştırmacı sıfatıyla memur olabilecekleri gibi formasyonlarını tamamladıkları takdirde öğretmenlik de yapabilmektedirler.
Türk Dili ve Edebiyatı bölümü, 4 yıllık bir bölümdür.
László Rásonyi (22 Ocak 1899, Liptoszentmiklos - 4 Mayıs 1984, Budapeşte, Macaristan), Eski Türk kavimlerinin tarihi ve Türk-Macar ilişkileri konusundaki çalışmalarıyla tanınan ve Türkiye'deki Hungaroloji Ana Bilim Dalı'nın kurucusu Macar Türkolog.
İlk Türkoloji Enstitüsü 1870 yılında Macaristan'da kurulmuştur.
Türkoloji bölümü, Türk kültürü, dilbilimi, tarihi, edebiyatı ve sanatı konularında uzmanlaşan bir lisans programıdır. Bu bölüm, Türk kültürü ve tarihi ile ilgili konularda akademik ve araştırma çalışmaları yapmayı amaçlar.Türkoloji mezunları, üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalışabilirler.
Eski Türkçe döneminin başlangıç aşaması Köktürkçedir. Köktürkçe, “Türk” adının tarihî kaynaklarda ilk olarak geçtiği, Türkçenin ilk yazılı kaynaklarının bulunduğu ve Türkçenin yapısını gerçek bilgilerle tespit edebildiğimiz ilk dönemdir.
Türkçe, dünya dilleri arasında yapı yönüyle sondan eklemeli diller grubunda; köken bakımından da Ural - Altay dil grubunun Altay dilleri ailesinde yer almaktadır.
Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk dönemidir. Dönem Orhun Türkçesi ve Eski Uygur Türkçesi olmak üzere iki altdönemde incelenir. Orhun Türkçesinin kesin tarihlere dayandırılabilir ilk belgesi olan ve VIII. yüzyılın ortalarına tarihlenen Orhun Yazıtlarından Uygur Türkçesinin tarihe karıştığı XIII. yüzyıla değin sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri