Ahlâki bağlılık: Örgütün amaçları, değerleri ve normlarını içselleştirme ile otoriteyle özdeşleşme temeline dayanmaktadır. şgörenler, toplum için faydalı amaçları takip ettiklerinde örgütlerine daha çok bağlanmaktadırlar. Hesapçı bağlılık: Örgüt ile işgörenler arasındaki alışveriş ilişkisini temel almaktadır.
Bağlılık kavram olarak, “birine karşı sevgi, saygı ile yakınlık duyma ve gösterme, sadakat” anlamlarına gelmektedir (TDK, 2016).Bunun yanında, vatandaşın ülkesine, kölenin efendisine, taraftarın kulübüne ya da çalışanın iş yerine olan bağlılığı gibi çeşitli şekillerde de kendini gösterebilir(Gündoğan, 2009).
Normatif bağlılık, çalışanın örgüte bağlılık göstermeyi bir görev olarak algılaması ve örgüte bağlılığın doğru olduğunu düşünmesi sonucunda geliştiğinden diğer iki tür bağlılıktan farklı bir boyutu temsil etmektedir. Normatif bağlılık, çalışanların örgütte kalma ile ilgili yükümlülük duygularını yansıtmaktadır.
Davranışsal bağlılık: Davranışsal bağlılık, bireylerin geçmiş deneyimleri ve örgüte uyum sağlama durumlarına göre örgütlerine bağlı hale gelme süreci ile ilgilidir. Davranışsal bağlılık, bireylerin belli bir örgütte çok uzun süre kalmaları sorunu ve bu sorunla nasıl başa çıktıklarıyla ilgili bir kavramdır.
İlgili 24 soru bulundu
Bağlılık, kısa bir tarifle birbirine duyulan duygusal yakınlık, sevgi ve saygı bağı olarak tarif edilebilir. Bağlılık Ne Demek? Bağlılık, bir kimseye karşı saygı, sevgi ile yakınlık duyma ve gösterme, sadakat olarak açıklanabilir.
Kısaca, örgütsel bağlılık, işgörenin örgütüne karşı olan sadakat tutumu ve görev yaptığı örgütün başarılı olabilmesi için gösterdiği ilgidir. Örgüte bağlılık tutumu, yaş, örgüt içi kıdem gibi kişisel, iş dizaynı ve yöneticinin liderlik davranışları gibi örgütsel değişkenler ile belirlenmektedir.
Devamlılık bağlılığı, çalışanların örgütten ayrılmaları durumunda katlanacakları maliyetleri, olumsuzlukları ya da örgütte kalmanın getirilerini dikkate alarak kalma kararı vermesidir.
c.İçselleştirme: Bütünüyle kişisel ve örgütsel değerler arasındaki uyuma dayanmaktadır. Örgütsel bağlılığın içselleştirme veya benimsemeye dayanan üçüncü boyutu, bireyin tutum ve davranışlarını Page 8 44 örgütün ve örgütteki diğer insanların değerler sistemiyle uyumlu kılması halinde ortaya çıkmaktadır.
Rasyonel bağlılık şeklinde de ifade edilen bu bağlılık türünde, çalışanın örgütten ayrıldığında yüksek bir maliyetle karşılaşacağını düşünerek örgüt üyeliğini sürdürmesi durumu vardır.
Bireylerce hissedilen en güçlü duygulardan biri olan bağlılık, aynı zamanda bir kişiye, bir düşünceye, bir kuruma ya da kendimizden daha büyük gördüğümüz bir şeye karşı gösterdiğimiz bağlılığı ve yerine getirmek zorunda olduğumuz bir yükümlülüğü ifade etmektedir (Balay, 2000: 12).
“Bağlılık”, ilişkideki iki tarafın birbirine ve ilişkiye olan kendini adamışlığı olarak tanımlanabilir. Bağlılık hissettikleri bir ilişkide bireyler: Uzun ve ciddi bir ilişki ister, ilişki hakkında birlikte karar alır. İlişkiyi her koşulda sürdürmek ister ve bunun için çaba gösterir.
Zorunlu Bağlılık: Zorunlu bağlılık, bireyin kendisinin örgütte kalmasının gerektiği inancının ağırlık kazandığı bağlılık türüdür. Zorunlu bağlılık, çalışanın örgütüne bağlılık göstermesini bir görev olarak algılaması ve örgütte bağlılığın doğru olduğunu düşünmesi sonucu oluşmaktadır.
İşletmelerin çalışanlarda en çok gerçekleştirmek istedikleri örgütsel bağlılık türü olan duygusal bağlılık, çalışanın örgüte karşı duygusal bağlılığı, özdeşleşmesi ve aidiyet ile ilgilidir. Çalışanın hissetmiş olduğu bu bağ, bir anlamda, çalışan ile örgüt arasındaki karşılıklı bütünleşmeyi ifade etmektedir.
Kurumsal bağlılık, kurumun amaç ve hedeflerini içselleştirmek, kabullenmek, benimsemek, aidiyet duygusuna sahip olmak, sadakat göstermektir. Aynı zamanda, kurumun başarısına yönelik fedakarlıkta ve katkıda bulunmaktır.
Güvenli Bağlanma (Secure Attachment)
Hedeflenen bağlanma stili güvenli bağlanmadır. Bu bağlanma tarzına sahip bireyler, hem kendilerini hem de başkalarını olumlu görme eğilimindedirler. Yakın ilişkilere değer verirler, bu tür ilişkileri başlatmakta ve sürdürmekte başarılıdırlar.
Örgütsel bağlılık, bir örgüt üyesinin psikolojisinin çalıştığı örgüte olan bağlılığına bakışı olarak tanımlanmaktadır. Örgütsel bağlılık, bir çalışanın örgütte daha uzun süre kalıp kalmayacağını ve örgütün hedefine ulaşması için tutkuyla çalışıp çalışmayacağını belirlemede çok önemli bir rol oynar.
Allen ve Meyer, örgütsel bağlılığın gerçekleşebilmesi için üç unsurun olması gerektiğinden bahsetmektedir; istek (duygusal bağlılık), ihtiyaç (devamlılık bağlılığı) ve zorunluluk (normatif bağlılık).
Çalışanlar duygusal olarak örgüte bağlı olduklarında örgütler amaçlarına daha kolay ulaşabilir. Duygusal-örgütsel bağlılığı yüksek olan çalışanlar, daha üretken ve verimli olur ve bu kişilerin işten ayrılma olasılıkları düşük olur.
Meslekî bağlılık, mesleğe ve mesleki kariyerine bağlılık ve mesleğe ve meslekî kariyerine kendini adama ve meslekî etik ve meslekî amaçlara inanma ve bunları kabul etme olarak tanımlanmaktadır (Lachman ve Aranya, 1986:228; Aslan, 2008).
Bağlılığın iki önemli aşaması vardır: Bağlılığı oluşturmak ve bağlılığı sürdürmek. Bağlılık bir anda oluşmaz; duyguları paylaşarak, birbirini dinleyerek, anlayarak ve destekleyerek ilişki fiziksel ve duygusal bir etkileşimden daha derin bir yakınlık hissine doğru ilerledikçe, sevgi dolu bir adanmışlık hissi oluşur.
Örgütsel bağlılığa etki eden faktörler ise genellikle; bireysel özellikler (yaş ve örgütsel üyelik süresi, eğitim, cinsiyet ve medeni durum, kişi kaynaklı özellikler –başarı güdüsü, sevgi güdüsü, gelişim ihtiyacı, kontrol odağı, yetkinlik duygusu, iş ve ahlak anlayışı- gibi), çalışma deneyimleri (çalışan-grup, çalışan- ...
Pinder ve Harlos (2001)'a göre; örgütsel sessizlik, çalışanların örgütsel koşullarına yönelik davranışsal, bilişsel ve duygusal değerlendirmelerini bu durumu değiştirebilme ve düzeltebilme yetkisine sahip yöneticilere karşı sözlü ya da yazılı ifade şeklinden sakınmasıdır.
Morrow (1983: 491; Akt: Altunkaya, 2019) örgütsel aidiyeti; çalışanın örgütüne karşı geliştirmiş olduğu bağlılık duygusu, örgütün amaçlarına ulaşması için personelin üst düzey performans sergilemesi ve o örgütün bir üyesi olarak kalmaya devam etme isteği şeklinde tanımlamıştır.
Grubun birbirine bağlılığını etkileyen en önemli unsurların; görevi başarma azmi, hedefe odaklanmış olma ve buna olan inanç, üyeler arasında oluşmuş olan saygı ve sevgi bağı ve görev dağılımı ile aynı takımın bir parçası olarak hareket etme davranışı olduğu belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri