Buna bağlı olarak, şahsi araçlarda genellikle kilometre hesabı yapılarak koruyucu bakım süreleri hesaplanır. Bu süre zarfı benzinli araçlarda 10 bin km ila 15 bin km aralığında iken, dizel araçlarda 15 bin km tekrarlarında olacak şekilde belirlenmiştir.
Konforlu ve güvenli bir sürüş için sıfır araçlarda ilk 10.000 km de periyodik bakım yapılmaktadır. Bir yıl içerisinde 10.000 km sınırını doldurmamış olan araçlara ise yıllık olarak periyodik bakım işlemi gerçekleştirilmektedir.
Örneğin bakım 1000 km de aracınızı bakıma sokmayı ihmal ederseniz değişmeyen yağ zaman içerisinde fonksiyonunu kaybederek motorunuza zarar vermeye başlayacaktır. Bu da aracınızın motorunda yanma meydana getirebileceği için gereksiz bir masraf ve kullanım ömründe kısalmaya sebep olabilecektir.
Aracınız sıfır da olsa belirli periyodik zamanlarda aksatmadan bakımı yaptırılması gerekir. Sıfır araç ilk bakımı da 10.000 km ile 20.000 km arasında yaptırılması gerekir. Herkesin araba kullanma zamanı ve yoğunluğu farklı olduğu için bu iki yılda sürebilir bir yıl içinde de olabilir.
Benzinle çalışan otomobiller, her 15.000 kilometrelik kullanımda bir, araç bakımına ihtiyaç duyarlar. Hibrit otomobillerde de 15.000 kilometre ya da yılda bir kez olmak üzere düzenli bakım yaptırılması gerekir. Dizel araçlarda ise bu ölçü 10.000 kilometredir.
İlgili 34 soru bulundu
Bu adı üstünde 10 bin kilometreyi kat eden araçlar için yapılan bir bakımdır. 10 bin bakımı olarak tabir edilen bu bakımda yağ, yakıt, polen, hava filtreleri kontrol edilir ve bakımları yapılır. Motor yağı da yine bu bakımlarda değiştirilir. Bunların yanı sıra ön, arka balata, süspansiyon kontrolleri sağlanır.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Kısacası hususi otomobilinizi sıfır olarak aldıysanız 3 yaşına girdiği zaman ilk muayeneye götürmeniz gerekmektedir. Daha sonra 5, 7, 9 ve devam eden her iki yılda bir, aracınızın tekrar muayeneye girmesi gerekir.
Genellikle 10, 15 ya da 20 bin kilometre katedildiği zaman bir aracın periyodik bakıma girmesi gerekir. Kilometre sınırını doldurmayan araçların ise bakım süresi en fazla 1 yıldır. Belirtilen kilometre katedilmese bile aracın her yıl mutlaka periyodik bakıma girmesi gerekir.
10 bin bakımının süresi, aracın durumuna ve bakımın kapsamına bağlı olarak değişebilir. Genellikle, 10 bin bakımı yaklaşık bir saat veya bir buçuk saat kadar sürer. Ancak, bu süre, araçtaki bazı parçaların değişmesi veya tamir edilmesi gerektiğinde daha uzun sürebilir.
Periyodik bakımda motor yağı değişir, yağ filtresi, hava filtresi, polen filtresi, yakıt filtresi değişir. Lastik bakımı, akü bakımı ve ateşleme bujisi kontrolü de periyodik bakım sırasında gerçekleştirilir. Periyodik bakımın tamamlanması 1,5-2 saat kadar sürebilir.
Ancak genel olarak, bakımın 1 ay gecikmesi ciddi bir problem yaratmazken, bakımın sürekli olarak ertelenmesi bazı olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bakımın 1 ay gecikmesi durumunda dikkate almanız gereken noktalar: Motor Yağı: Yağ değişimi gecikirse, motor yağı zamanla kirlenebilir ve viskozitesini kaybedebilir.
Benzinli ve dizel araçlarda 10 bin km ile 20 bin km arasında yapılması önerilen araç bakım işlemi hibrit tipindeki araçlar için 15 bin km'de bir biçiminde yapılır. Çok fazla yol yapan bir araç kimi zaman yıllık bakım minvalindeki işleme bu sebepler ile birden fazla muhatap olmalıdır.
Benzinli araçlar her 15.000 km'de, Dizel araçlar her 10.000 km'de bakıma girerler. Eğer 1 yıl içinde bu kilometreler doldurulmaz ise; araca yıllık bakım yapılması gerekir. 15.000,45.000 ve 75.000 km. bakımlarında yapılan işlemler aşağıdaki gibidir: Bundan sonraki her 30.000 km.'de aynı işlemler yapılmaktadır.
Çünkü aracın ilk yağı daha çabuk eskir. Daha çabuk özelliğini yitirir. Motorun alışma süreci olduğundan. 10 bin km sonra değişitirmek saha sağlıklı olur. bin km deki araçta yağ değişiimi masraftan başka birşey değil.
Tıpkı ikinci el araç alım satımda olduğu gibi sıfır araç ticareti öncesinde de ekspertiz yapılması önerilir. Araçların durumu hakkında fikir almak, bayiden almadan önce herhangi bir kusuru var ise farkında olmak için oldukça önemlidir. Genellikle bayiler tarafından da bu hizmet verilmektedir.
Yeni araçların tümünde yedek lastik bulunmaz, dolayısıyla aracınızı satın alırken yeni bir yedek lastik satın almak isteyebilirsiniz. Sizin için uygun yedek lastik çeşidinden emin değilseniz, her zaman tavsiye için bir uzmana danışabileceğinizi unutmayın.
Ödeme alıcı tarafından yapılır.
Hem yetkili kurumlar hem de diğer sektör temsilcileri tarafından yapılmış olan resmi açıklamalara göre sıfır kilometre araçların muayene tarihleri, aracın satın alınmasından 3 yıl sonra başlamaktadır. Yani aldığımız sıfır aracın markası veya modeli fark etmeksizin 3 yıl boyunca muayene yaptırmamıza gerek yoktur.
Motosiklet Muayenesi Kaç Yılda Bir Yapılır? Motosikleti satın aldıktan 3 yıl sonra ilk muayenenin yaptırılması gerekir. Daha sonra ise 2 yılda bir muayene işlemi tekrarlanmalıdır.
Uzmanlar eski araçlar için motor yağı değişim süresinin her 5 bin kilometrede bir olmasını tavsiye ediyor. Yeni nesil araçlar için ise bu kilometre 10 ila 15 bin arasına çekiliyor.
Özetle yağ bekleyerek bozulmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri