Vurmalı çalgılardan olan zillerin ilk olarak Çinliler tarafından üretildiğine inanılmaktaydı. Ama davul ve perküsyon üzerine yapılan araştırmalar sayesinde 1.yy'da Türkler tarafından ilk olarak üretildiği ve kullanıldığı öğrenildi. Çin'in perküsyon tarihinde sahip olduğu en kritik enstrümanı Gong'lardı.
Vurmalı çalgılar isimleri def, timpani, zil, bateri, üçgen, bongo, davul, marakas, tabla, kudüm, santur, ağız kopuzu, bendir, asma davul, arp, marimba, kalimba, çalpara, darbuka, davul, bateri, ksilofon, kanun, piyano olarak sayılır.
Vurmalı çalgılar, tarihin çok eski dönemlerinde de kullanılmıştır. Antik dönemlerde davul, zil, çan gibi vurmalı çalgılar, savaşlarda, dini törenlerde ve dans etkinliklerinde kullanılmıştır. Ortaçağ dönemiyle birlikte, vurmalı çalgıların çeşitleri artmış ve gelişmiştir.
50.000 ile 60.000 yaşları arasında bir mağara ayı uyluk kemiği olan "Divje Babe Flüt"ünün dünyanın en eski müzik aleti olduğu ve Neandertaller tarafından üretildiği öne sürülmüştür.
Geleneksel Türk müziğinde geçmişten günümüze kullanılmış vurmalı çalgıların başlıcaları davul, kös, nakkare, halile(zil), kudüm, bendir(daire), kaşık, parmak zili, çalpara, zilli maşa, koltuk davulu (nagara), darbuka (dömbek, dümbelek, deblek, küp) def (dof, döf, erbane), zilli def (tef) olarak bilinmektedir ve bir ...
İlgili 21 soru bulundu
Vurmalı çalgılar, kendi içerisinde iki gruba ayrılır: Bazı vurmalı çalgılar (viprafon, santur, marimba vb.) melodi elde etmek amacına hizmet ederken, bazıları ise (bateri, darbuka vb.) ahenk için kullanılan yardımcı enstrümanlar olarak karşımıza çıkar.
Bunlara örnek olarak başlıca şu çalgılar sayılabilir; Çeng, Tanbur, Kanun, Santur, Kös, Kudüm, Çöğür, Daire, Cura, Zurna, Iklığ, Balaban, Nefir, Kaval (Üngör, 2004: 41).
Dünyada ve özellikle Arjantinde kabul gören bisonorik sistemdir. Sağ elde tiz sesler ve sol elde de bas seslerin bulunduğu bandoneon, açarken ve kaparken aynı tuşlardan farklı sesler çıkardığı için aslen 4 farklı klavyeye sahiptir. Bu yüzden dünyanın en zor enstrumanları arasında gösterilmektedir.
Enstrüman çalmaya yeni başlayan kişiler için çello, öğrenmesi en zor enstrümanlar arasında yer alır. Bunun nedeni ise müzik kulağının henüz oluşmamasından kaynaklıdır. Bu nedenle disiplinli çalışma olmadan çello öğrenmek zordur.
Dünyanın bilinen en eski şarkısı literatürde geçen adıyla “Bir Hurri İlahisi”, 1950′li yılların başında Suriye'nin kuzeyine rast gelen Ugarit şehrinde bulunan ve milattan önce 14. yüzyıla dayanan toprak tabletlerden çıkmıştır. California Üniversitesi'nde Asuroloji profesörlüğü yapan Anne Draffkorn Kilmer ise şarkının ...
Zil, Türk müziğinde ve diğer birçok Orta Doğu ülkesinin müzik kültüründe var olan bir usul vurma çalgısıdır.
Yukarıda bahsedildiği gibi akustik piyano içerisinde bolca tel bulundurmasına rağmen vurmalı çalgı olarak sınıflandırılır çünkü teller çekme yoluyla (harpsikord ya da epinet) gibi değil vuruş yoluyla ses çıkartır.
Arp, çoğunlukla Klasik Batı Müziğinde kullanılan en eski, telli bir müzik aletidir.
Davula ait elimizde en eski çalgı resimleri Sümer ve Hitit rölyeflerinde görülmektedir. Davul, Türk tarihinin her döneminde temel bir çalgı olarak yerini kortumuştur. Davul, Türk vurmalı çalgılarının sembolü olarak kabul edilir.
Tef, genellikle ahşap veya plastikten oluşan ve "zil" adı verilen küçük metal çıngırak çiftlerinden oluşan bir çerçeveden oluşan, vurmalı çalgılar ailesinden bir müzik aletidir.
Vurmalı Çalgı İsimleri (Tam Liste)
Sesin üretim şekline ve kültürlere göre farklılık gösteren bu kategorilerde en yaygın olarak bilinen Marimba, Arp, Djembe, Berimbau, Latin perküsyon aletleri ve diğer vurmalı müzik aletleri yer almaktadır.
Gitar, en kolay öğrenilen enstrümanların başında gelir. Gitar çalmayı kendi başına öğrenen insanların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.
New York'daki Riverside Kilisesi'nde bulunan dünyanın en ağır carillon'u 91 ton ağırlığındadır. 120 çan ile dünyanın en büyük carillon'u, Portekiz'deki Mafra Sarayı'nda bulunur.
Profesyonel olarak müzik yapan, besteleyen, şarkı söyleyen veya bir enstrüman çalan kişidir. Müzisyenler, farklı tarzlarda müzik yapabilirler ve farklı enstrümanlar kullanırlar.
Acapella. Acapella, sadece insan sesiyle veya müzik eşliği olmadan icra edilen bir müzik parçasını ifade eder. Bu terim koro anlamında da kullanılabilir; burada koroya müzik eşliği olmadan şarkı söyleme talimatı verilir.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi piyano ve bateri müzik eğitimine başlamak için ideal olmakla birlikte artık gitar, keman, viyolonsel ve flüt eğitimi kurslarına katılabilirler. 9 yaşından itibaren de artık sesi oturacağı için şan ve vokal eğitimlerine başlayabilirler.
Türklerin milli çalgısı olan kopuz, gerek İslamiyet öncesi gerekse de İslamiyet'in kabulünden sonraki dönemde manzum halk edebiyatı verimlerinin teşekkülünde oldukça önemli işlevlere sahip olmuştur.
Türkiye'nin yanı sıra, Tunus, Fas ve Cezayir de dahil olmak üzere bütün Arap ülkelerinde, İran'da ve Ermenistan'da aynı adla kullanılan iri gövdeli, kısa saplı lavta cinsinden telli çalgı. (İran'da barbat adıyla da bilinir.)
Kargı denilen bir çeşit budaklı kamıştan yapılır. Bu kamışın tür olarak Latince ismi arundo donax'tır. Türkiye'de güneydoğu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişir. Ayrıca Mısır (Nil nehri civarı), Suriye (Asi nehri civarı) ve Kuzey Kıbrıs'tan da neylik kamış toplanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri